A Wabi-Sabi az új hygge, ami téged is megszépít

Próbáld ki és megváltozik az életed!

A Wabi-Sabi az új hygge, ami téged is megszépít
2018.01.16. 16:31

Még 2017 elején írtuk meg, hogy a skandináv hygge életstílus divatja végigsöpör a világon, és hatással lesz arra, hogyan lakunk, étkezünk, öltözködünk, és kapcsolódunk ki. Most egy keleti irányzat, az ősi Wabi-Sabi van feltörekvőben, melynek jelszava: „szépség a tökéletlenségben”. A Wabi-Sabi hagyománya Kínából származik, és gyökerei a zen buddhista mozgalomban keresendők. A Wabi és Sabi szavak nem fordíthatók le egyszerűen az európai nyelvekre, mert a történetük túlságosan hosszú és tartalmas, és az évszázadok során a Wabi-Sabi fogalmának jelentése többször is átalakult. A Wabi jelentése olyasmi, mint „rusztikus egyszerűség” vagy „józan elegancia”, lényegében „a kevesebb több” koncepció megtestesítője. A Sabi, ugyanakor, „a tökéletlenségből fakadó öröm” –höz áll közel.

A Wabi-Sabi tehát nagyjából a tökéletlenség szépségét jelenti, és az ősi keleti kultúrában a lélek megvilágosodásának kulcsa. A külső tökéletlenséget az idő múlása határozza meg, amelyet a nyugati kultúrák egyre inkább elutasítanak: harcolunk az öregség jelei ellen, azt tartjuk a legszebbnek, ami szép, vagy új. A Wabi-Sabi életstílus megköveteli, hogy visszafogottan éljünk, és elfogadjuk a tökéletlenségünket emberi lényként. Ez éppen ellentétes stresszes és féktelen életünkkel, ami egyébként könnyen fordul a tökéletesség hajhászásába.

Hogyan éljünk Wabi-Sabi módra?

Egy kis Wabi-Sabit csempészni az életünkbe nem is olyan nehéz, írja a Byrdie nevű online lap. Pihenj meg egy kád forró vízben, tegyél minden nap friss virágot a vázába, fordulj egy kis szerénységgel és alázattal mások felé. Mikor észreveszel egy hibát valamiben, próbáld megváltoztatni a perspektívát és lásd meg benne a lehetőséget. Ne vásárolj annyit, élvezd és értékeld, ami megadatik, és ne tulajdoníts akkora jelentőséget a megjelenésnek. Persze a közösségi hálózatok és a digitális sebesség korában nem könnyű fenntartani ezt a lelkiállapotot, de egy kis erőfeszítéssel igenis lehetséges.

Jack Dorsey, a Twitter és a Square milliárdos alapítója, Will.I.am és Jessica Alba már váltottak a Wabi-Sabi életmódra. Jessica Alba nemrég azt nyilatkozta a US Weeklynek, hogy a keleti filozófiához való hűség megváltoztatta az életét. „Emberi lény vagyok, és a valódi tapasztalatok tartanak életben. Szeretem és elfogadom az élet tökéletlenségeit”  – mondja a színésznő, aki láthatóan letisztult és szerény otthonát is a Wabi-Sabi szerint rendezte be. „Számomra az egyszerű dolgok a legszebbek”.

Wabi-Sabi a művészetben

Nem csupán a design és a belsőépítészet szerelmesei vették észre, hogy újra divatba jöttek a minimalista, ámde értékes eszközök. A gyönyörű fából készült tálak geometrikus arany mintákkal festve ellepték az Instagramot és a Pinterestet. Ez is az ősi keleti hagyományból származik, és tökéletes példa a Wabi-Sabi filozófiára a művészetben. A Wabi-Sabi tárgyak készítésének technikáját Kintsuginak nevezik, amely körülbelül „arany illesztésnek” fordítható. A törött tárgyakat arany, ezüst vagy platina porral kevert lakkal ragasztják meg, így az adott darab új életet kap, de magán viseli történetét. Míg mi hajlamosak vagyunk kidobni a törött tányért vagy tálat, ők még kívánatosabbnak látják szépen összeillesztve.

A Wabi-Sabi szépségtrükkjei

A kínai filozófia középpontjában a gyönyörű tökéletlenség áll: az öregedés, még a bőré, hajé és testé is jó, szép és igaz. Azok, akik úgy döntenek, hogy a Wabi-Sabi szerint élnek, nem akarnak tökéletes selfie-t készíteni, és túl sok sminket használni. A szépség megközelítése természetes, elég egy könnyű púder, egy nude rúzs, és egy kis szemhéjfesték, ami alig tér el a bőrszíntől. Japánban a nők rózsavízzel mosnak arcot, amely tiszta, egyszerű és természetes. Az öregedés elkerülhetetlen és szép, akár egy tálról van szó, akár egy emberről.

A Wabi-Sabi hozzáállás ilyen: ma nem tökéletes a hajam, de nem számít, akkor is kimegyek az utcára és éppen olyan jól érzem magam. Vagy: ez a ruha nem hozza ki a legjobban a formámat, de a szépség tökéletlen és a tökéletlenség egyedi.

A Wabi-Sabi megközelítés, mint a testi-lelki jóllét záloga már olyan felkapott téma, hogy Julie Pointer Wabi-Sabi Welcome című könyve az egyik legkeresettebb olvasmány lett a weben. Julie története egy tragikus tűzesettel kezdődik, amelyben minden odaveszett, tárgyak és velük az emlékek. Ám ettől a pillanattól Julie megváltoztatta az életét, és másképpen értékelte a dolgokat: „Ezt a könyvet mindazoknak írtam, akik – ahogy korábban én is – folyamatosan a tökéletességet hajszolják. Lehetséges egyszerűen élni, és a kevesebb tárgy helyet ad a szellem gazdagságának” – vallotta be az írónő a Byrdie nevű online magazinnak.

Wabi-Sabi alapok

Lassíts és pihentesd az elméd

Élvezd azt, amid van

A kevesebb több

Szépség = tökéletlenség

A repedések egyedivé tesznek

forrás: elle.it, írta: Teresa Carrer, képek forrása: Unsplash

életstílus szépség wabi-sabi

Még több
Kultúra