ELLE Olvasóklub – Életstílus, szerelem és humor

Útban a tartós boldogság és szerelem, az eredményes futás és gyereknevelés, valamint a legjobb málnás brownie felé. Az év végi könyvdömpingből válogattunk.

2018.01.05. 15:09

ÉLETSTÍLUS

Jessica Joelle Alexander, Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra
HVG Könyvek, 2017
Hogyan nevelnek a világ legboldogabb emberei talpraesett és életrevaló gyerekeket? – tette fel a kérdést a szerzőpár, egy dán családba házasodott amerikai nő és egy dán pszichoterapeuta. Például teljesítménykényszertől és ultimátumoktól mentes, empatikus neveléssel, és mindenekelőtt rengeteg játékkal. A szerzők elméleti és gyakorlati tanácsokat adnak szülőtársaiknak többek között a jutalmazás, a büntetés és a kommunikáció terén, s ha minden jól megy, egy szorongásoktól mentes gyermek léphet így a felnőttkorba.

Meik Wiking: Hygge
Kossuth Kiadó, 2017
Jó ideje tudjuk, hogy a világ legboldogabb országának titkát a hygge vidékén kell keresnünk. A koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, Meik Wiking maga összegzett inspiráló ötleteket a „meghittség művészetének” megteremtéséhez: az otthon melegének kialakításához, receptet a tökéletes glogg elkészítéséhez, és tippeket a meghitt társas kapcsolatokhoz. Karácsonyra szinte kötelező!

Márk Szonja: Édesem süteményei
BOOOK KIADÓ, 2017
Bloggal indult, cukrászdával folytatódott, onnan pedig már csak egy lépés volt a receptkötet. Márk Szonja újhullámos, mégis a mindenkori nagymamasütik élményeit idéző édességei között válogathatunk a könyvben, legyen az pite, brownie vagy egy „házias sütemény egy kis csavarral”, és ne ijedjünk meg a kajszi-kakukkfű ízű jégpop elkészítésétől sem. Praktikus receptkeresője táplálékallergia, nehézségi fok, elkészítési idő és hozzávalók szerint segít
a könyvben eligazodni.

Jord Althuizen: Grill, burger, barbecue – A BBQ-világbajnok receptjei
Scolar, 2017
A barbecue minden attribútumával hagyományosan a férfiak játéka – és erre ez a kötet is ráerősít. Mi azonban bátran ajánljuk a műfaj női rajongóinak is, hiszen Jord Althuizen BBQ-világbajnok remek tippeket ad tűzről és hőfokról, és a változatos burgerek, csirkeszárnyak, illetve a szószok és saláták elkészítéséhez. Látványos, és gyakorlatias receptalbum.

John Brewer: Futók kézikönyve
Corvina, 2017
A „running science” legfrissebb kutatási eredményein alapul, és a téma egyik legalaposabb összefoglaló kötete. A Futók kézikönyve azoknak készült, akik komolyan veszik szabadidősportjukat: akik nem csupán a helyes karmunkára, de az izmaik glikogéntartalékának optimalizálására is kíváncsiak. Elméletek, melyek jobb teljesítményre válthatók a futásban.

SZERELEM

Irène Frain: Marie Curie szerelmei
Typotex, 2017
„Amit ezzel a nővel tettek, az rettenetes, itt az ideje, hogy beszéljünk róla” – írja a szerző a kétszeres Nobel-díjas Marie Curie-ről. A radioaktivitás úttörő kutatója ugyanis férje halála után néhány évvel egykori tanítványa, Paul Langevin mellett találta meg ismét a szerelmet, ám a házas férfivel való viszonyra nemcsak az akkori botránysajtó, de a társadalom idegengyűlöletre fogékony tagjai is felfigyeltek.

Mészöly Miklós és Polcz Alaine: A bilincs a szabadság legyen
Jelenkor, 2017
„54 évig tartó, szenvedéllyel, szeretettel, de hullámvölgyekkel és mély krízisekkel tarkított, mégis elszakíthatatlannak bizonyuló” kapcsolatként jellemzi az utószóban Nádas Péter Mészöly Miklós és Polcz Alaine házasságát, s minderre bizonyíték
a kötet 744 levele.
A pár érzelmes-intellektuális és szinte regényfolyamként olvasható levélváltásai egy hol vívódó, hol zsarnoki szerelem és a múlt század második felének történetét rajzolják ki.

Jean-Michel Guenassia: Javíthatatlan optimisták klubja
Park Kiadó, 2017
Az algériai származású francia író két történetet köt össze regényében: az egyik főszereplője a kamasz Michel Marini, aki a ’60-as évek Párizsáról, a bisztrók világáról, az első szerelemről és családja széthullásáról mesél, míg
a másikban egy különös közép-kelet-európai migránsokból álló klub társaságát mutatja be. Sartre,
a Beatles és Gagarin kora!

Thomas Cullinan: Csábítás
Atheneum, 2017
Cullinan 1966-ban született művére Sofia Coppola idei filmadaptációja irányította rá újra a figyelmet, és milyen jól tette. Az amerikai polgárháború sérült északi katonája és a déli lánynevelde tagjai között kialakuló pszichodrámában felszínre kerül minden, ami nő és férfi viszonylatában felmerülhet: szerelem és rajongás, elfojtott érzelmek és szexualitás, csalás és csalódás.

Graham Swift: Anyák napi kimenő
Jelenkor Kiadó, 2017
A kortárs brit író érzéki és szentimentalizmustól mentes kisregényének főszereplője egy árva szolgálólány, aki 1924 egy tavaszi napján titokban a szomszéd földbirtokos éppen házasodni készülő fiának ágyában tölti anyák napi kimenőjét. A nap pedig egész későbbi életére kihat. Ugyanis „kevés felháborítóbb dolog létezik, mint ha egy nő meztelenül lép be egy könyvtárba”.

Orhan Pamuk: Az ártatlanság múzeuma
Helikon, 2017
Pamuk az igazi szenvedélyt és önfeláldozást egy bonyolult szerelmi háromszög történetében meséli el, a jómódú Kemal és a szegény családból származó Füsun társadalom által elrendelt sorsán keresztül. A Nobel-díjas török író regényét ma már a világirodalom romantikus klasszikusaival egy sorban szokás említeni.

Az első
Menő Könyvek, 2017
Kétségek, félelmek, vágyak és ügyetlenkedések – a szüzesség elvesztésének történetei általában a kínos és a csodálatos határmezsgyéjén mozognak, ideálisak tehát az irodalmi feldolgozásra. Az „elsőről” tizenöt magyar szerző, köztük Dragomán György, Grecsó Krisztián, Kalapos Éva Veronika és Karafiáth Orsolya írt novellát, vagyis női és (végre) férfiszemszögből is látjuk a testiséggel való ismerkedés lelki lenyomatait.

SZELLEM ÉS HUMOR

Károlyi Amy és Weöres Sándor: Macskaszerenád
Helikon, 2017
A költő házaspár otthonát folyton megosztotta egy-egy befogadott macskával, a körülöttük doromboló lények pedig nemcsak életükre, költészetükre is hatással voltak. „Mit tanulok a cicától,/mit tanul a cica tőlem,/nézünk egymásra merően./Tükördarabok két világból” – szól Károlyi Amy négysorosa, és máris pontosan érezzük, mennyire szerethető a kötet.

Lauren Graham: Gyorsan elhadarom
Gabo, 2017
Lorelai Gilmore, a cserfes és szeleburdi nők kétezres évekbeli szimbóluma éppen egy éve tért vissza a Netflix jóvoltából a Szívek szállodája-sorozat egy négyrészes folytatásában. Megformálója, Lauren Graham színésznő pedig ezzel egy időben hasonlóan bájos és szellemes memoárt írt életéről, honolului gyermekkoráról, hollywoodi szingliéveiről vagy éppen „csillió” kipróbált diétájáról.

Bödőcs Tibor: Addig se iszik
Helikon Kiadó, 2017
A Bödőcs név hallatán ma már sokunknak beugrik egy remek poén a Búcsúszentlászló–King’s Cross-tengelyről, a humorista első köny­vében azonban egy másik klasszikus műfajhoz nyúlt: a magyar és
a világirodalom arcképcsarnokából válogatva alkotott stílusparódiákat. Hrabal, García Márquez és Hemingway, Móricz, Kertész és Esterházy – kötelező olvasmányok, viccesen.

Amy Schumer: A deréktetovált lány
Agave Könyvek, 2017
Amy Schumer korunk legismertebb női komikusa, akiben testet ölt az Amerikai Nő minden szarkazmusa. A New York Times bestsellerlistáját hetekig vezető köny­vében tinédzserévei, karrierje és kapcsolatai szórakoztató fejezeteibe avatja be az olvasóit, zavarba ejtő őszinteségéért és bátorságáért pedig éppen annyira becsüljük, mint kivételes humoráért.

best of könyv kultúra

Még több
Kultúra