3 dolog, amiért ezen a héten rajongunk

Lehet szó akár a legújabb divat- vagy szépségtrendről, üzletnyitásról, kedvenc étteremről, kulturális programról - itt mindent megtaláltok. Hétről hétre jelentkezünk aktuális, izgalmas információkkal, hiszen mi szeretjük megosztani, ami jó, ti pedig naprakészek lehettek!

2017.12.23. 15:13

A design karácsonya

Katt a galériára!
6 fotó

3 dolog, amiért ezen a héten rajongunk

1 of 6
2 of 6
3 of 6
4 of 6
5 of 6
6 of 6

  2 of 6
3 dolog, amiért ezen a héten rajongunk

Alessi karácsonyfadíszek

  3 of 6
3 dolog, amiért ezen a héten rajongunk

Philippe Starck citromfacsarója

  4 of 6
3 dolog, amiért ezen a héten rajongunk

Alessi koktélkészlet

  5 of 6
3 dolog, amiért ezen a héten rajongunk

Az új réztál kollcekció egyik darabja

  6 of 6
3 dolog, amiért ezen a héten rajongunk

Sottsass Twergi tála

Budapest egyik legmeghatározóbb design-üzletében, a Code Showroomban jártunk, ahol az olasz építész-formatervező, Ettore Sottsass munkásságára emlékeztünk. A 20. Századi ikonnak számító Valentine írógép megálmodója, a Memphis csoport alapítója tíz éve hunyt el, maga mögött hagyva rengeteg designt, amik azóta klasszikussá váltak, és a mai napig remekül működnek a belső terekben. A hagyaték egyik kevésbé ismert, de annál szemet gyönyörködtetőbb darabja a Twergi tál, melyből most összesen 1000 példány készült, és néhány a Code Showroomban is elérhető. „Az új, limitált szériás Sottsass-tál bravúrosan vegyíti magában a geometriai alapformákat azok dinamikus felhasználásával, a tradicionális famegmunkálás finomságát a kortárs tárgykultúra tiszta vonalvezetésével és karakteres színeivel. Karakterének olvasata személyfüggő – éppen ettől izgalmas térelemmé válhat bármilyen enteriőrben.” – mondta Mári Andrea, a Code Showroom tulajdonosa. A különleges tárgy gyártója az Alessi, a legendás olasz cég, mely elkötelezett a jó design mellett, ugyanakkor igyekszik azt szélesebb közönség számára elérhetővé tenni. Az állandó kollekció híres darabjai mellett, mint Philippe Starck citromfacsarója, vagy Alessandro Mendini dugóhúzója, megtaláljuk a Code-ban a legfrissebb Alessi-darabokat, mint a gyönyörű sötétkék karácsonyfa díszek és a szokatlan formavilágú réztálak.

Ünnep földön-égen

Aki utazásra adja a fejét karácsonykor, különleges meglepetésekre számíthat, ha az Emirates-t választja. A légitársaság mindhárom osztályán ünnepi hangulatot teremt: a Turistaosztályon Turistaosztályon göngyölt pulykát szolgálnak fel áfonyamártással és burgonyapürével, valamint bécsi csirkemellkolbászt és szezonális zöldségeket. Desszertként krémsajtos mázzal borított citromos áfonyatortát vagy fehércsokoládé szirommal és málnapürével tálalt kakaós tortát választhatnak az utasok. A First és Business osztályon utazók számára előételként citrommal és zöldfűszerekkel pácolt garnélarákot szolgálnak fel koktélmártással és édeskömény salátával, főételként pedig gesztenyével és sárgabarackkal töltött göngyölt pulykát kóstolhatnak az utasok áfonyamártással, sütőtök pürével és pulyka baconnal borított krémes kelbimbóval. A különböző útvonalakon különböző desszertek közül választhatunk: a többi között mézeskalács rolád, mentás csokoládé kupola és klasszikus karácsonyi fatörzs is elérhető a fedélzeten. Ez aztán az ínycsiklandó! Természetesen karácsonyi filmeket is nézhetünk utazás közben, és megújultak a kozmetikai csomagok. Az első két osztályon a Bvlgari fedélzeti kollekciójából összeállított nesszeszert ajándékoznak minden utasnak.

Itt az idő a madáretetésre!

Amint eljönnek a havas téli napok, kis testű madárbarátaink számára akár életmentő is lehet az embertől kapott táplálék. A madarak többsége egy átlagos telet emberi segítség nélkül is át tud vészelni, de az etetés nagy könnyebbséget jelent számukra és jóval kevesebben pusztulnak el közülük. Az etető köré sereglő madarak megfigyelése pedig nem csak jó szórakozás, de a természetről is sokat megtudhatunk. Fontos azonban néhány alapszabályt betartani, ha belefogunk az etetésbe. A Somogy megyei állami erdőket gondozó SEFAG Zrt. szakembereinek első számú tanácsa, hogy aki november-decemberben belekezd az etetésbe, az folyamatosan, legalább a tartós fagyok elmúltáig folytassa is azt. A gyakran csak néhány tíz gramm tömegű állatok akár egy nap alatt is elpusztulhatnak, ha nem találnak a közelben más táplálékot. Magas tápanyagtartalmú, a madarak számára könnyen emészthető eleségeket használjunk. A SEFAG erdészei három kategóriát javasolnak. Olajos magvakat, elsősorban napraforgót vagy kölest, de akár diót, tökmagot, mogyorót is kihelyezhetünk, viszont fontos, hogy ne pörkölt és sózott, hanem nyers formában. Sok madárfaj szereti az állati zsiradékot: nem sózott vagy kifőzött szalonnát, faggyút, vajat, hájat vagy a boltokban is kapható ún. cinkegolyót. A harmadik kategória pedig a gyümölcsök, például alma vagy körte. Ezeket feltűzhetjük a fák, bokrok ágaira, de megfelelő helyen a földre is szórhatjuk.

alessi design emirates madarak repülés

Még több
Kultúra