Rómeók és Júliák – a legemlékezetesebb alakítások

Claire és Leo vagy Ruttkai és Latinovits?

Rómeók és Júliák – a legemlékezetesebb alakítások
2017.09.29. 13:57

Amikor időtlen szerelmi történetekről beszélünk, semmi sem lehet kézenfekvőbb a Rómeó és Júliánál. El tudunk képzelni annál romantikusabbat, minthogy meghalj a szerelmedért, akivel nem lehettek együtt? William Shakespeare értett a mesterségéhez, és azzal is tisztában volt, hogy a tinédzserek néha túltolják a drámát.

Shakespeare elátkozott szerelemről szóló története annyira ikonikus, hogy folyton új film- és színházi feldolgozások születnek belőle. A ’90-es éveket meghatározta a Baz Luhrmann-féle adaptáció Leonardo DiCaprioval és Claire Danesel a főszerepben, amikor is a rendező megtartotta Shakespeare eredeti dialógusait, de a tragédiát áthelyezte az amerikai Verona Beachre, ahol két ellenséges maffiacsalád háborúskodik egymással.

A legutóbbi feldolgozás, melyet még éppen forgatnak , a Die in a Gunfight címet kapta, a történetet pedig állítólag a vállalati kémkedések világába helyezik át. És hogy kiket választottak Rómeó és Júlia szerepére? Josh Huchersont (Az éhezők viadalából lehet ismerős) és Kaya Scodelariot (Skins, Az Útvesztő). Mi drukkolunk!

Összeszedtük a legemlékezetesebb színészi alakításokat, melyek Shakespeare tragikus párosát keltették életre, vagy az alapján formálták meg a karaktereket.

Leslie Howard és Norma Shearer a Rómeó és Júliában

Leslie Howard és Norma Shearer alakították a balsorsú szerelmeseket az 1936-os Rómeó és Júliában. A szereplők életkora nem igazán egyezett a karakterekével, Shearer 34, Howard pedig 43 éves volt, amikor eljátszották a szerelmespárt. Rómeó és Júlia viszont feltételezhetően tinédzserkorúak voltak…

Richard Beymer és Natalie Wood a West Side Storyban

Az 1961-es musical, amely az azonos című Broadway musical alapján készült, újraértelmezte Rómeó és Júlia történetét azzal, hogy áthelyezte 1957-be, New Yorkba, ahol két banda (a Jets és a Cápák) rivalizálnak egymással. Natalie Wood játszotta Mariat, a Cápák vezérének, Bernardonak az egyik hugát, Richard Beymer pedig Tonyt alakította, aki a Jets egyik alapítója, és szerelmbe esik Mariaval.

Leonard Whiting és Olivia Hussey a Rómeó és Júliában

Az 1968-ban készült film, melyet Franco Zeffirelli rendezett, az egyik legkorhűbb és legikonikusabb verziója Shakespeare darabjának. Valószínűleg azért, mert ez volt az első adaptáció, amelyben a karakterekhez hasonló korú színészek játszották a szerepeket. Leonard Whiting 17 év körüli volt, amikor Rómeót alakította, Olivia Hussey pedig 16 év körüli, amikor megformálta Júlia karakterét.

Leonardo DiCaprio és Claire Danes a Rómeó + Júliában

Minden lány belehabarodott Lenoardo DiCaprioba a ’90-es években, amikor is eljátszotta Rómeó szerepét Baz Luhrmann 1996-os feldolgozásában. Claire Danes tökéletes volt ártatlan Júliaként a szexi rosszfiú, Rómeó mellett. Az a jelenet, amikor először találkoztak és elkapták egymás tekintetét az akváriumon keresztül a jelmezbálon, egyszerűen tökéletes volt.

Nicholas Hoult és Teresa Palmer az Eleven testekben

Oké, ez a zombikról és apokalipszisről szóló film nem tűnik éppen Rómeó és Júlia feldolgozásnak, de a 2013-ban készült mozifilm mégis az. Nicholas Hoult R szerepében egy zombit alakít, aki szerelembe esik a Teresa Palmer által megformált Julieba, aki egy élő ember. A történet során pedig R megöli Julie barátját, ami kissé hasonlít ahhoz, amikor Rómeó megöli Tybaltot, Júlia unokafivérét.

Orlando Bloom és Condola Rashad a Rómeó és Júliában

Orlando Bloom és Condola Rashad alakították a szerencsétlenül járt szerelmespárt a 2013-ban felújított darabban a Broadwayn.

Douglas Booth és Hailee Steinfeld a Rómeó és Júliában

Douglas Booth és Hailee Steinfeld alakították a szerelmeseket a 2013-ban készült filmben, amely egy hagyományos feldolgozása a történetnek. Érdekesség, hogy Ed Westwick (Gossip Girl – A pletykafészek) alakította Tybaltot.

Josh Hutcherson és Kaya Scodelario a Die in a Gunfightban

Egyelőre nem sokat lehet tudni az éppen készülő Shakespeare adaptációról, kivéve, hogy Josh Hutcherson és Kaya Scodelario játsszák a főszerepeket, és hogy a történetet áthelyezik a vállalati kémkedések világába.

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán a Rómeó és Júliában

A Vígszínház legendás előadásai közé tartozik Várkonyi Zoltán rendezése 1963-ból, amelyben Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva játszotta Rómeót és Júliát. Ők sem voltak akkor már karon ülők! A való életben is szerelembe eső színészpárossal szerencsére hanglemezre rögzítették a darabot, így megmaradt az örökkévalóság számára.

film Rómeó és Júlia színház

Még több
Kultúra