10 friss dekortrend Milánóból

Cikkírónk alaposan körülnézett a milánói design héten és most pontokba szedte a legfontosabb új design trendeket, amik téged sem fognak hidegen hagyni!

10 friss dekortrend Milánóból
2017.08.06. 12:16

Minden évben többszáz ezer ember megy el a milánói design hétre, aminek a legfontosabb helyszíne a Salone del Mobile, a világ legnagyobb bútorkiállítása. Itt lehet látni először, milyen trendek fognak begyűrűzni a nappalikba, hálószobákba vagy akár a munkahelyekre. Összegyűjtöttük nektek a legérdekesebbeket.

1. Natúr, natúr, natúr

A kézművesség abszolút hívószó volt ebben az évben: a Vitra bútoraira például rá sem lehetett ismerni. Rendkívül erős volt a 70-es évek formavilága itt és más kiállítóknál is, ami nagyon hangsúlyosan naturális anyaghasználattal párosult. Vászon, gyapjú, tömör fa és kő voltak a kollekció fő elemei. Ha esetleg otthon fali szőttesbe kezdtetek, ne hagyjátok abba! Ha egyszínű, az a legjobb!

2. Bőrrel bevonva

A Poltrona Fraunál és a Louis Vuitton „Object Nomade” című kiállításán lehetett a legjobban megfigyelni, milyen szokatlan felületeket is be lehet vonni bőrrel: egész komódokat, polcokat, függőfoteleket – lényegében bármit. A hatás letisztult és elegáns, nem utolsósorban pedig természetes. A Poltrona Fraunál nem csak a bőr kapott főszerepet. Maga a különböző anyagok és textúrák keveredése volt a legnagyobb bravúr, mert tökéletes arányban találkozott a már említett bőr, a gyapjú, a bársony, a márvány és a fa.

3. Szőrös puhaság

A természetesség, és a körülölelő puhaság nagyon jellemző trend, egyre több helyen bukkannak fel kuckós kanapék, puha állatszőrrel bevont fotelek, székek és puffok. A legvégsőkig az Edra tolta ki a határokat és olyan szőrkanapékat tervezett, ahol a háttámla egy-egy nagy puha medve.

4. Terrakotta

Bár a rózsaszín épp átvette a poros zöld helyét és nagyon sok designer használja, a jövő befutója a terrakotta lesz. Sok kiállító barackos árnyalatokkal kombinálta, de még rózsaszínnel is lehetett látni. Gyönyörű, meleg szín, és nagyon illik a természetes anyagokhoz.

5. Medúza virágzás

Ebben az évben az egyik kiemelt téma a világítás volt, ahol az egyik legjellemzőbb és hihetetlenül látványos trend a medúza virágzásra vagy halrajokra emlékeztető elrendezés, amikor a függőlámpákat már eleve úgy tervezték meg, hogy ne egymagukban lógjanak a mennyezetről, hanem sokan együtt alkossanak egy installációt. Tom Dixontól kezdve nagyon sokan ezt a megoldást választották. Itt például a Bocci lámpáit láthatjátok.

6. Bent és kint, kint és bent

Több helyen is megjelentek kültéri hatású beltéri bútorok és kültérivé alakított beltéri bútorok. A nagyon strapabíró fonatokkal kialakított Moroso székek például biztosan bírnák a terhelést a szabadban is, ha nem féltenénk őket. A kültéri lámpáknál pedig sokszor megjelent a játékosság. Ezen a képen például egy óriásira felnagyított olvasólámpa látható az Anglepoise-tól.

7. Kézzel szövött szőnyegek

Ha van otthon kézzel szövött gyapjúszőnyeged, most legyél nagyon büszke magadra, mert az egyetlen említésre méltó szőnyegtrendbe tökéletesen illik. Az egyik legszebb így készült szőnyeget a Nanimarquinánál láttuk, amit Patricia Urquiola tervezett.

8. Zsinórfények

A világítás teljesen minimalista, de tökéletesen funkcionális megvalósítását lehetett látni Davide Groppinál, vagy éppen egy magyar márkánál, az Inarchinál is. Sodronynak vagy falécnek tűnő, meglepően erősen világító lámpákat láthattunk, ami ellentéte az organikus vonulatnak, de akár eklektikus enteriőrökben is lehet használni őket. Főként, mert az anyaguk természetes minden minimalizmusuk ellenére is.

9. Lámpaszigetek

Épp nemrég mutatta be a Bang & Olufsen az új hangfalait, melyekre több helyen nagyon hasonlító falilámpákat is láthattunk. Ezeket sem egymagukban, hanem szigetekbe rendezve tervezték meg több helyen is.

10. Kerámiák minden mennyiségben

A kerámiával lehetetlen tévedni. A teljesen natúr színűtől az élénk mintás változatokig mindenfélét érdemes lehet beszerezni, leginkább a 70-es, 80-as évekből. A mázas vázák, állatfigurák akár minimalista enteriőrben is szépen mutatnak.

A hideg, sík felületek tehát egyelőre a múltba vesznek, most a megmunkálatlan, természetes anyagok és felületek jellemzőek. Ahogyan a Foster + Partners építésze, Alessandro Ranaldi a Salonén tartott előadásában kiemelte, a természetközeliség térnyerése a wellbeing és a mindfulness ideáinak és a főként az Y, Z generációk megváltozott hozzáállásának eredménye. Ehhez alkalmazkodnak a designerek is, legyen szó egy lakás vagy egy munkahely berendezéséről.

Madalina Rita

design ELLE Decoration

Még több
Kultúra