9 könyv, amit olvass el 30 éves korod előtt

Ezek a könyvek segítenek megérteni, ki vagy, formálják a világról kialakult képedet, és megteremtik egy sikeres karrier alapjait.

9 könyv, amit olvass el 30 éves korod előtt
2017.08.02. 14:20
Katt a galériára!
9 fotó

9 könyv, amit olvass el 30 éves korod előtt

1 of 9
2 of 9
3 of 9
4 of 9
5 of 9
6 of 9
7 of 9
8 of 9
9 of 9

  2 of 9
9 könyv, amit olvass el 30 éves korod előtt


  3 of 9
9 könyv, amit olvass el 30 éves korod előtt


  4 of 9
9 könyv, amit olvass el 30 éves korod előtt


  5 of 9
9 könyv, amit olvass el 30 éves korod előtt


  6 of 9
9 könyv, amit olvass el 30 éves korod előtt


  7 of 9
9 könyv, amit olvass el 30 éves korod előtt


  8 of 9
9 könyv, amit olvass el 30 éves korod előtt


  9 of 9
9 könyv, amit olvass el 30 éves korod előtt


A 20-as éveink arról szólnak, hogy rájöjjünk, kik vagyunk és mit akarunk az élettől. Az angol The Independent összegyűjtötte, melyek azok a könyvek, amelyektől segítéget kaphatunk, hogy megbirkózzunk a szükségszerűen jelentkező kudarcokkal – és sikerekkel.

Marcus Aurelius: Elmélkedések

Felnőtté válásunk során szembesülünk azzal, hogy az életben nem minden alakul úgy, ahogyan reméltük. A római birodalmat 161 és 180 között irányító filozófus császár a Elmélkedéseket élete utolsó évtizedében írta, egy saját bevallása szerint „sötét és nyugtalan” időszakban. A sztoikus filozófiának általa kialakított változata hosszú évszázadokon át népszerű maradt, mert örök érvényű tanácsot ad arra nézve, hogyan uralkodjunk az érzelmeinken, és hogyan küzdjük le az utunkba kerülő akadályokat.

„A legjobb módja a védekezésnek az, ha nem leszünk hozzájuk hasonlók.” (Fordította Huszti József)

Dosztojevszkij: Bűn és bűhődés

Akámi is legyen a személyes filozófiánk, időként úgy érezzük, hogy a világ ellenünk fordult, és elgondolkodunk rajta, érdemes-e egyáltalán dolgoznunk azon, hogy jobb emberré váljunk, és segítsünk másoknak. A Bűn és bűnhődés nemcsak izgalmas történet, hanem szembeszáll a nihilizmussal is, amely a regény születése idején nagyon népszerű volt az orosz értelmiség köreiben.

„A Nagy elme és mély érzés szenvedésre, fájdalomra kötelez. Az igazán nagy emberek, azt hiszem, igen nagy fájdalmat hordoznak ezen a földön.” (Fordította Görög Imre és G. Beke Margit)

Tolsztoj: Anna Karenina

Az amerikai író, William Faulkner „a legjobb, valaha írt regénynek” nevezte az Anna Kareninát. Miközben kibonatkozik a cselekmény, Anna és Vronszkij gróf szerelme, Tolsztoj az emberi élet szinte minden aspektusát taglalja, a szerelemtől a családon és a társadalmi osztályokon át a boldogságig.

„Lement, mint a napra, igyekezett nem ránézni; azonban, mint a napot, látta anélkül is, hogy ránézett volna.” (Fordította Németh László)

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Ahogyan a pszichológusok rá szoktak mutatni, ha lelkileg egészséges felnőttek szeretnénk lenni, akkor a gyerekkorunkat a felnőtt korunk részévé kell tennünk. A kis herceg a szerző saját élményeire alapozva kíséri végig a főszereplőt, miközben az szürreális bolygókat jár sorra.

„Mert előbb minden fölnőtt gyerek volt. (De csak kevesen emlékeznek rá.)” (Fordította Rónay György)

Hermann Hesse: Sziddhártha

A könyv Buddha ősi Indiájába vezet, és a címszereplő spirituális felnőtté válásának történetét meséli el.

„Ugyan mi mondanivalóm lehetne neked, tiszteletre méltó barátom? Talán, hogy túl sokat keresel? Hogy épp a sok keresés miatt nem találsz semmit?” (Fordította Kászonyi Ágota)

Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Az 1997-ben megjelent könyv egy csapásra világhírűvé tette indiai szerzőjét. „A Nagy Történetek titka, hogy nincsenek titkaik. A Nagy Történetek azok, amelyeket már hallottál, és újra akarod hallani őket” – fogalmaz az írónő, és ez a leírás a saját regényére is érvényes. A történet a felnőttek, a gyerekek, és a felnőtté váló gyerekek közötti komplex kapcsolatokat mutatja be.

„Végül is olyan könnyű összezúzni egy történetet. Megtörni egy gondolatsort. Összerombolni egy álomtöredéket, melyet olyan óvatosan hordoznak körbe, akár egy darab porcelánt.” (Fordította Greskovics Endre)

Zadie Smith: Fehér fogak

A felnőtté válás azt is jelenti, hogy elfogadjuk a körülményeket, amelyek közül jöttünk. Az angol írónő bemutatkozó regénye három észak-londoni család egymásba fonódó történetét mutatja be, a 2. világháború végétől az ezredfordulóig, és azt vizsgálja, hogyan formálja a származás, a vallás és a szexualitás az ember személyes és nyilvános identitását.

„Minden pillanat kétszer történik meg: bent és kint, és ez két különböző történet.” (Fordította: a szerk.)

Nassim Nicholas Taleb: A fekete hattyú

Az emberek szeretik azt az illúziót, amelyet az előrejelzések bizonyossága ad nekik. Ezekkel számol le a könyvében a befektető-filozófus, Nassim Taleb. A címben szereplő „fekete hattyú” azoknak a rendkívül valószínűtlen eseményeknek a jelképe, amelyek megjósolhatatlanok, tömeghatást váltanak ki, és csak utólag magyarázhatók meg. Ilyen fekete hattyú volt például a világ pénzügyi rendszerének összeomlása 2007-ben. Valójában, mutat rá a szerző, becsapjuk magunkat, mert azt hisszük, többet tudunk annál, mint amennyit igazából tudunk.

„Mindannyian zsugoriak és számítóak leszünk, mikor gyarapodásnak indul a vagyonunk, és kezdjük komolyan venni a pénzt.” (Fordította Boris János és Goddard Zsuzsanna)

Thich Nhat Hanh: A béke légy te magad

A kognitív tudományos kutatások megerősítik, hogy a tudatosság ősi gyakorlata számos előnnyel jár, a stressz csökkentésétől a gondolkodás rugalmasságán át az emlékezet javulásáig. A vietnámi zen szerzetes könyveiben mindennapi életünk dolgaira összpontosítva, közérthető, helyenként költői stílusban mutatja be a buddhizmus lényegét, alapvető filozófiai és erkölcsi tanításait.

„Az élet egyszerre szörnyű és csodálatos. A meditáció nem más, mint hogy mindkét megnyilvánulási formával kapcsolatba kerülünk.” (Fordította Balázs Katalin)

huszonévesek könyvajánló kultúra

Még több
Kultúra