Három barátságos kulturális fesztivál

A VIP-passok erdején túl

Három barátságos kulturális fesztivál
2017.07.18. 12:31

Művészetek Völgye

július 21-30.

„Je ne veux pas travailler”,  azaz „Nem akarok dolgozni” – énekli majd a kapolcsi estében híres slágerét a Pink Martini, pedig ki gondol ilyenkor a munkára? A Művészetek Völgye a hazai összművészeti fesztiválok atyjaként idén 27. alkalommal és közel 1200 programmal vár minket. A fellépők között tehát ezúttal külföldi sztárformációkat is köszönthetünk, az amerikai koktél-jazz ismert zenekara mellett például a Nouvelle Vague-ot, akik poszt-punk- és New Wave-klasszikusokat bújtatnak finom bossa nova dallamokba. A hazai előadók java is megfordul majd a Völgyben: érkezik többek között a 30Y és a Hiperkarma, az Ivan and the Parazol és az Anna and the Barbies, a Kiscsillag és a Quimby. A Művészetek Völgye a könnyűzenei koncerteknél persze idén sem áll meg: a színházi előadások sorában találkozhatunk Nagy Ervin és Pálos Hanna kettősének Lélegezz című előadásával, az RS9 színház pedig a Szomjas férfiak sört isznak helyettem című produkcióját hozza el a fesztiválra, melyben négy nő vall magáról, a szexről és biológiai nemük változatos megéléséről. A Kaláka Versudvar Gryllus Dániel és Lackfi János „gondnoksága” alatt, a Trapbusz a Tilos DJ-k működésével nyit meg újra. Tíz napra három faluba (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd) költöznek remek programok és barátságos emberek.

Ördögkatlan

augusztus 1-5.

A szívünknek különösen kedves fesztivál kerek születésnapot ünnepel az idén, a tizedik év pedig egyfajta „Best of Katlan” lesz. A négy dél-baranyai településen, Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden megrendezett Ördögkatlan egy igazán minőségi változatát jelenti az összművészetiségnek.

A díszvendégként érkező Krasznahorkai László például a Báró Wenckheim hazatér című legutóbbi regényéből olvas fel, a hasonló szerepet betöltő Hajdu Szabolcs pedig Kálmán-nap című előadását és az Ernelláék Farkaséknál film- és színházi változatát is elhozza a fesztiválra. Aki eddig lemaradt a Szkéné Színház Kolhaas című produkciójáról Nagy Zsolttal a főszerepben, vagy elmulasztotta Keresztes Tamás lenyűgöző teljesítményét az Egy őrült naplója előadásában, a Katlanon pótolhatja. A Fonó égisze alatt érkezik Lajkó Félix, Dresch Mihály és Kollár-Klemencz László; Másik János, Lovasi András, Beck Zoltán és zenésztársaik pedig Cseh Tamás-Leonard Cohen közös emlékestet tartanak. Kertmozik, kiállítások, táncházak, popkoncertek, éjszakai bulik – létezik-e ennél esszenciálisabb kulturális fieszta?

Malom fesztivál

augusztus 17-20.

És ha még tovább szeretnénk csökkenteni a fesztivál-léptéket, a vajdasági Oromban megrendezett Malom fesztivál optimális választásnak tűnhet. A szerb-magyar kulturális fesztiválo az alig kétezer látogatóval együtt kakaskukorékolásra és birkabégetésre ébredhetünk, majd a színházi,  irodalmi és zenei programok is kényelmes szórakozást biztosítanak. A koncertszínpadon a magyarországi előadókat idén többek között a Belga és a Csaknekedkislány képviseli, mellettük a térség több más országából is láthatunk zenekarokat, köztük a szerb reggae-t játszó Hornsman Coyote-ot, vagy a román Palma Hills-t. Az aktívabb fesztiválozók filmes, fotós, zenei és mozgásművészeti alkotótáborokban vehetnek részt, vagy benevezhetnek a híres „vajdasági wellnessbe”.

fesztivál malom Művészetek Völgye ördögkatlan

Még több
Kultúra