Az ELLE útmutatója a 2017-es cannes-i filmfesztiválhoz

Minden, amit tudnod kell, mikor Hollywood horgonyt vet a francia Riviérán.

Az ELLE útmutatója a 2017-es cannes-i filmfesztiválhoz
2017.05.17. 08:18

Hollywood vitorlát bontott, hogy újra Cannes-ba utazzon. A 70. cannes-i filmfesztiválon még több glamúr, sztárokkal tömött parti és persze a legjobb filmek várhatók.

Az időpont: május 17-28. Idén a Chopard gondoskodik róla, hogy az arany pálma gyémántokkal legyen kirakva, megtisztelve a 70. Évfordulót.

A helyszín: a híres Boulevard de la Croisette. Luxusüzletek, hotelek és a legjobb tengerpartok otthona. A Pierre Canto Marinában a sztárok yachtjai sorakoznak.

Ki kicsoda: A zsűri elnöke Pedro Almodóvar. Segítői: Paolo Sorrentino, A nagy szépség rendezője, Jessica Chastain, Will Smith, Fan Bingbing színésznő, Agnés Jaoui színésznő, Maren Ade, német író-rendező, Park Chan-wook Dél-Koreai rendező, és Gabriel Yared zeneszerző.

Uma Thurman az Un certain regard, azaz a független filmek versenyének elnöke lesz.

Sofia Coppola bemutatja új filmjét, a Csábítást (The Beguilded). A Thomas P. Cullinan regényéből készült filmben Colin Farrell sebesült katonát alakít, akit egy lánynevelő intézet fogad be az amerikai Délen a polgárháború idejében. A filmben Nicole Kidman, és Coppola kedvencei, Kirsten Dunst és Elle Fanning is szerepelnek.

Coppola egyike a 12 női rendezőnek, akik idén képviseltetik magukat. Közöttük Lynne Ramsay a „You Were Never Really Here”-rel, Jane Campion A tó tükre második évadával, és Vanessa Redgrave a menekültválságról szóló dokumentumfilmjével, a Sea Sorrow-val.

A botrány: Két Netflix film is bekerült a válogatásba, de a mozipuritánok felháborodtak, mondván, az internet számára készített filmek nem is filmek igazán. Május 10-én a fesztivál engedett a francia filmes operatőrök nyomásának, és bejelentette, hogy 2018-tól csak azokkal a filmekkel foglalkoznak, amiket a mozikban is bemutatnak.

A filmek: A versenyprogram az épp lezajlott francia elnökválasztáshoz illően igencsak politikai ízt kapott. A 49 filmből álló válogatást erősen meghatározza a menekültválság. Az ELLE szerint erre az öt alkotásra különösen érdemes odafigyelned:

Nézd meg Isabelle Hupert-t a Happy Endben, mely a kétszeres Aranypálma nyertes Michael Haneke alkotása. A film egy Calais-i gazdag család életébe ad bepillantást a migrációs krízis előterében.

Kristen Stewart először jelentkezik rendezőként a szürreális Come Swimmel. A 17 perces rövidfilm egy ember belső, érzelmi életét mutatja meg egy napon.

Julianne Moore és Michelle Williams a Wonderstruck sztárjai, a Carol rendezőjétől, Todd Haynes-től. A dráma, melynek alapja Brian Selznick 2011-es regénye, két elszökött gyerek, Ben és Rose története, különböző idősíkokban.

Tilda Swinton egy különleges sci-fiben, az Okjában szerepel, mely az állatok kizsákmányolásáról szól és komoly esélyei vannak elnyerni az Aranypálmát.

Magyar film is versenyez Cannes-ban: Mundruczó Kornél alkotása, a Jupiter holdja, aminek a főszereplője egy szír menekült, a menekültválság közepén. Balsai Móni és CSerhalmi György is feltűnik a filmben, a főszerepet a rendező egy kezdő színészre, Jéger Zsomborra bízta.

A partik: Cannes-ban egymást érik a gálák, ebédek és after-partyk. Az Amerikai Alapítvány az AIDS kutatásért (AmFAR) gáláját az ikonikus Hôtel du Cap-Eden-Roc-ban tartják a közeli Antibes-ben, általában ez a legfelkapottabb északai esemény a fesztivál alatt. Extravagáns aukcióiról is ismert – tavaly például egy Leonardo DiCaprio Palms Springs-i házában eltöltött vakáció volt az egyik tétel. Diane von Furstenberg diszkó divatbemutatója is lenyűgözte a sztárközönséget.

Rihanna is fellép, méghozzá május 19-én, mint a Chopard éves bulijának háziasszonya a kikötőben.

Fesztiváldivat: Szereted az Oscar gála vörös szőnyeges ruhakölteményeit? Cannes-ban még kifinomultabb a stílus, és a magas szabászat legalább annyira fontos, mint a filmek.

Kirsten Dunst remekül szerepelt tavaly a zsűri tagjaként. Ebben a Maison Margiela ruhában csakúgy, mint a rózsaszín Guccijában és a sikkes napi viseleteiben uralta a Riviérát.

Sokan választják a régi hollywoodi glamúrt stílusként, például Elle Fanning, vagy Blake Lively, aki Ateiler Versace és Vivienne Westwood couture kreációkat viselt.

Jourdan Dunn egy Ralph & Russo ruhát választott, és ez a designer duó uralta az Oscar díjátadót idén. Talán Cannes-ban is ők lesznek a befutók?

2017 cannes

Még több
Kultúra