3 rendhagyó reggeli szilvával

Az őszi szezon egyik legkedveltebb gyümölcsét legtöbbször süteményekben fogyasztjuk, holott isteni ételeket is készíthetünk belőle. Éppen ezért szabadjára engedtük a fantáziánkat, és három különleges reggelireceptet gyűjtöttünk össze szilvával.

2013.09.05. 10:00
Katt a galériára!
3 fotó

3 rendhagyó reggeli szilvával

1 of 3
2 of 3
3 of 3

  2 of 3
3 rendhagyó reggeli szilvával


  3 of 3
3 rendhagyó reggeli szilvával


Crostini mézes sült szilvával és ricottával

Hozzávalók (8 crostinihez)
6 szilva, 2 ek. méz, 2 ek. és 1 tk. extra szűz olívaolaj, 1 szál friss rozmaring, só, 125 g ricotta, 8 szelet (szikkadt) kenyér, ½ citrom héja vékonyra szeletelve

Elkészítés
Az íncsiklandó reggelihez először melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A szilvákat felezzük el, magozzuk ki, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, a vágott felükkel felfelé. Egy kisebb tálban keverjük össze a mézet és a két evőkanál olívaolajat, csurgassuk a szilvákra, majd szórjuk meg sóval és rozmaringgal. Süssük kb. 15 percig, amíg a gyümölcsök levet eresztenek. Közben a maradék olívaolajat hevítsük fel közepes lángon egy grill serpenyőben és pirítsuk meg a kenyérszeleteket. Miután a szilvák kihűltek, kisebb szeletekre vágva halmozzuk őket a ricottával megkent pirítósokra, és vékonyra szeletelt citromhéjjal tálaljuk.

Szilvás-kagylós ceviche

Hozzávalók (2 személyre)
225 g friss, jó minőségű fésűkagyló, 1 szilva, 2 tk. friss tárkony, 1 citrom leve és lereszelt héja, só és cayenne bors

Elkészítés
A szilvát magozzuk ki és a kagylóval együtt vágjuk fél centiméteres darabokra. Tegyük koktélpoharakba vagy tányérra, aprítsuk fel a tárkonyt és szórjuk az ételre a reszelt citromhéjjal együtt. Végül locsoljuk rá a citromlevet, sózzuk, borsozzuk és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 15 percig, majd tálaljuk. A hagyományos perui fogásnak ezt a változatát általában előételként fogyasztják, de egy átmulatott éjszaka után kifejezetten üdítő napindító lehet.

Chai palacsinta teában buggyantott szilvával

Hozzávalók (12-15 kisebb palacsintához)
A buggyantott szilvához: 6-10 közepes méretű szilva, 3 ek. Darjeeling tea, 750 ml víz, 1 vaníliabab
A palacsintatésztához: 240 ml tej, 2 tk. őrölt gyömbér, 4 fahéjrúd, 2 tk. őrölt szerecsendió, 2 csillagánizs, 2 ek. szegfűszeg, 2 ek. kardamom, 1 ek. feketebors, 2 tojás, 55 g olvasztott vaj, 1 tk. vanília-kivonat, 255 g liszt, 2 ek. cukor, 2 tk. sütőpor, 1 ek. só

Elkészítés
A palacsintatésztához törjük össze mozsárban a szegfűszeget, a kardamomot és a feketeborsot, ezután pedig a gyömbérrel, fahéjjal, szerecsendióval és az ánizzsal tegyük a tejbe. Lábasban, jól lefedve főzzük forráspontig, majd hagyjuk állni 10 percet. Ha letelt az idő, szűrjük le a tejet és hagyjuk kihűlni. A vajat, a tojást, a vanília-kivonatot és az ízesített tejet keverjük habosra egy tálban, utána pedig adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót, és keverjük simára. A szokásos módon süssük ki a palacsintákat. A buggyantott szilvához vágjuk félbe és magozzuk ki a gyümölcsöket. Forraljuk fel a vizet a teával és a vaníliababbal, majd pihentessük a szilvákat a kész teában 3-5 percig. A palacsintát gyümölccsel a tetején tálaljuk.

 

Receptek és képek: acozykitchen.com, acouplecooks.com, dessertsforbreakfast.com

receptek reggeli szilva top3 recept

Még több
Kultúra