Kincsek a konyhából: olívaolaj

Kencék kézre, lábra, arcra, hajra, követhetetlen kavalkád. Ki ne vágyna minderre egy üvegcsében? Jó hírünk van: a megoldás már ott lapul a polcodon. Az olívaolajnak nem csak a konyhában van helye egy jó háztartásban, hanem a fürdőben is. Tisztító, nyugtató és bőrápoló hatása már az ókor óta verhetetlen, 100%-ig természetes ráadásul abszolút univerzális – nem csoda, hogy Homérosz folyékony aranynak nevezte.

Kincsek a konyhából: olívaolaj
2012.10.06. 11:40

Titka többek között abban rejlik, hogy hatóanyagai bőrazonosak és gyorsan felszívódnak. Olyan –szervezetünk számára feltétlen szükséges – elemeket tartalmaz, mint a telítetlen zsírsavak, amik csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát vagy az antioxidánsok, amik a bőr és a haj egészségéről és szépségéről gondoskodnak.

Test

Forró fürdővizünkbe is csepegtethetünk pár cseppet az illóolajok mellé, így relaxálás közben puhulhat a bőrünk. Ha épp nem vágyunk a nyugtató habok közé, egyszerűen krémként bőrünkbe masszírozva is használhatjuk. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően még az esetleges irritációt is enyhíti. Ha az elhalt hámsejtjeinktől szeretnénk megszabadulni, akkor is kiváló segítséget nyújt: két csészényi tengeri sóhoz egy csésze olajat és két evőkanál vizet keverve tökéletes és igazán egyszerű bőrradírt készíthetünk.

Arc

Alapos tisztítás után dörzsöljünk diónyi olajat arcbőrünk mélyébe. Pár percig hagyjuk beszívódni, a fölösleget pedig törüljük le papírzsebkendővel. Az olívaolajban található E-vitamin harcba száll a szabadgyökökkel, ezzel késlelteti a ráncok kialakulását és táplálja a bőrt – ne lepődjünk meg, ha a kezelés után a tükörből visszanéző alak szemtelenül fiatalnak tűnik. Pakolásként bármilyen bőrtípusra alkalmazható, még zsírosra is, hiszen olajsava a bőr faggyújának alkotórésze, a zsírsavnak köszönhetően pedig a pórusoknak sokkal kevesebb zsírt kell kiválasztaniuk.

Haj

Van az úgy, hogy már a balzsam sem használ. Pánikra semmi ok, ha kéznél van egy kis olívaolaj, ami átfogó ápolást nyújt. Erősíti a hajhagymákat és puhítja a hajszálakat. Hajmosás előtt önmagában feltéve, ricinussal pedig pakolásként felülmúlhatatlan. Nem sajtolt formában, bogyóként is igen nagy hasznát vehetjük, hiszen azon kívül, hogy finom, még a hajunkat is erősíti.

bőrápolás hajápolás olívaolaj

Még több
Kultúra