Száguldás, koncert, szerelem? Autósmozi és zene a Müpánál!

A Müpa autós koncertmozija tökéletes nyáresti programot nyújt – koncertet hallgatni a csillagos ég alatt, azzal az egy autónyi emberrel, akit szeretünk

2020.07.13. 13:38

Van, aki titokban örült, hogy picit lefékezhetett idén tavasszal – még akkor is, ha sokan inkább egy frontális ütközéshez hasonlítják a történteket -, van, aki most óvatosan gyorsít, és persze van, aki padlógázzal száguld vissza a régi, “korona előtti” életébe… az biztos, hogy már az is bizsergető örömmel tölt el sokunkat, hogy kocsiba ülhetünk, hogy újra mozgásban lehetünk. Úton. Végre! Minden indulás és érkezés valahogy mást jelent most: utazás a járvány előtti önmagunktól a pandémia utáni önmagunkig. Változtunk? Talán. Jó irányban? Bízzunk benne!

Az azonban biztos, hogy az elmúlt hónapokban legjobban hiányzó dolgokat most már szeretnénk visszakapni: a koncertélményeinket például mindenképp. Az euforikus együtténekléseket, a meditatív jazzdallamokra ringatózást, az operaáriák katarzisát…a Müpa autós koncertmozija épp ezt tudja, ráadásul úgy, hogy a száguldóknak és a lassú visszatérőknek is tökéletes nyáresti programot nyújt.

Abszolút hozza a kimozdulás és a közösségi élmény eufóriáját, miközben  nincs ott a tömegrendezvényektől csendesen felsejlő szorongás, hiszen mégiscsak a saját kényelmes és biztonságos autónk a “nézőtér”. Műszerfalra feltett lábakkal, maximumra hangosított autórádión át, popcornt majszolva koncertet hallgatni a csillagos ég alatt, azzal az egy autónyi emberrel, akit szeretünk, furcsa, egyedi, és meglepően jó élmény, és persze a műsor is különleges… olyan, amiért simán sokkal többet is hajlandóak lennénk utazni.

Nosztalgikus és őrülten hangulatos begördülni a Komor Marcell utcai parkoló autósmozijába, atmoszférájában teljesen az 50-es, 60-as évek Amerikája, tomboló drive-in romantika, ám ott van benne a zseniális csavar: a hatalmas vásznon nem filmet, hanem a Müpa Fesztivál Színházában élőben zajló koncertet láthatunk streamelve. Úgy, ahogy szinte sosem: a koncerteket 10 kamerával követik az operatőrök, és mivel a zenekar üres nézőtér – ellenben teli parkoló – előtt játszik, a szabad kameramozgásnak köszönhetően olyan plánok és snittek is készülhetnek, amelyekre egy klasszikus teltházas nézőtér esetében nem volna lehetőség, így olyan pillanatokat is elcsíphetünk nézőként, amire a nézőtér 22. sorából esélyünk sem lenne… Így azonban a biztonságos távolság intim közelséget szül: a kameráknak köszönhetően a zenekar szinte minden apró rezdülését láthatjuk a kivetítőn, és ez borzongatóan jó élmény!

Július 15-én Figaro itt, Figaro ott… címmel Mozart és Rossini egy-egy népszerű operájából, a Figaro házasságából, illetve A sevillai borbélyból hallhatunk részleteket a Magyar Állami Operaház Zenekara és olyan csodálatos énekesek előadásában, mint Fodor Beatrix, Bretz Gábor, Haja Zsolt vagy Baráth Emőke, aki egy friss interjúban párizsi otthonáról mesél és arról, hogy neki miért fontos az autós koncertmozi: “az élő zene varázsa bizonyosan hiányzik a zeneszeretőknek, és ez a koncert kiváló lehetőség, hogy az autójukban ülve újra élőben hallgathassanak koncertet. Nem utolsósorban, ezzel minket, művészeket támogatnak, ami most kiemelten fontos és szép gesztus lenne a részükről. Ilyen körülmények között nem kell tartaniuk a járványtól, szerintem ez egy igazán biztonságos megoldás”.

Július 17-én, pénteken a jazzrajongókat várja a Müpa autós koncertmozija: a 30 éves Magyar Jazz Szövetséget a kifejezetten erre az alkalomra összeálló Hungarian All Star Big Band köszönti, amely a hazai jazzélet legnagyobb neveit vonultatja fel. Felsorolni is nehéz, kik lépnek színpadra ezen az estén: többek közt Berki Tamás, Charlie, Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Lattmann Béla, Berkes Balázs, Borbély Mihály, Ávéd János és Fekete-Kovács Kornél erősíti a csapatot.

Ugyancsak különleges találkozásnak lehetünk tanúi a Lóci játszik „folk special” névre hallgató július 18-ai estjén, ahol a Csík Zenekar muzsikusaival karöltve mutatják meg a dalaikban rejlő népzenei elemeket. „Az év legizgalmasabb kihívása lesz egy parkolónyi autót megtáncoltatni, alig várom, hogy az irányjelzők villogása kövesse a banda csípőmozgását!” – fogalmazott Csorba Lóránt zenekarvezető.

A világhírű csellista, Várdai István számos nagyszerű muzsikus pályatársa társaságában, és persze a legnagyobb zeneszerzők – Mozart, Schubert, Brahms, Liszt, Bartók, Ligeti – segítségével varázsolja a Müpa parkolójába a kaposvári nyarak kamarazenei fesztiváljainak forró légkörét július 22-én.

Barabás Lőrinc pedig vérbeli „közelítő” – mindenféle, számára testhez álló műfajt, azok kiváló képviselőit, ünnepelt hazai és nemzetközi művészeket – most pedig alkotót és nézőt, autót és színpadot – közelít majd egymáshoz, amikor a Fesztivál Színházban állva ismert és vadonatúj, erre a koncertre írt dalokból válogatott műsorát tárja a Müpa előtt parkoló rajongói számára.

Az experimentális funk-rockot új szintre emelő The Qualitons egyik Facebook-posztja szerint a zenekar gitárosa, Szőke Barna szintén izgatottan nyilatkozott július 24-i autósmozikoncertjükről, ahol egzotikus hangszerekkel kiegészülve hívnak különleges utazásra: „Ez mindenhogyan fura lesz, már várom”.

autósmozi mozi müpa nyár

Még több
Kultblog