Beck Zoltán: „Örülök, amikor egy szöveg beránt”

Bár a díjat tavaly Rakovszky Zsuzsa nyerte, a tavalyihoz hasonlóan az idei tizes listán is összesen egy nő akad, Szabó T. Anna. A Libri irodalmi díj kapcsán a kortárs magyar irodalom legfrissebb trendjeiről a zsűri egyik tagját, Beck Zoltán dalszerzőt, a 30Y énekesgitárosát, a pécsi tudományegyetem adjunktusát, a zenélő egyetem szakmai igazgatóját kérdeztük.

Beck Zoltán: „Örülök, amikor egy szöveg beránt”
2017.03.24. 15:22

Milyen új, érdekes irányzatokat látsz mostanában a magyar irodalomban? Kik azok az új arcok, akikre felhívnád a figyelmet?

Jelentős változást – mondjuk olyat, amelyik mondjuk radikálisan új prózanyelvet használna – nem nagyon látok. Azért az világosan látszik, hogy a próza esetében azok a szövegek dominánsan vannak jelen, amelyek a nagy forma felől inkább a kisebbek felé mozognak. Így például a tavalyi évben állatira szerettem Milbacher Róbert könyvét, a Szűz Mária jegyesét. Azért merem mondani, mert sajnos a Libri 10-es listába például ez a könyv nem került bele, szóval nem befolyásolom sem a zsűri többi tagját, sem a közönséget, inkább csak javaslom, hogy aki nem olvasta, olvassa el ezt a prózakötetet is.

Mennyire jelennek meg ezek az új trendek és a képviselőik az idei Libri díj hivatalos listáján?

A rövidpróza mindenképpen jelen van, akár úgy, hogy már-már klasszikusan elgondolható novellagyűjteményről van szó, mint Szabó T. Annáé, vagy olyan a személyes-narrátori nézőpontból összehúzott történetekről, mint Jászberényi könyve, vagy naplózásról, mint Nádas Péter kötete.

Mi a véleményed arról, hogy bár a díjat tavaly Rakovszky Zsuzsa nyerte, a tavalyihoz hasonlóan az idei tizes listán is alig akad nő?

Kevéssé ismerem a statisztikáját ilyen szempontból a magyarországi megjelenéseknek általában. Az bizonyos, hogy  a véleményvezér közösség tagjai, akik majd százan a maguk számára legkedvesebb könyveket javasolták – ebből lett az a bűvös 10-es lista – sokfélék, sokat és sokféle módon találkoznak szépirodalommal.

Az egyik neves irodalmi szakember valahogy úgy fogalmazott, számára az irodalom “mindig is alapvetően a férfiakról szólt”. Számodra miről szól az irodalom?

Az irodalom általánosságban nem szól semmiről. Talán benyomásaink lehetnek, és megállapíthatjuk mondjuk, hogy hatalmi viszonyrendek rögzülnek az olyan kulturális intézményekben, mint az irodalom, mert például a Biblia sem engedi oda a nőket a betűhöz. De tényleg, az egyes szövegek izgatnak, az azzal való bánás, és örülök, amikor egy szöveg beránt.

Van-e titkos favoritod az idei listáról?

Néhány könyvet most olvasok éppen. Annyi biztos, hogy nem volt könyv, amit félreraktam volna, és az is igaz, hogy a lírával olvasóként nehezebben bánok.

Mit olvastál mostanában, ami igazán emlékezetes élményt jelentett?

Pótoltam néhány, már-már bevallhatatlan tartozást, ilyen például – és legyen ennyi elég az önvádból – a Pompásan buszozunk Garaczi Lászlótól. Közben magyarországi cigány, roma szerzők szövegeit válogatom egy nemzetközi adatbázishoz, úgyhogy a legfrissebb Jónás Tamás kötet pont úgy előttem van, mint mondjuk Holdosi regényei, vagy Csemer Géza színpadi játékai.

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2017-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

  1. JÁSZBERÉNYI SÁNDOR A lélek legszebb éjszakája
  2. KEPES ANDRÁS       Világkép
  3. KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ Báró Wenckheim hazatér
  4. NÁDAS PÉTER         Az élet sója
  5. NÉMETH GÁBOR     Egy mormota nyara
  6. TÉREY JÁNOS           Őszi hadjárat
  7. SZABÓ T. ANNA      Törésteszt
  8. VARRÓ DÁNIEL       Mi lett hova?
  9. ZÁVADA PÁL          Egy piaci nap
  10. ZOLTÁN GÁBOR      Orgia

A közönség március elejétől szavazhat, tehát több mint két hónapja van, hogy kiválassza kedvencét a http://www.libri.hu/irodalmi_dij oldalon. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, ami a 10 döntős könyvből áll össze. Az ünnepélyes díjátadó május közepén lesz.

2017 30Y beck zoltán irodalom kultúra Libir irodalmi díj

Még több
Kultblog