KÖZÖS ÜGY 50 : Az ELLE és a Nyitottak vagyunk a nők munkahelyi egyenlőségéért

Az ELLE és a Nyitottak vagyunk 50 céget kért fel arra, hogy közös nyilatkozatban álljanak ki a nők és férfiak egyenlő munkahelyi lehetőségeiért.

KÖZÖS ÜGY 50 : Az ELLE és a Nyitottak vagyunk a nők munkahelyi egyenlőségéért
2019.11.13. 15:36

Miklós Melinda, a Nyitottak  vagyunk  ügyvezetője

Pozitív változásokra van szükség, és szerencsére többségben vannak azok, akik erre vágynak. A Nyitottak vagyunkkal szeretnénk segíteni felgyorsítani ezeket a folyamatokat.

Hat év alatt számos kampányt szerveztünk, melyekhez cégek tucatjai, akár százai csatlakoztak, hogy együtt álljanak ki a nyitottságért.

A Gemiusszal végeztünk egy országos reprezentatív kutatást. Ebből kiderült, hogy a nők és férfiak 63-63%-a szerint nőként és férfiként együtt kell tennünk azért, hogy a nők ugyanolyan lehetőségekhez jussanak a munkahelyeken, mint a férfiak. Ha ez sikerül, mindannyian jól járunk. Erre építve szeretnénk milliókat inspirálni az ELLE-lel együttműködésben indított ”Közös Ügy” kampányunkkal. Örülünk annak, hogy azonnal csatlakozott 50 cég, és várunk mindenkit a nyitottakvagyunk.hu oldalon.

Liptai Lívia, az Elle  főszerkesztője

Nők vs. férfiak, munkaadók vs. munkavállalók – szeretünk ellentétekben gondolkodni. Még akkor is, ha a két csoport érdekei gyakran közösek. És persze a céljaik is: egyenlő viszonyok, kiszámíthatóság, átláthatóság, szabadság és biztonság megfelelő egyensúlya.

Az Elle magazinnál mindig is az egyik legfontosabb szempont volt, hogy a lapban szereplő anyagokkal számunkra fontos üzeneteket is közvetítsünk. Hogy ne csak a cikkek, de a fotók is megkérdőjelezzék a nők társadalomban betöltött helyéről alkotott elképzeléseinket. És hogy ne csak beszéljünk róla, de tegyünk is a változások előremozdításáért. Épp ezért vagyunk nagyon büszkék arra, hogy a Nyitottak vagyunkkal együtt a Közös Ügy élére állhattunk. Ilyen nagy horderejű fotózás ritka a magyar sajtó történetében: több mint 100 ember állt a kameránk előtt. Ráadásul mindez nemcsak egy üres kampány, a vezetők konkrét vállalásokat fogalmaznak meg 2020-ra. Hogy a nőknek és a férfiaknak együtt kell tenniük a változásért? Tiszta ügy. Reméljük, 10 év múlva az ilyen cégvezetőknek és kampányoknak köszönhetően már nem kell erről beszélnünk.

Nyilatkozat

„Közös ügy. Nyitott vállalatokat képviselve azt gondoljuk, hogy ugyanolyan lehetőségekhez juttatni a nőket és a férfiakat a munkahelyeken közös ügy – ha sikerül, mindannyian jobban járunk. Vezetőkként, nőkként és férfiakként abban hiszünk, hogy ezért együtt kell tennünk. Országos kutatások szerint ma még a nők az előléptetések során gyakran szembesülnek hátránnyal, ritkábban jutnak szóhoz a nyilvánosság előtt a szakmájukat érintő kérdésekben, és ugyanolyan munkakörben átlagosan kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A munkahelyüktől gyakran nem kapnak elég támogatást a munka és a magánélet összeegyeztetéséhez – ez utóbbit egyébként a férfiak is tapasztalják. Eközben mi azt látjuk, és tanulmányok is azt mutatják, hogy a nyitott munkahelyek – ahol mindenki ugyanolyan lehetőségekhez jut – sikeresebbek, és az ilyen helyen dolgozók boldogabbak. De azt is tudjuk, hogy ezért folyamatosan tenni kell. Éppen ezért csatlakozunk a Nyitottak vagyunk “Közös ügy” kampányához, és vállaljuk, hogy 2020-ban együtt fogjuk képviselni azt vezetőkként, nőkként és férfiakként, hogy ha közösen teszünk azért, hogy ugyanolyan lehetőségekhez jussanak a nők és a férfiak a munkahelyeken, mindannyian jobban járunk. Bízunk abban, hogy ezzel másokat is közös kiállásra és változtatásra, az adatok megismerésére és párbeszédre inspirálunk.”

A kampányhoz saját fotóval csatlakozni a nyitottakvagyunk.hu-n lehet.

elle Közös Ügy 50 Nyitottak vagyunk

Még több
Közös ügy