Hogyan változtasd meg a vásárlási szokásaidat és csökkentsd az ökológiai lábnyomodat?

Vintage, second-hand, ruhabérlés, viszonteladás és csereboltok – mind segítenek, hogy a divat újrahasznosítható legyen

2020.07.16. 20:37

Az ökológia lábnyom csökkentése hatalmas feladatnak tűnhet és talán az is. Próbálunk az évszaknak megfelelő zöldséget fogyasztani és elutasítunk több külföldi munka utat, és ott van a folyamatosan növekvő és reménytelen lista, hogy miként legyünk még zöldebbek, az egész nagyon ijesztő lehet.

De van egy alapvetően egyszerű és potenciálisan pénzspóroló (vagy pénzkereső) módja, hogy drasztikusan csökkentsd a saját ökológiai lábnyomod: vegyél részt a körforgásos divatban.

Mi a körforgásos divat?

A körforgásos divat újratervezi a hagyományos „bölcsőtől a sírig” utat, a ruhák, a cipők és a kiegészítők számára. Az elképzelés, hogy így megzavarja az egyenes utat, így a ruhák és az anyagok használhatóak lesznek az újrafeldolgozás, újrahasznosítás és az újrafelhasználás folyamán, elkerülve, hogy teljesen „új” termékeket készítsenek és így csökkentik az ökológiai szempontból káros hulladék mennyiségét. „A körforgásos divat azt jelenti, hogy úgy tervezünk, hogy ne maradjon hulladék. Olyan termékeket kell gyártani, melyek természetes módon bomlanak le és anélkül, hogy kárt okoznának, szétszedhető és újraalkotható vagy úgy lehet újrahasznosítani, hogy nem veszít a minőségéből, így azzal dolgozunk, ami már eredetileg is meg volt.” magyarázta Charlotte Turner az Eco-Age vezetője.

„Az elképzelés az, hogy csökkentsük azon források mennyiségét, amiket felhasználunk valamint az anyagok és a termékek mennyiségét melyek a hulladéklerakóban végzik.”

Honnan ered a fogalom „körforgásos divat”?

Dr Anna Brismar a Green Strategy cég tulajdonosa 2014 júniusára teszi a fogalom születését.

„Úgy is definiálhatjuk, hogy ezek olyan ruhák, cipők és kiegészítők, amelyeket úgy terveztek, olyan forrásból származnak, és azzal a szándékkal készültek és állítottak elő, hogy felelősségteljesen és hatékonyan használják és felhasználják a társadalomban, ameddig csak lehet a legértékesebb formájában, és azután biztonságosan visszakerüljön a bioszférába, amikor már nincs szüksége rá az embernek” mondta Brismar.

Hogyan vehetek részt a körforgásos divatban?

Hallottál már arról, hogy „csökkent, újrahasznál, újrahasznosít”?

2020-ban már ott kellene tartanod, hogy csökkentsd le a mennyiségét annak, hogy hány darabot vásárolsz. Nincs szükség minden egyes pénteken, egy új ruhára, tényleg nincs. Ha kevesebbet veszel, az azt jelenti, hogy jobban is vásárolsz, mi lehetne jobb, mint egy olyan ruha, ami kiállta az idők próbáját?

Second-hand és vintage boltok

Az évek alatti túltermelés egészen rossz hír, de egy apró öröm, hogy így viszont rengeteg ruha már ott van kint és új otthont keres. Ez az újrafeldolgozás rész. Legalább annyi módja van annak, hogy korábban szeretett ruhákat vegyél, mint amennyi darabot meg tudsz venni.

Ruhakölcsönzés

Több ruhát veszünk, mint bármikor korábban, de fele annyi ideig tartjuk meg őket. Ekkor lehet szó a ruhakölcsönzésről.

Ha van egy csodás darabod és csak ott lóg a szekrényben és nem kap elég figyelmet vagy egy esemény közeleg, amiről tudod, hogy oda csak egyszer vennél fel egy ruhát, javasolhatjuk a ruhakölcsönzést?

„Nem tökéletes megoldás, hiszen ott van a tisztítás, a szállítás – és a ruhákat valószínűleg nem lehet majd újrahasznosítani vagy újrahasználni, amikor már nem bérelhető. Ezzel együtt van helye a kölcsönzött divatnak.” mondja Turner.

Viszonteladás

Ha a kölcsönzés túl ideiglenes számodra, akkor vissza a second-hand helyekhez. De ne csak vegyél – járulj hozzá az ökoszisztéma körforgásához és adj el te is. Add tovább azokat a darabokat, melyek már nem jók rád vagy a stílusodnak már nem megfelelő és így lesz egy második esélye a ruhának, remélhetőleg egy szerető, új otthonban.

Vásárolj körforgásos divat márkáktól

Szerencsére vannak olyan márkák, aki már részt vesznek a körforgásos divat gyakorlatában.

Luxus márkák is csatlakoztak. Alexander McQueen például szeretné úgy újratervezni a szokásait, hogy az mások javára váljon. Olyan helyről vásárol, olyan márkáktól, akik gondolnak a termékek körforgására, az anyagok felhasználhatóságára, így vásárlókat nyer vele és remélhetőleg ezzel másokat is arra ösztönöz, hogy csatlakozzanak.

Okosan válasszuk anyagot

Ha egy fenntartható márka nem elérhető számodra (vélhetően túl drága), keresed azokat a márkákat, ahol az anyag minősége a körforgásos divat része, mint a Mango vagy Max Mara.

„Amikor ruhát vagy kiegészítőt vásárolsz, segít, ha arra gondolsz, hogy mi fog velük történni a használatuk után – elég minőségi az anyag ahhoz, hogy tovább adható másoknak?” magyarázza Turner.

Csereüzlet

Az ELLE UK online szépségszerkesztője, George Driver úgy frissíti fel a ruhatárát, hogy gyakran cserél ruhákat az ikertestvérével.  Akik ezt nem tehetik meg, mert nincs ikertestvérük, hasonló ízléssel ugyan abban a városban, egy sokkal formálisabb csere remek ötlet, például megszervezheted a barátaid vagy a kollégáid között a cserét.

Carbon Footprint Circular Fashion divat fashion ökológiai lábnyom vintage

Még több
Divat