Miért vegyél használt esküvői ruhát?

Jobb a Földnek, jobb a pénztárcádnak és nagy eséllyel jobb lesz neked is.

2020.05.21. 13:10

Vannak, akik évekkel az esküvőjük után is gyönyörködnek a gardróbjukban lógó menyasszonyi ruhájukban, másoknak elég az a néhány nap, amíg kibérelik azt a ruhakölcsönzőből. A használt, vagyis szebb megfogalmazásban a vintage esküvői ruhák egyre nagyobb arányban bukkannak fel a hazai esküvőkön is, ezért eljött az ideje annak, hogy alaposabban megismerkedjünk azzal, miért is lehet jó ez és milyen buktatói vannak

Érvek a vintage menyasszonyi ruhák mellett

Jót teszel vele a környezetnek

Ha tudod, hogy egy fast fashion ruhadarab elkészítése milyen környezeti terheléssel jár, akkor sejtheted, mekkora egy olyan esküvői ruha ökológiai lábnyoma, ahol ennek csökkentésére nem fordítottak nagy figyelmet. Az elmúlt években amúgy is hangsúlyos trend lett az esküvőn is odafigyelni a fenntarthatóságra, aminek csak örülni lehet. Bár magyar adatok nem állnak rendelkezésre, egy brit kutatás szerint egy átlagos angol esküvőn 18 kilónyi egyszer használatos műanyagszemét keletkezik, nem beszélve az ételmaradékokról. Az esküvők persze sosem lesznek a Föld legjobb barátai, de némi odafigyeléssel nagymértékben lehet csökkenteni azok környezeti ártalmát.

Kevesebbe kerül

Az esküvő drága mulatság – hacsak nem akartok ráfeküdni a profitra, de ezt nem tanácsoljuk. Sokba kerül a helyszín, a fotós, a videós, a dekoráció, a sminkes, a fodrász – minden. A használt esküvői ruhák árai értelemszerűen olcsóbbak, mint ha újonnan vennénk meg őket. A 20 évnél idősebb vintage darabokra azért is érdemes rámenni, mert ezek általában nagyon jó anyagból készültek – elvégre ha jó állapotban kibírtak két évtizedet és ki tudja mennyi Nagy Napot, akkor bizonyosan minőségi darabokról van szó. Az igazi klasszikus esküvői ruhák ára azonban már vetekedhet az újakéval.

Van egy története

Vannak családok – elsősorban külföldön –, akiknél a menyasszonyi ruha anyáról lányra öröklődik. Ez lehet szerencsés eset, vagy éppen egy nagy családi feszültség forrása is, de egy biztos: a régi ruháknak van egy történetük. Még ha ismerjük is a válási statisztikákat, akkor is szívmelengető érzés lehet belegondolni, hány boldog pillanatnak volt tanúja ez a ruha és mennyi örömkönny hullott már rá.

Hol vegyél vintage menyasszonyi ruhát?

Nyilván érdemes felkeresni a környék használt (menyasszonyi) ruha üzleteit, de nagyobb eséllyel fogsz rátalálni az interneten álmaid darabjára. Jelenleg is több ezer esküvői ruhát hirdetnek csak a hazai oldalakon, a nemzetközi piacra kilépve pedig nincs olyan igény, amihez ne lehetne megtalálni a tökéletes darabot. Íme néhány tipp a sikeres kereséshez:

Áldozz rá időt: nagy a választék és nagyok az idények, vagyis készülj fel arra, hogy néhány estét a tökéletes menyasszonyi ruha megtalálásával fogsz tölteni!

– Tudd, mit akarsz: a hatalmas kínálatban nem fogsz boldogulni anélkül, hogy tudnád, pontosan mit is keresel.

Legyél rugalmas a méretekkel: kevés az esély arra, hogy álmaid menyasszonyi ruháját a rád tökéletesen passzoló méretben találod meg. Mivel használt darabokról beszélünk, ezért a vásárlás előtt érdemes megkérned az eladót, hogy mérjen le néhány kritikus pontot, hiszen a ruha könnyen összemehetett, vagy éppen kinyúlhatott az idők során.

A szabó a barátod: nagy esély van arra, hogy frissen vásárolt vintage esküvői ruhád itt-ott kisebb igazításra, vagy javításra szorul. Egy jó szabó azonban csodákra képes!

Figyelj oda az állapotra: ha hiányzik néhány gomb, azzal nem lesz gondod, ha azonban elszakadt, vagy lyukas, azon sokkal nehezebb – és költségesebb – lesz segítened, a végeredmény pedig közel sem biztos, hogy olyan lesz, amilyennek megálmodtad.

Kérdezz az eladótól: bármit, amire kíváncsi vagy azzal a ruhával kapcsolatban, amit életed egyik legfontosabb napján viselni fogsz. Bármit!

Ha tetszik, vedd meg: ne adj esélyt annak, hogy elszalaszd az igazit. Ha úgy érzed, megtaláltad álomruhádat, vedd meg, mielőtt valaki más veszi meg!

divat esküvő menyasszonyi ruha

Még több
Divat