Minden, amit a 2020-as Met-gáláról tudnod kell

Téma, helyszín, dátum és az est kiemelt sztárjai.

Minden, amit a 2020-as Met-gáláról tudnod kell
2019.11.11. 14:35

2020 egyben egy új évtized kezdetét is jelenti, így sokakban felmerülhet, mennyire gyorsan telik az idő. Az elmúlástól való félelem akár egyfajta szorongást is kiválthat. A jövő évi Met-gála ezt az érzést ragadja nyakon, méghozzá a couture divat segítségével. A 2020-as Met-gála témája: About Time: Fashion and Duration”. 

A The New York Times magazin interjút készített Andrew Boltonnal, a múzeum Costume Institution (hogy pontosan mi is ez, arról részletesen itt írtunk) részlegének igazgatójával arról, hogy mire lehet majd számítani az esemény 150. évfordulóján, valamint, hogy mely sztárok ülnek majd be az elnökségi székekbe. Elmondunk mindent, amit a divatvilág legfontosabb eseményéről eddig tudni lehet!

Fotó: David Bailey, A Metropolitan Művészeti Múzeum tuajdona

Mi lesz a tematika?

Itt az idő! A 2019-es “Camp: Notes on Fashion” és a 2018-as Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination témákhoz képest az idő múlását megjeleníteni a viseletünkön kétségtelenül nagy kreativitást kíván. Bolton szerint a téma a Met-gála fennállásának 150 éves múltjához vezet majd vissza.

“A divat eltörölhetetlenül kapcsolódik az időhöz.” – mondja Bolton. ” Nem csak megjeleníti és reprezentálja a különböző korok szellemiségét, de folyamatosan változik és fejlődik. A téma a tervek szerint az objektív és szubjektív időt kombinálja majd.” A The Times megjegyezte, hogy a tematika “olyan időben jön létre, amikor a divatiparban egyre nő a feszültség a fenntarthatóság, valamint környezettudatosság és a mértéktelen vásárlás, új ruhák iránti vágy miatt.”

Kik lesznek az elnökség tagjai?

A show-t a Louis Vuitton kreatívigazgatója, Nicolas Ghesquière vezeti majd, a Louis Vuitton nagykövete, Emma Stone és Lin-Manuel Miranda mellett. Az egyetlen és utánozhatatlan Maryl Streep is fontos szerepet kapott, hiszen jövőre jelenik meg először a gálán (ha Anna Wintour oldalán sétálna, akkor valóra válna az álmunk, Az ördög Pradát visel c. film bemutatója óta).

Van már kitűzve pontos időpont?

Minden évben május első hétfőjén tartják a gálát a New York-i Metropolitan Művészeti múzeumban. Itt az ideje, hogy elmentsd a naptáradban a dátumot. Sok sikert kívánunk a modelleknek és a sztároknak, hogy megfelelő, kellően absztrakt öltözetet találjanak ki addigra!

Mit láthatunk a kiállításon?

A hagyományok szerint egy show követi a Met-gálát, május 7-én. Jövőre “160 ruhadarabot tartalmaz az elmúlt 150 év női divatjából.” A kiállítás 70%-át a múzeum ruháiból állítják össze, a maradék 30%-ot pedig a kerek évforduló alkalmából ajándékba kapják majd.

A témát Virginia Woolf regényei és a francia filozófus, Henri Bergson időről kifejtett gondolatai inspirálták. Állítólag egy hatalmas óra fogadja majd a Met látogatóit, a falon Woolf regényének különböző adaptáció lógnak majd, “szellemi narratívaként.”

A Met igazgatója, Max Hollein egy nyilatkozatban azt írta: ” Ez a kiállítás megvizsgálja, tényleg “tiszavirág életű”-e  a divat, a múltból indulva feltérképezi a jövőjét, felfedve a kérdést, hogyan lehet egyszerre állandó és mégis ciklikus. A kiállítás elsősorban a divat folytonosságát mutatja be, méghozzá a múzeum 150 éves fennállása óta.”

Fotó: Sarah Moon ‘The Clock’ 1999, a Metropolitan Művészeti Múzeum tulajdona

A Pulitzer-díjas regényíró, Michael Cunningham – Az órák című könyvét Woolf Mrs. Dalloway c. alkotása inspirálta – írni fog egy rövid történetet a kiállításhoz. A látványtervező Es Devlin lesz, aki Beyoncé Formation c. videóklipjéért és turnéjának vizualitásáért felelős. A kiállításban olyan designerek darabjait is bemutatják, mint John Galliano, Helmut Lang vagy Georgina Godley, de a tervek szerint az 1870-es évek korszakából is kiállítanak darabokat, Alexander McQueen ikonikus 1995-ben tervezett “Bumster” szoknyájával együtt.

A Costume Institute kiállítása 2020 szeptember 7-ig lesz látogatható.  

Borítókép: Getty Images

2020 met About time: fashion and duration anna wintour costume institute met-gála metropolitan művészeti múzeum téma

Még több
Divat