Jameela Jamil és Sara Sampaio twitteres háborúja a modellkedés árnyoldalairól

Egyikük sem engedett a saját igazából.

Jameela Jamil és Sara Sampaio twitteres háborúja a modellkedés árnyoldalairól
2019.10.18. 10:01

Nyilvános Twitter háború zajlik a The Good Place sztárja, Jameela Jamil és a Victoria’s Secret modellje, Sara Sampaio között, a modellkedés árnyoldalairól. A meglehetősen hosszan tartó párbeszéd során mind a ketten észérvekkel védték saját igazukat: Sampaio elmondta, miért nem igazságos, hogy Jamil minden modellt egy kalap alá vesz, amikor étkezési zavarokról, droghasználatról és önsanyargatástól beszél. Jamil szerint pedig a divatipar által kikiáltott női testideál minden hús-vér nőre káros hatással van.

A kialakult vitát alapvetően Sampaio robbantotta ki, mivel élesen bírálta Jamil posztját, amiben a modelleket “éheztetett, rémült tinédzsereknek” nevezte. Jamil eredetileg egy olyan divatbemutatóról osztott meg egy felvételt, ahol mindenféle testalkatú modell képviselhette magát, a kifutón együtt táncoltak. “Istenem, ez a show nagyon jó mókának tűnik, nem úgy, mint azok, amikben a folyton éhező, rémült tinédzserek vonulnak. Gyönyörű!”

Sampaio azzal vágott vissza, hogy: “Mi lenne, ha úgy ünnepelnénk valakit, hogy cserébe nem húzunk le másokat? A kifutó modelleket így nevezni eszméletlenül bántó. Érdekes, hogy egy olyan személy posztjából ordít a képmutatás, aki mindig az önelfogadás és az egészséges testkép jegyében szólal fel.”

Jamil sem hagyta annyiban, az őt ért vádakra azonnal válaszolt: “Szó sincs arról, hogy a tweetben a világ összes modelljéről beszélnék, úgyhogy próbálj megnyugodni, kérlek. De igenis kimondom, hogy túlnyomó többségben gond van a fiatal lányokkal, akik éheztetik magukat és drogokkal, kokainnal kontrollálják a súlyukat, hogy beleférjenek a sample size (vagyis legkisebb, minta méret) ruhákba. Ha ezt te nem látod, akkor burokban élsz.” – kezdte Jamil, majd folytatta: “Fontos, hogy harcoljunk az étkezési zavarok egyre elterjedtebb kultúrája ellen, amit jelentős mértékben meghatároz az is, hogy a divatvilág az extrém vékony méreteket követeli meg a fiatal lányoktól.” – írta Jamil.

“Valóban nem az összes modellre utaltál, ennek ellenére rengeteg lányt sértettél meg csak azért, hogy másokat ünnepelhess.” – írta vissza Sampaio. “Az étkezési zavarok, a kokain és a droghasználat nem a modellek egyedüli problémája, az egész társadalmat érinti.”

A vita itt még korántsem ért véget, Jamil ugyanis válaszolt:

“Sara, minden tiszteletem, de nem hiszem, hogy ezen kéne vitatkoznunk. Ez az ipar egyedülálló módon gyerekekből csinál profi modelleket, példát állítva ezzel a fiatalok elé az egész világban. A divat sokak számára igenis nagyon veszélyes iparág.” – kezdi Jamil, majd folytatja.

“Azért nem történik gyorsabban a változás, mert elvárják tőlünk, hogy csendben maradjunk és aranyosak legyünk csak azért, mert a mondanivalónkkal megbánthatunk másokat. Muszáj beszélnünk arról, hogy a társadalom számára mi a rossz vagy veszélyes, ahogyan és amikor csak tudunk. Akkor is, ha a téma kényelmetlen vagy éppen nem adekvát.”

Sampaio válaszában kifejtette, sértőnek találta, hogy Jamil drogokkal és étkezési zavarral vádolt másokat, miközben ő a legelső tweet üzenetével nem ezt akarta kihangsúlyozni. “A modellkedésről pedig azt hiszem, nagyobb bizonyosággal állíthatok bármit is, mint te. Persze, ezek a problémák jelen vannak, de biztos, hogy nem érinti a többséget. A tweetemben pedig nem erről beszéltem, ezt te is tudod.”

Rosszul gondoljuk, ha azt hisszük, a vitát már nem lehet folytatni, hiszen Jamilnak erre is volt válasza. “Én is modell voltam, ügynökségem is volt, a mai napig vannak ügynök és modell barátaim. Közülük sokan szenvednek az állandóan jelenévő irreális elvárások miatt, melyekből csak az ipar húz hasznot. Emiatt véded te is ennyire erőteljesen és ezért kérsz rá, hogy ne hívjam fel a figyelmet valamir, ami ennyire lesújtó és pusztító hatással van az emberekre.”

“Ahogyan a szórakoztatóipar is.” – mondta Sampaio. “Mégsem kérdezünk meg minden színészt/énekest, hogy használnak-e drogot. A mondanivalóm célja eddig sem ez volt. Szerintem felesleges volt ilyen lealacsonyító szavakat használnod, miközben ilyen nagyszerűen ünnepelsz egy jó dolgot.”

“Folyamatosan felszólalok a szórakoztatóiparban fennálló problémák ellen.” – érvelt Jamil. “A karrieremnek szó szerint a fele azzal telt, hogy kiálltam azellen, hogy társadalmi szinten sulykoljuk a nőkbe az étkezési zavarokat. Talán számodra ez új információ. Az általad ennyire szeretett ipar nagyon mérgező és te a rossz oldalon állsz.”

Sampaio szerint azonban félreértették egymást. “Minden tisztelettel, szerintem te almáról beszélsz, míg én körtéről. Azt hiszem, elég világosan kifejeztem, hogy mire gondoltam.”

Jamil ezután azt javasolta a modellnek, hogy találjon egy másik ügyet, ami mellett kiállhat. “Szerintem te arra használod a saját platformodat, hogy olyan dolgot védelmezz, ami hihetetlenül negatív hatással van a lányokra. Számomra egyedül ez látszik világosan. Találj egy jobb ügyet, ami mellett kiállhatsz, mert ez nem az. Sokkal többet tudsz ennél, hiszen okos vagy. Segíts inkább a lányoknak, ahelyett, hogy tovább erősíted ezt az állapotot.”

Az ellentéteket egy utolsó üzenetváltással próbálták kibogozni. “Például, mi lenne, ha egyszer végre nem úgy ünnepelnénk valamit, hogy cserébe másokat tiprunk el? Mivel eddig ez volt az üzenetem célja! Pont. Sosem mondtam, hogy nincsen semmi probléma az iparral, úgyhogy ne próbáld kiforgatni a szavaimat. Törekedj arra, hogy ennél jobb legyél!” -magyarázta Sampaio, mire Jamil utolsó üzenetével zárta le a vitát.

“Ne bíráld azt, hogyan felszólalok valami mellett vagy ellen. Annak örültem, hogy ez a divatbemutató végre üdítő látványként hatott a mérgező divatipari normákhoz képest. Aktivista vagyok. A szavaimnak nem az a célja, hogy lazának, aranyosnak tűnjek és ne sértsek meg senkit. A változás nem fog udvariaskodásból megélni.

Mindketten tisztán kifejezték, melyik oldalon állnak ebben a vitában. Egyikük sem engedett saját pozíciójából. Jamil végezetül hozzátette, hogy “a bemutató és az ipar ellen szólaltam fel, nem pedig a gyerekek ellen.”

aktivista body pozitivity háború harc jameela jamil modell önelfogadás sara sampaio testkép twitter vita

Még több
Divat