Helyet kérünk! A hatalmas ruhák a feminizmus új fegyverei

A helyért való küzdelem nem csak átvitt, hanem a szó szoros értelmében is igaz

Helyet kérünk! A hatalmas ruhák a feminizmus új fegyverei
2019.08.30. 08:11

Nők szerte a világban küzdenek a jogaikért. Akár az oktatásról van szó, ami néhány országban még mindig nem elérhető a nők számára, akár a sportról, ahol azt mondják, nem vagyunk elég jók, a munkahelyről, a szavazófülkéről vagy a parlamentről. Nap mint nap rengeteg nő azért küzd, hogy helyet kapjon a férfiak mellett és egyenlő partnerként vehessen részt a beszélgetésben. 

A helyért való küzdelem nem csak átvitt, hanem a szó szoros értelmében is igaz, hiszen a ‘manspreading’ kifejezés, vagyis a férifak terpeszkedő, nagy helyet igénylő üléspóza folyamatosan jelen van a társadalomban. Amikor a szavak ereje már kevésnek bizonyul, a ruháinkkal sokszor halkan, de annál kifejezőbben tudunk tüntetni a jelenség ellen. Az egyik legjobb példa erre a Viktor & Rolf 2019-es párizsi haute couture show-n bemutatott kollekciója, ahol különböző feliratokkal látták el a ruhákat. Az egyiken csupán ennyi áll: „No“, azaz “Nem”. Ez a bizonyos ruha akkora mint egy ház, így ha a viselője szeretne belépni egy szobába, az ajtót szinte biztosan le kell szerelni a helyéről, hogy beférjen rajta. A kollekció egy másik darabján ez a felirat díszeleg: „I want a better world.“ (Jobb világra vágyom). Egy harmadik ruhán, melynek szabása a vállrésznél felfelé ível, ezáltal meglehetősen fenyegető hatást kelt, ez a pár szó látható: ‘Leave me alone.“ (Hagyjatok békén).

Viktor & Rolf 2019, haute couture show

A túlzó, hatalmas és maguk körül az egész teret bekebelező ruhákat vizsgálva jól látható, hogy a nők helykövetelése erőteljesen jelen volt a 2019-es őszi kifutókon. A jelenséget nevezhetjük női terpeszkedésnek is. A Moncler x Pierpaolo Piccioli zseniális kapszulakollekciójában a pufi estélyi ruhák határozott fellépést mutatnak a női terpeszkedés tudatos elterjesztése mellett. A hatalmas szoknyák és alsórészek órási méreteket öltve fogják közre a modellek felsőtestét, azt a látszatot keltve, mintha egy hordozható kastélyt viselnének. A fej, nyak és törzs területét, mint valami páncél, úgy fonja körbe a ruha viselőjét jelezve, készen állunk a harcra.

Moncler x Pierpaolo Piccioli

A gigantikus méretűre tervezett darabok szabásuknál fogva, az egyenlőség jegyében egyértelműen azt a kijelentést sugallják, hogy: „Itt vagyunk, és nem engedjük, hogy figyelmen kívül hagyjanak minket.“ 

A női terpesztés mozgalom hatása és annak elterjedése nem csak a kifutókon, hanem a vörös szőnyegen is egyre tisztábban kivehető. Lady Gaga a tavalyi Golden Globe díjátadón egy babakék Valentino estélyit viselt, Hamupipőke báli ruhájára hajazó, lufiszerű ujjakkal valamint egy hatalmas uszállyal. A legjobb filmzene kategóriában nyert a “Shallow” című száma, a Csillag születik betétdala.

Lady Gaga a Golden Globe díjátadón, 2018

Alexander McQueen és Marc Jacobs divatbemutatóin az üzenet szintén egyértelmű volt: feminin színek, virágos kiegészítők, hatalmas, rojtos abroncsszoknyák és kényes anyagok, melyeket mind óriási méretekben és formákban terveztek. A tervezők kollekciójukkal a nőiesség ünneplése mellett tették le a voksukat. 

A Burberry divatház kreatív igazgatója, Ricardo Tisci, egy olyan pufidzsekit álmodott meg, melynek inspirációjaként akár a háborúba siető Jeanne d’Arc is szolgálhatott volna.

A női terpeszkedés mozgalomnak, mely a gigantikus, túlzó méretekre épül, megvan a maga feminista gyökere is. A szüfrazsettek a tüntetéseken, amiken a nők szavazati jogát követelték, fehérbe öltöztek, hogy felkeltsék a média figyelmét. A 30-as évek korszelleme elvárta, hogy a nők “nőiesen” nézzenek ki. Katherine Hepburn azzal lázadt a felfogás ellen, hogy szinte csak nadrágot hordott. Akkoriban ezért akár börtön is járhatott. Amikor a nők a nyolcvanas években tömegesen dolgozni kezdtek, a válltömés az önbizalom jele lett, amit muszáj volt megmutatniuk a férfiakkal teli tárgyalótermekben.

Jelenleg abban a korban élünk, ahol a nők minden eddiginél jobban küzdenek az olyan erők ellen, melyek csírájában akarják elfojtani törekvéseinket. Szeretnénk azt kommunkálni a külvilág felé, hogy nem hagyjuk, hogy ezek az erők ledöntsenek minket a lábunkról. Ezentúl nem kérünk mindenért bocsánatot és nem engedjük, hogy valaki lehúzzon minket a saját sikerei érdekében. Mert pontosan tudjuk, hogy az asztalnál számunkra is van hely – sőt, akár még gigantikus ruháink számára is!

Kreditek: Fotó: Zoey Grossman. Stylist: Charles Varenne. Haj: Brent Lawler for Oribe; smink: Tyron Machhausen, Chanel; manikűr: Mar y Sol, Essie; casting: Richard Blandino; ,odell: Tami Williams,  Society Management; producer: Elise Connett, 143 Productions; helyszín: The Square Diner, Tribeca, New York.

feminizmus manspreading mozgalom terpeszkedés

Még több
Divat