Kedvenc pillanataink az Eurovíziós Dalfesztivál történetéből

Az Eurovizió nem való mindenkinek. Viszont ezen a versenyen keresztül ismerhettük meg az Abbát ÉS Celine Diont. Ez már éppen elég, nem? A Met-gála lehet, hogy már elmúlt, de akik szeretik a "camp" stílust, Az Eurovízíós Dalfesztivál idején újra örvendezhetnek

Kedvenc pillanataink az Eurovíziós Dalfesztivál történetéből
2019.05.16. 15:32

Az Eurovízión lehet nevetgélni és lehet komolyan venni, az biztos, hogy szórakoztató és mindig tele van meglepetésekkel.

Most szombaton 64. alkalommal rendezik meg az élő döntőt, azúttal Tel Avivban.

1956 óta minden évben gondoskodnak a versenyzők, hogy vizuálisan is izgalomban tartsák a nézőket. Gondoljunk csak Ukrajna 2007-es előadására, amikor a híres drag queen, Verka Serducka képviselte az országot, vagy az orosz nagyikra, akik 2012-ben lehengerlő előadásukkal varázsolták el a színpadot. Ha már nem is emlékszel ezekre, sebaj, mutatjuk a legjobb divatpillanatokat az Eurovíziós Dalfesztivál történelmében!

France Gall, Luxemburg – 1965

A francia énekesnő nyerte meg a dalversenyt 1965-ben, Luxemburgban, egy olyan dallal, amit Franciaország egyik legbotrányosabb zenésze, Serge Gainsbourg írt. 17 évesen Gall hófehér, vádliközépig érő, letisztult ruhában állt ki a színpadra, hogy elénekelje a Poupée de cire, poupée de son -t. A hjaa és sminkje olyan mesterien lett kivitelezve, hogy azóta is az Eurovíziós Dalfesztivál divatikonjaként tartják számon. Rövid, szőke bob frizurájával és sápadt bőrével, amit a fekete cicaszem és spirál tartott kontrasztban, a francia yé-yé popstílus megjelenítésének tökéletes archetípusa lett. Gall még Gwyneth Paltrow karakterét is inspirálta a Wes Anderson által rendezett Tenenbaum, a háziátok című filmben. Gall sikereinek azonban nem mindenki örült – az akkori barátja szakított vele percekkel azután, hogy megnyerte a dalfesztivált. Micsoda bunkó!

Verka Serduchka, Ukrajna – 2007

A híres drag show, amit Verka Serduchka 2007-ben adott elő ‘Dancing Lasha Tumbai’ címme,l három percnyi tiszta, hamisítatlan és felemelő káosz volt. A performansz annyira emlékezetes volt, hogy a The Guardian 2011-ben úgy hivatkozott rá, mint a ‘legjobb dal, ami sosem nyerte meg az Euroviziót.”

Verka diszkógömbnek öltözve lépett színpadra. Ruhaösszeállítását legjobban úgy tudnánk jellemezni, hogy: 2001: Űrodüsszeia, csaképpen camp változatban. Serduchka egyértelműen a dalfesztivál történetének legnépszerűbb és legemlékezetesebb alakja, 12 év után pedig idén Tel Avivban újra megméretteti magát.

Abba, Svédország – 1974

Mindenféle említés nélkül is egyételműnek kéne lennie, hogy az Abba a legnagyobb szenzáció, ami valaha kikerült az Eurovízió színpadáról. Mi lenne az esküvői lagzikkal, ha nem szólhatna Björn, Benny, Agnetha és Anni-Frid hangja a hangszórókból? 1974-ben nyerték meg a versenyt a Waterloo című slágerükkel, a svéd popbanda karrierje innentől kezdve üstökösként emelkedett.

Eleni Foureira, Ciprus, 2018

Eleni Foureira Beyoncét megidéző módon tört fel a színpadra, és Fuego című dalával Ciprust egészen a második helyig repítette. Ez volt az ország valaha elért legjobb eredménye. Foureira nem csak határozott, erős színpadi jelenlétével nyerte meg a közönséget, hanem tüzes mintákkal díszített, flitteres ruhájával is. A haja pedig egyszerűen ikonikus.

Dana International, Izrael – 1998

Dana International egy pár pávatollal feldíszitett ruhában lépett fel 1998-ban Birminghamban, ami valójában egy Jean Paul Gaultier boleró volt az akkori haute couture kollekcióból. Az izraeli énekes megnyerte a dalfesztivált, ami hatalmas lépés volt LMBTQ+ közösségnek, mivel Dana volt az első transznemű nő, akinek sikerült elérnie ezt az eredményt. Izgalmas, hogy idén Madonnával közös duettet adnak elő, ismét Jean Paul Gaultier ruhakreációban.

Sandy Shaw, Egyesült Királyság – 1967

Mielőtt Rúzsa Magdi kibújt volna a cipőjéből, ott volt Sandy Shaw, aki 1967-ben megtette ugyanezt. France Gall tűsarkús megjelenésének szöges ellentéte volt Shaw, aki a ‘Puppet on a String’ című számát adta elő mezítláb. Ő volt az első brit, aki megnyerte az Euróvíziós dalfesztivált. A klasszikus bob frizurával, babydollban fellépő énekesnő az 1960-as évek stílusának tökéletes megtestesítője.

Loreen, Svédország – 2012

Loreen ‘Euphoria’ című száma 2012-ben nagy siker volt Svédországban, azonnal a slágerlisták élére került. A svéd énekesnő egy fekete egyberuhát viselt, amin virágos kimono lengett. Az avantgárd táncmozdulatok és a szélgépek kombinációja igazán drámai hatást keltett.

Alex Swings Oscar Sings! ft. Dita Von Teese, Németország – 2009

A sors furcsa fintora, hogy a megszelídíthetetlen Dita Von Teese csatlakozott a német formációhoz, az Alex Swings Oscar Sings!-hez 2009-ben. Sajnos a burleszk királynője nem énekelt, ennek ellenére látványos mozdulataival így is egymaga uralta a színpadot flitteres blézerben, szatén fűzőben és egy pár fekete Louboutin cipőben. Érdemes közelebbről megvizsgálni a német énekes, Oscar ezüst nadrágját, ami Hedi Slimane Dior Homme darabjára emlékeztet.

Conchita Wurst, Ausztria – 2014

Conchita Wurst tagadhatatlanul az egyik legjobban befutott nyertes az Eurovízió történetében. Az osztrák drag queen már Amerikában is fellép, valamint nem kisebb tervezőnek lett a múzsája, mint Jean Paul Gaultier. Fotósorozatot készített róla a legendás francia portrékészítő páros, Pierre et Gilles is, sőt, még önéletrajzi könyve is megjelent, amit több nyelvre is lefordítottak. A szakállas szépség 2014-ben nyerte meg a versenyt, a ‘Rise Like A Phoenix’ című számmal (és a tökéletes arany ruhával).

La Década, Spanyolország – 1998

Spanyolország 1998-ban induló, La Década nevű énekesnőjének minimum a legeklektikusabb ruha kategóriában nyernie kellett volna. Lehet, hogy egy korai Molly Goddard darabot vélünk felfedezni benne? Sajnos, ez az előadás nem került be a top 10-be (11. lett), mégis meg kell emlékeznünk róla.

Bayer Friderika, Magyarország – 1994

Magyarország eddig 17 alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválokon. A legelső magyar versenyző, aki részt vehetett a nemzetközi döntőben, Bayer Friderika volt 1994-ben. Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával a negyedik helyen végzett, mely az eddigi legjobb magyar helyezés. Az angyalhangú Friderika egy letisztult, földig érő fekete maxiruhában lépett színpadra, melynek gallérja és gombjai méregzöld színben pompáztak. A hosszú ruhához a klasszikus, bob frizura önmagában kiemelte az énekesnő bájos arcát.

abba dalfesztivál divat eurovízió friderika

Még több
Divat