Minden, amit tudnod kell a Met-gáláról

A pontos időponttól a tematikáig bezárólag kiderítettünk mindent, amit tudni kell a divatvilág legfontosabb felvonulásáról

Minden, amit tudnod kell a Met-gáláról
2019.05.06. 20:13

Mi az a Met-gála?

A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumának Costume Institute-ja, azaz divatért felelős részlege minden évben hatalmas gálát rendez a múzeumban. Ez a divatvilág legfontosabb adománygyűjtő eseménye. 1948-ban alapította Eleanor Lambert, aki az elit legjelentősebb tagjait próbálta rábírni, hogy adományozzanak. A gála mai, modern változatában a világ leghíresebb arcai gyűlnek össze a művészet különböző ágainak területéről, akik együtt ünneplik a múzeum legújabb kiállításának megnyítóját. A gála közzéppontjában az új kiállítás áll, a témának megfelelően kell a sztároknak felöltözniük minden évben. Az előző évek témái többek között a katolikus szimbólumokat (Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination), vagy a kínai motívumokat (China: Through the Looking Glass) tartalmazták. Az esemény vezetője 1995 óta az amerikai Vogue magazin főszerkesztője, Anna Wintour, aki maga mellé minden évben hív egy-egy hírességet. Idén Lady Gagával, Alessandro Michele-vel, Harry Styles-szal és Serena Williamssz-el közösen vezetik az estet május 6-án, hétfőn.

Mi lesz az idei Met Gála témája?

Andrew Bolton, a Costume Institute kurátora nemrég kitűzte az esemény témáját, amely Susan Sontag: Notes on ‘Camp’ című ,1964-ben megjelent esszéje lesz. Az 1964 es mű szerint a camp „olyan felfogás, melynek lényege a természetellenes szeretetében rejlik: a művészi és túlzó dolgokéban”.

Mit fognak a sztárok viselni a Met Gálán?

A ‘Camp: Notes on Fashion’ hálás téma az öltözködést illetően, ugyanis a camp stílus elsősorban a színpadi jelmezekre, teátrális karakterekre alapoz. Gucci-tól kezdve, Valentino-n és Schiaparelli-n át kíváncsiak vagyunk, hogy milyen ruhakölteményt választanak az idei év vendégei.

Update:

Lady Gaga már megérkezett a gála előparty-jára, amit a Stonewall Inn kultikus melegbárban tartottak. Az énekesnőhöz egész életében közel állt a drag kultúra, a ruhája pedig maga a camp! Alig várjuk, hogy végre lássuk, mit fog viselni a gálán.

  

Gaga mellett, akit érdemes megemlíteni, az drag kultúra egyik kiemelkedő alakja, Aquaria. A gyönyörű drag queen a Met-gála előtti party-n fellépéssel szórakoztatta a közönséget.

Nyitókép: Courtesy of the Metropolitan Museum of Art, Photo © Johnny Dufort, 2018

2019 camp camp! met met gála met-gála

Még több
Divat