Mit jelent ma az irodai viselet?

Belefér a farmer és a miniszoknya? Hogyan legyünk sikkesek és feleljünk meg az előírásoknak? Megfejtjük a dress code-ot!

2019.04.10. 22:25

Amint ezt írom, egyik kedves ELLE munkatársam végig begombolt kardigánban ül a szemközti asztalnál, khaki nadrágjába betűrt blúzzal. Ő a konzervatívabb stílus képviselője, aki sosem venne fel haskivillantó pólót az irodába. Mellettem a divatszerkesztőnk cicanadrágban és edződipőben van. A liftben kosztümös és öltönyös kiadói dolgozókkal találkoztam – össze is kulcsoltam a karomat, hogy ne vegyék észre, nincs rajtam melltartó. A ’80-as évek és a Szilícium-völgy visszafogott céges kultúrája után az irodai dress code-ok sokkal lazábbak lettek – és éppen ezért már nem is olyan könnyű eldönteni, mi a megfelelő viselet a munkahelyre. Szóval: mikor azt halljuk, hogy az elvárás „business casual”, mire kell gondolnunk 2019-ben?

Először az anyukámhoz fordultam a kérdéssel, aki most 60 éves és több mint húsz évet dolgozott ugyanannál a biztosítási cégnél, így szemmel követhette a változásokat a stílusban. „A ’80-as és ’90-es években kifejezetten formális nadrágokban és blúzokban jártunk, póló vagy atlétatrikó szóba sem jöhetett. A férfiak ingben és nyakkendőben jöttek dolgozni. Manapság látom, hogy egyes lányok farmerben és futócipőben jönnek be, én ilyesmit csak a laza péntekeken szoktam felvenni” – mondja Anyukám némi nemtetszéssel a hangjában. De nem mindenki ért vele egyet. „Nálunk egyáltalán nincs dress code” – állítja egy 26 éves ismerősöm, aki egy szoftvercégnél dolgozik. „A felkészítés során valaki megkérdezte a HR vezetőt, hogy akár még bikiniben is megjelenhetne-e itt valaki, mire azt válaszolta: elviekben igen. Én ugyan nem mennék bikiniben dolgozni, de sokszor öltözöm, hogy úgy mondjam, eléggé kreatívan.

Szóval, mit gondoltok, kedves olvasók? Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre! Szerintetek illik a miniszoknya az irodába? Szívesen jártok kosztümben? Jó vagy zavaró, ha szakadt pólóban és kapucnis felsőben is be lehet menni a munkahelyre? És miközben ezen gondolkoztok, adunk néhány tippet, hogyan illeszthetitek be az elsőre talán kockázatosnak tűnő darabokat az irodai öltözéketekbe!

Tornacipő

2017 és 2018 között a tornacipők eladása 10%-kal emelkedett, ez globálisan 3,5 milliárd eurós eladást jelentett. Ez a trend egyben azt is befolyásolja, mit viselünk a munkába. Vászoncipők, teniszcipők, sőt „apukacipők” találkoznak az irodákban (legalábbis nálunk a kiadóban).

Tippünk: ha nem vennél fel edzőcipőt az irodába, próbáld meg a tiszta fehér vászoncipőt, az majdnem olyan elegáns, mint a vitorlás cipők.

Kosztüm és öltöny

Ha az ember elmegy valamelyik business centerbe, még mindig egy csomó szürke öltönyt és kosztümöt fog látni, de a legtöbb irodában elég az ing és a viszonylag elegáns utcai viselet.

Tippünk: ha a sötét kosztüm túlságosan formális a munkahelyeden, próbálj színesebben öltözni! A kifutók tele vannak velük, de találni szuper elérhető árú darabokat a Topshop vagy az ASOS webshopjában. Párosítsd a kosztümöt vászoncipővel vagy kényelmes lapos cipőkkel.

Miniszoknyák

A miniszoknyák egy kissé szokatlanok az irodában, mert valaki önkényesen kitalálta, hogy a kilátszó térdek túl szexisek. Mit gondoltok?

Tippünk: Ha tartasz attól, hogy rövidszoknyában jelenj meg a zsúfolt irodában, próbáld ki a tradicionális anyagokat, mint a gyapjú vagy a krepp, és vedd fel áttetsző harisnyával és lapos fűzős cipővel.

Farmer

Egy 33 éves, kiadós ismerősöm szerint a farmer mindig működik. „Farmer, bőr, skinny, boyfriend, szakadt nadrág – mind elfogadható, különösen, ha blézerrel kombináljuk” – mondja. „Komolyan, még jobb is, mint a szövetnadrág ezekben a modern időkben”.

Tippünk: A legtöbb farmerstílus megfér az irodában, de nyilván a sötétebb darabok, amik nem vagy alig szaggatottak, jobban elfogadottak. Egy fehér gombos ing vagy sikkes pulóver formálisabbá teszi az összhatást.

business casual dress code farmer formális iroda viselet

Még több
Divat