A skinny jeans dicsősége leáldozóban, éljenek a vintage farmerek!

Ezek az új trenddarabok, amiket mindenképpen illesz be a ruhatáradba

A skinny jeans dicsősége leáldozóban, éljenek a vintage farmerek!
2019.03.26. 20:38

Élénk emlékként élnek a fejemben anyukám klasszikus Levi’s farmerei – koptatott, magasderekú, gombolható és trapéz nadrágok, és a vastag farmeranyag – amiket egész gyerekkoromban hordott kutyasétáltatás közben, vagy amikor a játszótérre mentünk. Ezek voltak az igazi ‘mom jeans’-ek, még mielőtt pár éve újra divatba jött volna ez a fazon.

Ahogy beléptem a serdülőkorba, a Kate Moss és Sienna Miller által reklámozott szuperfeszülős nadrágok lettek az abszolút kedvenceim, akkor pedig anyukámat folyamatosan cikiztem az addig imádott bő nadrágjai miatt. “Ne aggódj, egyszer még visszajön ez a fazon a divatba”- mondta, ahogy valószínűleg minden anyuka is mondta a lányának.

Végül igaza lett. Jelenleg összesen 24 farmernadrágom van – és mindegyik egyenes szárú.

A hosszú évek feszülős skinny jeans-ei után a szabadságra küldött bő szabású farmerek végre visszatértek, de a vintage darabok elől az újan gyártott darabok elvették a reflektorfényt. Természetesen Kate Moss nadrágjai a mai napig feszülnek a lábán, de ő akkor is Kate Moss, én pedig, sajnos ,nem vagyok.

Azok a farmerek, amik eddig a ruhatáram alapjaként szolgálták a kedvenc outfitjeimet, ma már mégsem tetszenek. Akárhogyan próbálom hordani őket, egyszerűen minden alkalommal rájövök, hogy nem tetszenek, mert nem érem el velük a tökéletes összhatást.

Nem én vagyok az egyetlen szerencsére, aki már nem tud azonosulni a feszes nadrágokkal. Ahogyan öregszem, a lényeg már nem azon van, hogy kiemeljem a lábaimat, hanem sokkal inkább azon, hogy eltakarjam őket, mivel egyre fontosabbá kezd válni, hogy kényelmesen és jól érezzem magam a bőrömben. Plusz, a vintage farmerek jelenleg a reneszánszukat élik és a lábra feszülő sziluettek helyett sokkal inkább a bő, volumen hatású szabások dominálnak. És én ennek nagyon örülök.

De mikor fordult a visszájára a skinny jeans térhódítása? Lehetséges, hogy a jeggings-ek (leggings anyagú farmer hatású nadrág) tönkretették a kedvenc szabásunkat? Amint elkezdték az Inditex boltok tömegével árulni a jeggingseket, elrontották a feszülős farmer szépségét.

Gyakori időközönként változik a koncepcióm és a felfogásom arról, hogy mit tartok éppen menőnek, és amint ezen gondolkodtam ráeszméltem, hogy a skinny jeans már régen nem az. De ezért csodálatos a divat, mert ilyenkor lehet új kedvenc szabások és darabok után nézelődni, ami pedig egy izgalmas kaland is lehet.

Az olyan márkák, mint a Vetements vagy a Marques’Almeida előfutárai voltak a magasderekú, vintage farmerek visszatérésének, és emlékeztettek mindenkit ezeknek a farmereknek az aranykorára, ami sokkal inkább egy fashion statement volt, mint egy egyszerű viselet. Gondoljunk csak Jane Birkinre, vagy Thelma és Louise epizódokra.

A vásárlási szokások is változtak az idők során, amikor például anyukám megtalálta a számára tökéletes szabású nadrágot, akkor ragaszkodott ahhoz a vonalhoz, és csak olyan típust hordott. Ma már rengeteg vonalvezetésű, mintájú, szabású és vágású nadrágokat árulnak a boltok, éppen ezért sokak számára évekbe telik a tökéletes farmer megtalálása. Valamint, akár minden nap más szabású farmert vehetsz fel úgy, hogy ne legyen két hasonló darabod.

Bizonyítékként pedig elég, ha megnézzük a webshopok adatait arról, hogy milyen arányban fogynak a nadrágok. A Net-a-porter kimutatásai szerint 25%-al nőttek a vintage farmerek eladási számai, a Vetements ikonikus farmerei pedig szinte azonnal elkeltek, pedig darabjának ára majdnem 300 ezer forint. Az ASOS 47%-al több farmert adott el, mint addig.

A street style pedig vitathatatlanul nagy szerepet játszotta farmerek növekedésének hatalmas mértékében, hiszen a digitális és és a social média fejlődése az elmúlt akár csak egy évtizedben is a kifogyhatatlan inspirációs ötleteket tette elérhetővé, egyetlen egy kattintással. Bárki láthatja, hogy a hírességek, vagy akár csak a divatbloggerek miket viselnek nap mint nap, ettől pedig sokkal jobban kitágultak a lehetőségek a divat terén. Ebben a fejlődésben pedig a farmer, mint inspirációs darab is ugyanúgy benne van.

Én pedig leírom az öt kedvenc farmer típusomat!

‘Boyfriend’ farmer

Fotó: Elle Gray Boutique

Valójában egyenesszárú szabással rendelkezik, nagyon laza és legtöbbször az alját felhajtva viselik, a tökéletes ellentéte a skinny jeans-nek. Szerintem nem én vagyok az egyedüli lány, aki a pasija nadrágját hordja, mivel az sokszor jobban áll, mint a saját nadrágom. A legjobb, hogy a boyfriend nadrágokat közepes vastagságú anyagból készítik, emiatt könnyű mosni és hosszú évekig hasznos darabja lesz a ruhatáradnak.

Hogyan viseld?

Ideális a hétköznapokra, egy egyszerű fehér pólóval betűrve, akár blézerrel, akár egy hosszú, egyenes szabású dzsekivel.

‘Felemás’ vagy dekonstruktív farmer

Fotó: Vetements

A farmerdivat egyik jelentős újítása – a ‘kult’ nadrág. Amikor a Vetements kitalálta, hogy két különböző vintage Levi’s farmert darabokra szaggat, majd abból kreál egy új farmert, duplazsebekkel ellátva, egy hihetetlen innovatív és fantasztikus nadrágot hoztak létre. A Vetements egyértelműen a klasszikus formákat hozta vissza, az igazi old-school ‘mom’ jeans-t, de úgy, hogy ma is abszolút megállja a helyét. Ha ezt a nadrágot választja az ember, akkor egyértelműen azt érezheti, hogy hiába farmer, még mindig a high-fashion egyik ikonikus darabját viseli.

Hogyan viseld?

Ezek a típusú farmerek már önmagában is sokat mondanak, éppen ezért nem kell túlgondolni a párosítását. Egy kapucnis pulcsi vagy egy hosszított póló tökéletesen megfelel hozzá.

Mom jeans

 

A fő karaktere a magas derék, elvékonyított szár, ami a bokánál fel van hajtva, vagy akár csak simán véget ér. A mom jeans a nyolcvanas, kilencvenes évek stílusát idézi.

Hogyan viseld?

A nyolcvanas évek emlékére egy fehér pólóval hordd, hogy látszódjon, mennyire magas derekú.

Magas derekú, trapéz farmer

A magas derekú fazon átvette az uralmat a csípőnadrágok fölött, és a trapéz szabás pedig a szöges ellentéte a szűk szabásnak, éppen ezért üdítően hat a jelenléte. A hetvenes évek egyik leglátványosabb darabja, de már nem szükséges magas talpú cipővel viselned, ha egy jó outfitet szeretnél.

Hogyan viseld?

A hangsúly ebben az esetben a bokán van a legjobb, ha magassarkúval vagy valamilyen különleges cipővel veszed fel. A tökéletes hatás érdekében érdemes egy ‘cropped’ dzsekivel párosítani.

Középmagas derekú farmer

A közép magasságú szabás igazából csak ízlés kérdése, van akinek tetszik, hogy kilátszik a köldöke, van, aki nem sírná vissza az évezred fordulós divat klasszikus darabjait. A hírt viszont muszáj megerősítenünk, ugyanis ez a szabás visszatért a divatba, nyugodtan lehet hordani.

Hogyan viseld?

Átlagos napokra tökéletes választás lehet inggel, egy sima pólóval vagy akár egy bomberrel is.

farmer jeans mom jeans skinny jeans vetements vintage

Még több
Divat