Miért volt fontos az idei Oscar-gála? Minden információ, amit érdemes tudni

Történelmi pillanat volt a nők számára a 91. Oscar-díjátadó

Miért volt fontos az idei Oscar-gála? Minden információ, amit érdemes tudni
2019.02.25. 12:37

A 91. Oscar-gála minden héten valamilyen botrányba keveredett. Senki sem akarta vezetni a díjátadót, Lady Gaga is bojkottálta az Akadémiát, de a tegnap esti gála után gondolkodás nélkül kijelenthető, hogy a nők mentették meg az estét.

Magasan taroltak a női győztesek, többen pedig történelmet írtak. Idén végre találkozhattunk olyan estélyikkel, amik nem csak extravagánsak, de mondanivalójuk is van. Összeszedtünk mindent, amiért izgalmas volt a tegnap esti díjátadó.

Történelmet írtak a különböző etnikumú nők

A 91. Oscar-gálán rekordot döntöttek az afroamerikai nők, hiszen ez az első év, ahol a kategóriájukban először nyertek, ráadásul ketten. Ruth Carter a Fekete Párduc jelmeztervezőjeként, míg Beachler ‘legjobb produkciós design’ kategóriában vehette át a díjat ugyan ezzel a filmmel. Az Akadémia történetében 2019-ben az afroamerikai győztesek számával is rekordot döntött, mivel legjobb mellékszereplő kategóriában Regina King nyert.

Regina King az ‘If Beale Street Could Talk’ című filmért kapta meg a díjat, de ha onnan nem, akkor a Dr. Szöszi 2 című filmből biztosan mindenki felismeri. A Netflix pár napja világított rá egy Instagram posztban, ha King megnyeri a szobrot, Reese Witherspoon és Octavia Spencer után ő a harmadik főszereplője a Dr. Szöszinek, aki Oscar-díjat kap.

A díjátadó lényegében a különböző etnikumú nők erejének manifesztációja volt. Az apai ágon magyar származású Elizabeth Chai Vasarhelyi a ‘Free Solo’ dokumentumfilm egyik rendezőjeként nyert, Rayka Zehtabchi a rövidfilm kategóriában menstruációról szóló filmjével érdemelte meg a szobrot. Domee Shi, aki első nőként rendezhetett rövid animációs filmet a Pixar-nak, a Bao-val animációs kategóriában tarolt.

Míg próbáljuk feldolgozni azt az információt, hogy mennyi sikeres nő kapott elismerést idén, nézzük meg, hogyan segített Amerika Kapitány vagyis Chris Evans Regina King-nek feljutni a színpadra.

Ha ez nem lenne elég szívmelengető, akkor az, ahogyan Lady Gaga megigazítja Rami Malek nyakkendőjét, biztosan kiveri a biztosítékot.

Lady Gaga sikert sikerre halmozott ebben az évben, és aligha van valaki, aki képes tartani vele a tempót, mivel ő is történelmet írt este. Grammy, BAFTA, Golden Globes és Oscar-díj egy szezonban? Szinte hihetetlenül hangzik. Az egyetlen, amit sajnálunk, hogy a tőle várt extravagáns öltözet helyett pár éve jóval visszafogottabb stílusra váltott. Így tett most is, az Alexander McQueen ruha természetesen gyönyörű, de izgalmasabb megjelenésre számítottunk a divatikontól.

Billy Porter megjelenése azonban káprázatos volt. A POSE sztárja fashion statement gyanánt viselte a Christian Sirano estélyit, mi pedig hálásak vagyunk érte.

“Gyerekkoromban rengeteget küzdöttem a homofóbiával. Ha afroamerikai vagy ráadásul meleg, a maszkulinitásod azonnal megkérdőjeleződik. A divat, mint önkifejezési eszköz segített átvészelni a nehéz időszakokat. Egy idő után már nem akartam megfelelni és beilleszkedni, egyszerűen csak önmagam szerettem volna lenni. Most pedig itt állok az Oscar-gálán egy olyan sorozatot képviselve, ami a diverzitást ünnepli. A célom, hogy az öltözködésemnek politikai üzenete is legyen, hiszen a nők bármikor vehetnek fel nadrágot, de ha egy férfi szoknyában mutatkozik, akkor azonnal kirekesztik. Miért?”

Selma Blair is érzelmekkel telítődve vonult végig a vörös szőnyegen, ez az első megjelenése ugyanis október óta, amikor a színésznő bejelentette, szklerózis multiplex-el küzd. Az eseményen egy csinos járóbot segítette a közlekedésben, de aggodalomra a jelek szerint nincs ok, mivel a színésznő mesésen nézett ki az este.

Még a vörös szőnyeges felvonuláson azonnal kiszúrta mindenki a ‘Crazy Rich Asians’ szereplőgárdáját. A sorozatbéli karaktereiket megidéző módon öltöztek fel, hatalmas gratuláció illeti a stylist-okat. Habár a sorozatot nem jelölték, a színészek ellopták a show-t gyönyörű megjelenésükkel.

Gemma Chan, akit sokan Astrid Leong-ként ismernek a sorozatból, egy rózsaszín Valentino estélyiben tündökölt, ruhaválasztásával pedig elorozta a legtrendibben öltözött díjat.

Constance Wu felejthetetlenné tette megjelenését a vörös szőnyegen az élénk sárga Versace ruhában. Mintha csak Belle lenne a Szépség és a szörnyetegből, csodásan áll neki ez a szín és a ruha is. A gyönyörű ruhát egy minimalista lófarokkal, és élénk rúzzsal koronázta meg.

Lady Gaga oscar díjátadó valentino women

Még több
Divat