Iris Apfel 97 évesen modellszerződést kapott

„Nem tudsz mindenkinek megfelelni. Én magamnak öltözködöm, történjék bármi”

2019.02.04. 15:38

Melyik a legjobb kor, hogy egy modellkarrier elkezdődjön? 13? 19? 24? Kérdezd Iris Apfelt, aki így fog válaszolni: 97! A százhoz közel az enteriőrtervező, vállalkozó és New York-i street style ikon aláírta első globális szerződését a világ egyik legjobb modellügynökségével, az IMG-vel, akik többek között Hailey Baldwint, Miranda Kerrt, Stephanie Seymourt és Gisele Bünchent is befuttatták.

„Iris igazi ikon, aki nagyon tehetséges mindenben, amit csinál. Inspiráló és kreativitást sugárzó a személyisége, és nagyon lelkesek vagyunk, hogy új és egyedi különlegességeket fedezzünk fel közösen, ahol Iris természetes adottságait megmutathatjuk a világnak” – mondta az IMG Models elnöke, Ivan Baer a WWD-nek. „97 évesen Iris továbbra is azt bizonyítja, hogy az életkor csak egy szám, és nem olyasvalami, ami meghatározza az embert.”

Iris Apfel, a majdnem 100 éves modell (augusztusban lesz 98) példája sokat elárul arról, hogyan változik napjainkban az esztétikai kánon. Csupán néhány éve történt, hogy a Céline 2015-ös kampányának a 84 éves Joan Didion lett az arca, és ez beindította a 60-on felüli „ezüst modellek” hullámát, tele stílussal és vonzerővel, és egyre több van belőlük a fotósorozatokban és a kifutókon, különösen a többé-kevésbé független márkáknál, akik (végre) egy változatosabb közönséget szeretnének megszólítatni. Vannak az ezüst modellek között ikonikus arcok, mint Isabella Rossellini (a Lancome-nak és a Dolce & Gabbanának dolgozott), vagy a legendás Veruschka (az Acne Studios kampányában), de nem ismert mők is, akikben valamilyen velük született báj van, ami fontosabb, mint a koruk. A jelenség aztán testet öltött a londoni Gray Model Agency (szürke modellek ügynöksége) vállalkozásban is, amely csupa idősebb modellel foglalkozik.

A kortól függetlenül Iris Apfelnek (leánykori neve Barrel) elmondhatatlan karizmája van. Mióta az 1950-es években megalapították férjével, Carl Apfellel az Old Wordl Weavers textilcéget, azóta alakítja egész generációk ízlését a lakberendezésben. Csak, hogy a csúcson kezdjük: 9 amerikai elnöknek segíetett (újra)bútorozni a Fehér Házat a mandátumuk alatt (Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan és Clinton). A New York-i MET 2005-ben külön kiállítást is rendezett a tiszteletére Rara Avis: The Irreverent Iris Apfel (Ritka madás: Iris Apfel, a lázadó) címmel, melyet 2014-ben az Iris nevű dokumentumfilm és 2018-ban az Iris Apfel: Véletlenül ikon című életrajzi könyv követett. Talán az utolsó cím foglalja össze leginkább a lényeget: „Nem tudsz mindenkinek megfelelni. Én magamnak öltözködöm, történjék bármi” – mondta egy exkluzív ELLE interjúban. Az IMG-nek köszönhetően, mindenképp valami izgalmas fog történni!

Forrás: elle.it, képek: Getty Images

97 iris apfel modell

Még több
Divat