Karl Lagerfeld titkos fegyvere

Hogyan születnek a Chanel kreációk és kik azok, akik Lagerfeld álmait valóra váltják? Bennfentes infók a legutóbbi cruise kollekció kapcsán

2018.12.02. 11:29

Szöveg: Veronique Hyland, fotó: Karl Lagerfeld, Styling: Leila Smara, haj: Declan Sheils for Hair by Sam McKnight, smink: Tom Pecheux, Callista Agency, manikűr: Anny Errandonea

A Chanel tengerészeti ihletésű cruise kollekciója négy sztármodellel -Joan Smalls, Natasha Poly, Yasmin Wijnaldum és Hannah Ferguson – ért partot.

Csillogó tweed ruha, svájci sapka, Chanel. Ajkak: Chanel Rouge Coco Ultra Hydrating Lip Colour, „Edith”.

Pamut tweed kardigán, báránybőr blézer, svájcisapka, nyaklánc, brossok, kakötő, Chanel

Metálfényű báránybőr kabát, nadrág, csíkos top, tweed svájcisapka, nyakláncok, karkötők, táska, Chanel

Karl titkos fegyvere

Báránybőr kabát, brossok, karkötők, Chanel, aranygyűrűk, Chanel Fine Jewelry, nadrág: a saját Chanel darabja, top: vintage.

„Nem szeretek a középpontban lenni” – vallja be a Chanel divatstúdió vezetője, Virginie Viard, aki Karl Lagerfeld mellett dolgozott szinte a kezdetektől. Hivatali ideje a Chanelnél 1987-ben kezdődött, amikor a család egyik barátja, Rainer herceg kamarása, ajánlotta Viardot a tervezőnek gyakornokságra. A két kreatív azóta elválaszthatatlan. Virginie követte Karlt Chloéhoz 1992-ben és vissza a Chanelhez 1996-ben. Az októberi bemutatón a Grand Palais-ben együtt hajoltak meg a közönség előtt.

Viard azt mondja, a munkafolyamatok azzal kezdődnek, hogy Lagerfeld befejezi egyik újabb színes ceruzával és pasztellel készített vázlatát, amit még mindig kézzel rajzol. „Azonnal útjára indítom a vázlatokat valamelyik vezető szabásznőnknél, képességeitől és ügyességétől függően. Vizualizálom a bemutatót, mindent előkészítek számára, döntök az anyagokról, koordinálom a csapatokat, és foglalkozom a beszállítókkal” – mondja. „Úgy gondolok magamra, mint olyasvalakire, aki segít életre kelteni Karl vízióit”.

Lagerfeld így írja le partneri kapcsolatukat: Ő az én remek igazgatóm, Virginie Viard, a kezem és a bal kezem” – mondja. „A kapcsolatunk rendkívül fontos, és igaz barátság és szeretet is kialakult köztünk”. Viard hozzáteszi: „Igyekszem előre kitalálni, mit szeretne Karl. Szeretek a kedvében járni, de meglepni is néha”. Az évek során lassan megismerte Lagerfeldet, mint embert. „Nagyon érzékeny, mint minden kreatív, de nagyon odaadó, nagyvonalú is – bár lehet, hogy ezt nem gondolnák róla az emberek”.

A cruise kollekciót illetően „Karlnak támadt egy fantasztikus ötlete: mi lenne, ha tényleg elvinnénk az embereket egy hajóútra” – mondja Viard. Mikor kiderült, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő hajó, Lagerfeld, Viard és a csapat egy életnagyságú sétahajót építtettek be a Grand Palais-ba.

December 4-én a Ház a New York-i Metropolitan Kortárs Művészeti Múzeumban mutatja be Métiers d’art kollekcióját. Hogy milyen csodákkal készül Lagerfeld, azt még csak találgathatjuk. Egy biztos: Viard ott lesz, hogy Lagerfeld álmait valóra váltsa.

Véronique Hyland

A modellen: irizáló pamut tweed zakó, nadrág, svájci sapka, kitűző, karkötő, cipő. Chanel. Charlie Siem-en: pulóver, Chanel, nadrág: Les Mauvais Garcons. Sapka: Maison Michel. Cipő: J. M. Weston.

Ki ez a férfi?

A neve Charlie Siem, és az a hegedű nem csak kellék. A 32 éves zenész majdnem három évtizede játszik és fellépett már Lady Gagával, Miley Cyrusszal, és a the Who-val. Jelenleg egy 1735-ből származó Guarneri hegedűn játszik. Siem-et, ahogy ő fogalmaz, „örökbe fogadta” a divatvilág, miután Lagerfeld kiemelte a szimfonikusok árnyékából, hogy szerepeljen „a kis fekete zakó” sorozatában. A két férfit összeköti a komolyzene és a finom öltözködés szeretete. „Emlékszem, amikor egyszer Karllal a Café de Flore-ban ültünk Párizsban. Azt mondta: „Csak mi vagyunk öltönyben”. Bár barátságuknak köszönhetően Siem az első sorban kapott helyet a Chanel bemutatókon, most messze kerül a divat fővárosoktól: Kazahsztánba repül koncertezni.

Pamut tweed kötött felső, szoknya, svájci sapka, öv, karkötők, Chanel.

Polyn (balról a második): báránybőr kardigán, szoknya, svájci sapka, kitűző, táska, cipő, Chanel. Gyémánt és fehérarany karkötő, gyűrűk: Chanel Fine Jewelry.

A cikk eredetileg az ELLE USA 2018. novemberi számában jelnet meg. 

Chanel karl lagerfeld virginie viard

Még több
Divat