Túl sovány, túl egyforma – lejár a Victoria’s Secret Fashion Show-k ideje?

Míg itthon a Victoria’s Secret Fashion Show kapcsán Palvin Barbi szerepléséről beszéltek a legtöbben, fontos látni, hogy az évről évre megtartott látványosság egyre nagyobb kihívásokkal küzd az átalakuló divatvilágban. Amerikai kollégánk beszámolója következik.

2018.11.12. 12:50

Getty Images + Timothy A. Clary

1995-ös indulása óta a Victoria’s Secret Fashion Show a gyönyörűen kidolgozott női testek, tollas szárnyak, felturbózott hajak és vakító fehér mosolyok híres látványossága, melyet milliók követnek figyelemmel a tévében és a közösségi médiában. A bemutató még tovább emeli a benne szereplő modellek szupersztárságát, így történt ez Tyra Banks, Gisele Bundchen, valamint a mostani IT-girlök, Gigi és Bella Hadid, Kendall Jenner és Jasmine Tookes esetében is.

Getty Images + Arun Nevader

Én jónéhány Victoria’s Secret bemutatón voltam az utóbbi tíz évben, és mindig úgy éreztem, van ebben valami bizarr extremitás, mintha egy Las Vegas-i műsorra ülnénk be. A legtöbb divatbemutatóval ellentétben itt a modellek mosolyognak. A show, amely mindig valamelyik zenei világsztár élő előadása köré épül, olyan karikatúra-szerű túlzásokkal (és, igen, problémásan) festette le a szexisséget, hogy végül egyáltalán nem volt szexi. De a nők testéhez és szexualitásához való hozzáállás drámai változásokon ment keresztül az utóbbi években, szerencsére. Különösen a #MeToo után gondolkoztam el azon, vagyon hogyan fog reagálni minderre a Victoria’s Secret Fashion Show.

A választ megkaptam még azelőtt, hogy az idei bemutatót felvették volna. A Victoria’s Secret marketingvezetője, Ed Razek és az Monica Mitro az EVP pr csapattól kendőzetlen szavakkal nyilatkozott a Vogue.com-nak, és meséltek a márka és a show történetéről, az üzletcsoport egyéb tevékenységeiről, valamint arról, hogyan ömlik rájuk a gyűlölet a közösségi médiából. Miért nincsenek a hatalmasnál is nagyobb méreteik a boltokban, miért nem kérnek fel transzszexuális modelleket  a bemutatóra, és így tovább. A kérdésre, hogy az Instagram generáció valami újat vár-e tőlük, Ed Razek így válaszolt:

„Ezekre azt tudjuk mondani: és ti miért nem csináljátok? Nektek miért nem szerepelnek transzszexuális modellek a bemutatóitokon? Ez a show a fantázia világába repít. 42 percnyi különleges szórakozás. A műfaján belül egyetlen a világon, és bármely másik divatmárka a világon egy perc alatt elkezdené, ha mi nem csinálnánk, beleértve a versenytársakat is, akik ócsárolnak minket. És azért ócsárolnak, mert ezen a pályán mi vezetünk.

Felkerestem Razeket, hogy tisztázza az állításait, melyekben nem csak, hogy egy már lejáratott szót használt a transzneműek leírására, hanem ráadásul azt sugallja, hogy egy transznemű modell nem lehet része a Victoria’s Secret “fantáziának”.

„Megjegyzésem a transznemű modellek bevonásáról a Victoria’s Secret Fashion Showkba érzéketlennek tűnhetett. Ezért bocsánatot kérek” – írta Razek emailen. „Csak, hogy tisztázzuk, mi abszolút beválasztanánk transznemű modellt is a show-ba. Voltak is nálunk többen castingon… és ahogy sokan mások, végül kiestek a rostán… De ez sohasem a gender kérdésről szólt. Őszintén remélem, hogy hamarosan egy transznemű modellnek is sikerül bejutnia a bemutatóra. Csodálom és tisztelem az utat, amelyet bejárnak, hogy elfogadják önmagukat”.

Razek úgy beszél, mintha a bemutatókra való castingokat valamiféle objektív mérceként kellene értelmeznünk, mintha a modellek mondjuk 400 méteres futásra jelentkeznének, és néhányan nem dolgoznának elég keményen, hogy a megfelelő fizikai teljesítményt nyújtsák. És, ami még bosszantóbb, ráadásul úgy beszél, mintha nem lenne hatalmában megváltoztatni a standardokat. Ez nem így van. És ha változtatna, az nők millióinak jelentene óriási különbséget, akiknek mind ott lapul az elköltendő pénz a tárcájukban (miközben a Victoria’s Secret eladásai csökkennek).

Volt idő, amikor a Victoria’s Secret bemutató felüdülésként hatott a szigorú és valóban túl fehér és túl vékony divatvilágban. A kifutós események, különösen a korábbi években, súlyosnak és talán egy kicsit szomorúnak is tudtak hatni. A modellek gyakran fikarcnyi mosoly nélkül vonultak. A castingokon rendszeresen csak fehér nőket választottak ki. Ehhez képest a Victoria’s Secret Fashion Show extravagáns és örömteli volt. A modellek mosolyogtak, csókokat dobáltak, táncoltak a színpadon az élő zenei előadások közben, kaleidoszkóp-minták előtt. Inkább sportosak voltak, mint piszkafa termetűek, és (egy picit) nagyobb változatosságot mutattak, mint a késő ’90-es évek, vagy a kora 2000-es évek kifutói.

Getty Images + Kimazur

Ez volt a Victoria’s Secret show és ez ma is. De míg a Victoria’s Secret ugyanaz maradt, a világ megváltozott körülötte. A fogyasztók azt akarják, hogy a márkák képviseljék őket, és a közösségi médián keresztül hallatják is a hangjukat. Az olyan brandek, mint Rihanna Savage x Fenty-je, vagy a Chromat, mindig is számoltak ezzel. Rihanna Savage x Fenty showjában mindenféle bőrszínű és méretű lány szerepelt, még a már nagyon terhes Slick Woods is, aki aznap világra is hozta kisbabáját.

Az utóbbi évek során petíciók és közösségimédia-kampányok sürgették a Victoria’s Secretet, hogy gondolkozzanak nyitottabban, ami a méreteket és a nemeket illeti. Jessica Andrews a Teen Vogue-tól megszólaltatta a plus size modellt, Tess Holidayt, a transznemű modelleket, Carmen Carrerát és Leyna Bloomot, valamint a Down-szindrómás Madeline Stuartot, akik mind kihívás elé állítják a nők Victoria’s Secret-féle képviseletét. „Egy olyan transznemű lányt szerepeltetni, aki éppoly keményen dolgozik a testén, de a lelkével, átalakulásával, kitartásával és túlélni akarásával is bizonyít – ez egy olyan képviselet lenne, amire szerintem minden nő felnézhetne” – mondta Carrera.

„Nem hiszem, hogy minden egyszerre lehetünk az összes vásárló számára” – mondta Razek. Tény, hogy a Victoria’s Secret Fashion Show sosem tükrözte a valóságot. De ahogy a nők egyre növekvő kórusa kiáltja: „Mi szeretjük magunkat úgy, ahogy vagyunk!” – egyre kockázatosabb mindent a fantáziára lapjára feltenni.

Forrás: elle.com, írta: Leah Chernikoff

divat gender victoria's secret victoria's secret fashion show

Még több
Divat