Dizájnerinterjúk – Tomcsanyi

Amikor a Kádár-kockák és a keleti blokk női viselete a mai divattal és a csúcstechnológiával találkoznak

Dizájnerinterjúk – Tomcsanyi
2018.09.27. 13:22

Tomcsányi Dóri főképp a poszt-szocialista Magyarország bolodg gyerekkori emlékeiből építi fel világát, bár ez a visszatekintő esztétika minden esetben high-end divattal és kifinomult minimalizmussal keveredik. Lehet, hogy a keleti blokk régmúlt napjainak női viselete és a legkorszerűbb technológiával előállított modern divat ellentétes fogalmaknak tűnnek. Ám a márka képes úgy ötvözni a kettőt, hogy az unikális összhatást kelt, amely a világ más pontjain is igazi különlegességnek számít.

Mikor tudatosult benned, hogy tervező szeretnél lenni?

Az egyetem felénél járhattam amikor biztossá vált, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Addigra már olyan megkeresések érkeztek, amelyek már helyettem eldöntötték, hogy divattervező vagyok.

Milyen forrásokból merítesz ihletet a munkádhoz általában?

Nagyon szeretem a kelet-európai posztszocialista esztétikát, forma és mintavilágot, továbbá az izgalmas színharmóniákat, de egy-egy utazásom is nagyon inspirálóan hat rám.

 

 

Milyen nőnek tervezel?

Annak a nőnek, aki magabiztossággal nyitja ki reggel a ruhásszekrénye ajtaját és izgatott, hogy mit vegyen fel, mit viseljen egész nap, ami a lehető legjobban adja át személyiségét.

Szerinted mi a legjobb és a legrosszabb a tervezői létben ma Magyarországon?

A legjobb, hogy a hazai divatszakmában véleményvezérnek számítok, így sok izgalmas projekt és felkérés érkezik folyamatosan, ráadásul hatalmas érdeklődés van a ruháim iránt. A legrosszabb talán az, hogy kevés szakember maradt és egyáltalán nincsen itthon textilipar, ami nagyon megnehezíti a minőségi, fenntartható gyártást.

Mik a hosszú távú terveid a márkával?

Ugyanezt szeretném csinálni sok év múlva is. Ruhákat, sok színnel és mintával.

 

 

Mi inspirálta a 2018-as ELLE Fashion Shown látható kollekciót?

A magyar vidék építészeti stílusa inspirálta a jövő nyári kollekciót. A printekben megjelennek a sátortetős kockaházak, az úgynevezett “Kádár-kockák”, utcai látképek formájában.

Miért fontos számodra a részvétel ezen a divateseményen?

Ez az első bemutató a szezonban ezért hatalmas az izgalom,  ráadásul egy gyönyörű új helyszínen, a Société-ben.

elle fashion show 2018 Tomcsányi

Még több
Divat