A divat mondja meg, hogy normális a tested?

A MOME hallgatói olyan ruhákat terveztek, amik a fogyatékossággal kapcsolatos előítéleteinkre reagálnak

A divat mondja meg, hogy normális a tested?
2018.06.04. 17:02

A “Normcore – Akadálymentes divat” című új kiállítás témája, hogy mihez kezd a divat azokkal, akiknek az átlagostól eltérő a teste, akiket figyelmen kívül hagynak a konfekcióméretek. Az Allee Bevásárlóközpont aulájában jún. 4-10- között látható tárlat végtaghiánnyal- és mozgáskorlátozottsággal élők számára készült ruhákat mutat be, melyek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kurzusán készültek, érintettek bevonásával – többek között a Robotlánnyal, Lukoviczki Rékával, aki már az ELLE címlapjáról is ismerős lehet. A kiállítást az egyetem egyik kutatólaborja, a MOME TransferLab jegyzi.

A „Normcore” a kortárs divat kifejezése, és a végletesen egyszerű, szélsőségesen „normális” öltözködést írja le. De vajon létezik egyáltalán normális test? Mi a normális? A ruhatervezésnek óriási szerepe, kommunikációs feladata és lehetősége van e párbeszéd alakításában. Az „egészséges test” ugyanis csak egy mesterséges kép, amely a fogyatékosságot a normálistól eltérőnek jelöli. Pedig a fogyatékosság nem betegség, hanem állapot, ami azon környezeti és szociális akadályok következménye, melyeket a többségi társadalom állít fel.

Fogyatékkal élünk olyankor is, amikor bármilyen átmeneti vagy időskori fizikai állapot miatt elesünk olyan lehetőségektől, amelyek a társadalom minden tagját megilletik. Ezek a nehézséget okozó helyzetek sokszor a minket körülvevő tervezett környezetből adódnak, tehát emberi döntések eredményei. Egy ilyen felelős döntés többek között a divattervezés is. A ruha ugyanis testünk meghosszabbítása, ami képes arra, hogy egyedi igényeinkre, ízlésünkre, alkatunkra, személyiségünkre reagáljon.

A tárlaton olyan divatterveket és divatfotókat láthatunk, melyek az érintettek számára, az ő aktív részvételükkel készültek. A végtaghiányos, kerekesszékes együttműködők személyes igényeire szabott ruhák teljes mértékben funkcionális, viselhető darabok. Létük a fogyatékossággal kapcsolatos előítéleteinket kérdőjelezik meg. Mi történik akkor, ha a ruhatervezés valódi igényeket követ, és jelentésteli gesztusokkal beszél a viselőjéről? A kiállítás ideje alatt több tematikus beszélgetésen is részt vehetünk a témában.

A kiállítás kurátorai: Dobi Dóra, Mihály Kamilla, Veres Bálint

További információ: https://www.facebook.com/events/172492330026049/

A kísérőprogramok listája: https://www.facebook.com/events/206283120182422/

divat fogyatékosság

Még több
Divat