Dizájnerinterjúk – Richard Alexander

Dizájnerinterjúk – Richard Alexander
2018.03.07. 11:38

Alexander Richárd magyar tervező merészen ötvözi a klasszikus szabásvonalakat az exhibicionista formákkal. Kollekciói évről évre erősen felrázzák a különben igencsak hiányos hazai designer férfiruha-választékot, miközben a nőkre is különleges érzékkel tud csinos és érzelmeket közvetítő, szexisen maszkulin jegyeket magukon hordozó ruhákat álmodni.

Mikor tudatosult benned, hogy tervező szeretnél lenni?

Gyermekkorom óta tudom, a véremben és az álmaimban is ott volt a divat iránti szenvedély. Az első olyan élményem ugyanakkor, amelyre élénken emlékszem 16 éves koromban ért. Egy barátnőmnek saját tervezésű ruhát szerettem volna adni a szülinapjára. És, amit elképzeltem, természetesen meg is varrattam. A szalonból pedig nem sokkal később felhívtak, hogy meg akarják venni. Ha ki kell emelnem egy olyan impulzust, amely eldöntötte az utam, akkor talán ez az. De ezer másik követte és követi azóta is. Így tehát ez inkább folyamat, semmint ráismerés volt.

Honnan merítesz ihletet?

Az érzelmekből, a mögöttük álló személyiségekből, abból, ahogy alkotói folyamattá válhat egy véletlen ötlet, ahogy egy intenzív, inspiráló pillanat, részlet a világból végül különböző anyagokban ölthet testet. Azok, akik körül vesznek is mind-mind olyan emberek, akik állandóan tovább hajtanak: nem kimondott szavakkal, de pillantásokkal, egy-egy gondolattal.

Milyen nőnek/férfinak tervezel?

Olyan embereknek tervezek, akik mernek. Akik ismerik magukat, vagy azt, akivé az én ruháim által válni akarnak. Legyen az egy vad, de személyes történetekkel teli szombat éjszaka vagy akár egy életérzés. Asszertív és leginkább maszkulin jegyekkel gazdagított kollekcióim vannak, ezek szinte megkövetelik viselőjüktől a tudatos jelenlétet, a vágyat, hogy szeressenek és akarjanak látszani.

Szerinted mi a legjobb és a legrosszabb a tervező létben ma Magyarországon?

Őszinte leszek, nem szeretek, nem is fogok panaszkodni. Én minden pillanatát imádom ennek a létnek. Nyilván nehezebb itt kitörni, mint a divattól lüktető párizsi vagy milánói közegben. Ugyanakkor pont ezért sokkal fűszeresebb, nyersebb és őszintébb az elismerés élménye. És imádom Budapestet: személyisége és saját akarata van. Nem egy kenyérre kenhető közeg. De én se vagyok az. Tökéletesek vagyunk egymásnak.

Mik a hosszú távú terveid a márkával?

Nemrég  nyílt showroomunk az Andrássy út 79. szám alatt, több tervezővel együttműködésben. Ez egy olyan bázis, ahonnan messze lehet lépni. Messzebbre mint eddig bármikor. Pontosan ez a tervem. Szeretném megmutatni azt a világot, amit létrehoztam külföldön is, és megálmodni, majd e mentén tovább építeni a Richard Alexander üzletet, márkát. Értem ezt ideológiában és szó szerint is.

alexander designer divat

Még több
Divat