Ritka, mint a tanzanit!

Bár a Kilimandzsáró lábánál élő maszáj törzsek már régóta ismerték a titokzatos követ, de világhódító útjára csak 1967-ban indult, amikor kiderült, hogy egy eddig ismeretlen drágakövet fedeztek fel.

2017.10.30. 14:51

Fehérarany nyaklánc tanzanittal (3,02 és 2,15 ct) és 40 briliánssal ékítve, kikiáltási ára: 470 000 Ft. Fehérarany fülbevaló pár 4 tanzanit és 68 briliáns ékítéssel, kikiáltási ára: 700.000 Ft.

3in1: A tanzanit különlegessége egyedi színében rejlik, ami a fény hatására kék, lila és sötétbordó színekben játszik. Könnyű összetéveszteni a jó minőségű zafírral, de a lilás árnyalat és a változó színárnyalatok általában elárulják, hogy tanzanittal van dolgunk. Leginkább fehéraranyba foglalják, mert színe így érvényesül a legjobban.

Fehérarany fülbevaló 2 zafírral (3.00 ct) és 76 briliánssal (0,90 ct) ékítve, kikiáltási ára: 200 000 Ft. Fehérarany női gyűrű 1 oválisforma zafírral (1,38 ct) és 8 briliánssal (0,90 ct), kikiáltási ára: 350 000 Ft.

A Tiffany & Co., aminek a nevéhez több drágakő bevezetése is fűződik, alig egy évvel a felfedezés után vette a szárnyai alá az új drágakövet.  A marketingeseik ragaszkodtak ahhoz, hogy az addig zoizitnak nevezett követ, ami angolul kísértetiesen hasonlít a suicide (öngyilkosság) szó kiejtéséhez, kereszteljék át a lelőhely után az elegánsabb hangzású tanzanitra.  Henry Platt, a Tiffany elnöke így mutatta be 1968-ban a tanzanitot:

„Ez a legszebb kék kő, amit az utóbbi 2000 évben felfedeztek!”

A sejtelmes drágakő, amit sokáig úgy hirdettek, hogy csak Tanzániában és a Tiffany-nál található, az évek során meghódította a legnagyobb ékszerházakat.  Az egyik leghíresebb tanzanitból készült ékszert Kate Winslet viselte a Titanic című filmben. Bár az Óceán Szívének nevezett, hatalmas drágakövet gyémántként „adják el” a filmben, a valóságban csak a tanzanitnak van ilyen igéző, mélykék színe.

Nem véletlenül ez a világ egyik legritkább drágaköve, hiszen mind a mai napig az egyetlen lelőhelye Tanzániában van.  Nagy a valószínűsége annak, hogy a bánya kimerülésével a legfiatalabb drágakő is eltűnik, azaz csak a meglévő ékszerekben ragyog tovább.

Női aranygyűrű, középen tanzanit (2,86 ct) és 6 briliáns (0,52 ct) ékítéssel, kikiáltási ára: 150.000 Ft.

A maszájok szerint a tanzanitnak gyógyító ereje van. Sokan a születés kövének tartják, nem véletlenül lett éppen a december hivatalos drágaköve. Szívesen ajándékozzák születéskor, illetve az új kezdetek, így esküvők alkalmával is.

A cikkben szereplő ékszerek a BÁV 71. Művészeti aukcióján kerülnek árverésre. Az árverés kiállítását november 4-14. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Apszistermében. Az aukcióra november 14-15-én a MOM Kulturális Központban kerül sor. Ha érdekelnek az ékszerek, gyere el a Van az az ékszer! című estünkre a New York Kávéházba november 6-án.

További információ és katalógus: www.bav.hu/aukcio

báv tanzanit

Még több
Divat