Milánó csordulásig telt nosztalgiával

Milánó csordulásig telt nosztalgiával
2017.09.25. 15:56

Ha az X generáció tagja vagy, akkor a milánói divathét 2018-as tavaszi/nyári kollekciói valószínűleg nagyon megérinthettek téged. Különösképp az elmúlt hét azon történései, amikor is a régi nagy szupermodellek, mint Cindy Crawford, Naomi Campbell, Carla Bruni, Claudia Schiffer és Helena Christensen újra összeálltak, hogy együtt zárják a Versace bemutatóját, amikor a Moschino divatbemutatóján debütált az Én kicsi pónim kollekció, vagy az, amikor a Prada újra bemutatta legsikeresebb nejlon táskáját.

Ebben a szezonban az olasz divatvilág elmerült a nosztalgiában. Az ország legnagyobb márkáinak divattervezői kibányászták az archívumokból korábbi legnagyobb sikereiket, hogy aztán újraélesszék őket. És milyen jó érzéssel tölt el ez bennünket a világot elárasztó sok rossz hír közepette!

Fendi tavasz / nyár 2018

Hívhatjuk ezt optimizmusnak, vagy akár tudatos illúzió keltésnek, azzal valószínűleg mindannyian egyet értünk, hogy egy múló pillanatra jó érzéssel töltött el bennünket a 40-es, 50-es szupernők vonulása, vagy a pónivilág keveredése a bőrszerkókkal. Addig se kellett a borzalmas hírek, földrengések és a hurrikánok miatt aggodalmaskodtunk.

A visszaemlékezés hete a Gucci bemutatójával vette kezdetét, amikor is a márka újraélesztette a nyolcvanas évekbeli monogramos táskáit. Miután már újra bemutatta a népszerű klasszikus darabot a resort kollekciójában, Alessandro Michele, a Gucci kreatív igazgatója kockáztatott és a táskákat kiegészítőként használta fel a gazdagon díszített szettekhez.

Gucci tavasz / nyár 2018

A visszaemlékezés a Fendivel folytatódott a következő napon, és a kollekció a márka logójára helyezte a hangsúlyt.  Karl Lagerfeld azt az ikonikus fordított logót, melyet ő alkotott meg a divatház számára 1965-ben, tette rá a szoknyákra, kabátokra, harisnyákra és az össze kiegészítőre. De amiről mindenki beszélt, az újra a monogramos táska volt, amely ugyanabból a barna bőrből készült, amely a ’80-as és a ’90-es években is népszerű volt.

Prada tavasz / nyár 2018

A Pradánál Miuccia újraélesztette és kissé felfrissítette a legjobb eladásokat produkáló nagy nejlon kézitáskáját, amely egyike a ’90-es évek eredeti It bagjeinek. Övtáskaként, hátitáskaként és crossbody táskaként értelmezte újra, amelyeket szegecsekkel és bőrpántokkal díszített.

Ezeknek a daraboknak a funkcionalitása ráerősít a harcos, feminista vonalra, amely ruháiból árad (méretre szabott női szuperhősmintás kabátok, fiús pamutpólók, kabátok és dzsekik, valamint könyök fölé feltűrt kabátujjak).

Prada tavasz / nyár 2018

A későbbiekben a Moschino röviden összefoglalta az X generáció gyerekkori álmait azzal, hogy visszahozta az Én kicsi pónim figuráit – ez volt Jeremy Scott popkulturális utalása erre az időszakra. Mindenhol ezt alkalmazta: a pasztellszínű pólókon, pulcsikon, melegítőkön, mindenen. Még pónis ételhordó és termosz is volt a kifutón, pontosan olyanok, melyeket a ’80-as években is lehetett kapni.

Moschino tavasz / nyár 2018

És akkor jött a pillanat, amely kiakasztotta az Internetet. Versace újra összehozta legendás szupermodelljeit egy érzelmes finálé erejéig Donatella tribute showján, amellyel fivére, Gianni Versace előtt tisztelgett.

Az alapító tervező halálának 20 éves évfordulója alkalmából munkája előtt tisztelegtek legikonikusabb mintáival és darabjaival, melyek a ’90-es évek elején és közepén voltak jellemzőek: többek között Andy Warhol Marilyn Monroe és James Dean arcával díszített mintáival, az Animalia kollekciójával, valamint a ’91-es őszi divatbemutató ikonikus, díszes bőrkabátjaival. Ezt a divatbemutatót idézték meg újra, amikor Carla, Claudia, Cindy, Naomi és Helena végigvonultak a kifutón George Michael Freedom! 90 c. számára, ahogy tették azt 26 évvel ezelőtt.

A Gianni Versace előtti tisztelgést félretéve, a divathét arról szólt, hogy a milánói tervezők előhúzták a szekrényből a legsikeresebb darabjaikat, mindezt akkor, amikor a luxus divatipar épp válaszúthoz érkezett.

Versace tavasz / nyár 2018

Úgy tűnik, logikus megoldás volt, tekintve, hogy a ruhák, cipők, táskák árai egyre magasabbak. Nem beszélve arról, hogy határozottan jó és megéri hosszú távra befektetni, olyan dolgokra költeni, melyek ismerős, bevált darabok, és ellenállnak az idő vasfogának. Reménykedjünk, hogy ebben a nosztalgikus pillanatban a divatvilág nem veszíti szem elől az újdonságban rejlő izgalmakat.

2017 90-es évek milánói divathét

Még több
Divat