A stílusos férfikiegészítő: a karóra

Annak ellenére, hogy a mobiltelefonok világában látszólag egyre kevésbé használjuk a karórák időmérő funkcióját, az elegáns és igényes férfi állandó kiegészítője, státuszszimbóluma mind a mai napig a karóra maradt.

2017.05.08. 18:07

Ez nem is véletlen, hiszen minden óra egy-egy mérnöki csoda, egy tökéletes precíziós műszer, ami a mi energiánkat használja a saját működéséhez, önálló életet él, saját lelke van.

Balra: Girard-Perregaux férfi karóra, fehérarany, centrál másodpercmutatós, 2 segéd számkörös, stopperes számlap tachiméter skálával. Kézi felhúzós, 17 köves kronográf szerkezet, kikiáltási ára: 1.650.000 Ft. Középen: Audemars Piguet férfi karóra, arany, 3 segéd számkörös, holdfázis kijelzős számlap, öröknaptáros funkció, kézi felhúzós ankerjáratú szerkezet, kikiáltási ára: 2.200.000 Ft. Jobbra: Breitling for Bentley férfi karóra, arany, indexjelzéses, másodpercmutatós,Chronometer automata, jelzett Breitling for Bentley Flying B Nr. 458 Certified, kikiáltási ára: 3.500.000 Ft.

Ha egy pontos, megbízhatóan működő órát keresel, ami csak néhány évente igényel egy elemcserét, akkor a kvarcóra tökéletes választás.  A mechanikus óra ennél egy kicsit több… Két fajtája van: a kézi felhúzós vagy az automata szerkezetű. Az előbbiek általában laposabbak és pontatlanabbak, de ez függhet az adott márkától is. Az automata órákkal nincs ilyen probléma, hiszen ezek a mi mozgási energiánkat használják fel a működéshez, kézről levéve, típustól függően még néhány napig működnek. Ez a technológia természetesen az árban is visszaköszön, nem beszélve az egyéb hozzáadott funkcióról: stopper (kronográf), naptár stb.

Audemars Piguet férfi karóra hátlapja.

Mint bármelyik kiegészítőnél, itt is fontos, hogy milyen alkalomra, milyen öltözettel viseljük. A stílus szempontjából a legelső kérdés, hogy fém- vagy bőrszíjas órát válasszunk.  A fémszíj előnye, hogy semleges, tehát elég, ha az általában viselt övhöz vagy más fém kiegészítő színéhez illik. Előnye még, főleg a vízálló darabok esetében, hogy könnyen tisztíthatóak. A legtöbb stílustanácsadó szerint az üzleti viselethez csak a bőrszíjas darabok (lehetőleg fekete vagy sötétbarna) jöhetnek számításba. Általánosságban elmondható, hogy a sportos öltözethez inkább a fém, az elegánshoz inkább a bőrszíjas illik. Itt persze jöhetnek a kivételek, mint ez a középső, finom

kidolgozású Zenith karóra. Vannak azonban már e kettő közötti átmeneti darabok is, sőt néhány márkánál külön figyelmet fordítanak a cserélhetőségre is.  Fontos az óra átmérőjét is jól megválasztani, hiszen egy vékony csuklón egy hatalmas óra nem kelt jó benyomást. A számlap tekintetében, minél letisztultabb, annál elegánsabb, minél zsúfoltabb, annál sportosabb darabról beszélünk.

Balra: Omega férfi karóra, acél tok, 3 segéd számkörös számlap, forgatható lünettával, stopperes, naptáras Omega Seamaster Professional, Chronometer, 300m/1000ft, automata, kikiáltási ára: 520.000 Ft. Középen: Zenith, arany karpántos férfi karóra, cseppmentes óratok, naptáras, segéd számkörös számlap, jelzett Zenith, 680 automata Chronometer, limitált széria: 007/250, kikiáltási ára: 990.000 Ft. Jobbra: Rolex férfi karóra, acél tok, indexjelzéses, centrál másodpercmutatós, naptáras számlap, kézi felhúzós, jelzett Rolex Oyster Date Precision, kikiáltási ára: 340 000 Ft

Ha már egy drága órát választunk, akkor nem árt a befektetési szempontokat is figyelembe venni.  Rögtön szembetűnő, hogy az új daraboknál a vásárlás után egy azonnali árvesztés következik be. Emiatt ár-érték arányban előnybe kerülnek a használtan vásárolt karórák. Ugyanez igaz akkor is, ha régi, gyűjtői darabokra pályázunk. Érdemes tehát megbízható, jelentős múlttal rendelkező márkák (Rolex, Omega, Zenith, Audemars Piguet, Breitling, Girard-Perregaux stb.) karóráit választani, hiszen ezek kifinomultabb darabjai már ma is aukciókon cserélnek gazdát, értékük tehát várhatóan a jövőben is emelkedni fog.  Azt azonban nem árt szem előtt tartani, hogy ha már egy márkájában, működésében és értékében megbízható órát keresünk, akkor azt – a hamisítványokat elkerülve – mindig szakértő helyről szerezzük be.

A karórák a BÁV 70. Művészeti aukcióján kerülnek árverésre. A teljes kínálatot online vagy a BÁV Aukciósházban rendezett kiállításon lehet megtekinteni május 6-14. között. A kiszemelt tárgyakra május 16-án lehet licitálni a MOM Kulturális Központban. További információ: www.bav.hu/aukcio

aukció báv óra

Még több
Divat