A divat a béke üzenete

Mit tesz az ember a mai Irakban, ha menekülnie ugyan nem kell, de munka és erőforrások hiányában túlélni igen? Három fiatal kurd férfi a divatban talált megoldást, mozgalmukhoz egyre többen csatlakoznak, és egyre többen beszélnek róluk szerte a világban.

A divat a béke üzenete
2017.04.24. 14:43

“Stílusos kívülről, emberséges belülről” – így határozzák meg magukat Irak első férfidivatklubjának tagjai. Az Instagramon a #GGE17 és a #Mr.Erbil alatt is számos videó és kép található, amelyeken az ország új stílusát promotálja harminc helyi dekoratív, öltönyös, nyakkendős kurd fiatal, miközben fontos témákat beszélnek át és a stílusháborújuk következő stratégiai lépéseit tervezik.
A ruházatuk éppúgy tűnik nyugatinak, mint keletinek: a világ uralkodó trendjeivel ötvözik a kurd mintákat és hagyományos elemeket. Moszultól nyolcvan kilométerre az utcák kifutók lettek, a modellek pedig ezúttal kurd férfiak. A Mr. Erbil hóbortnál jóval több, de mégis mit képvisel pontosan a közel-keleti kurd divatalakulat?

Erbil, az iraki Milánó
Láncos zsebóra, tökéletes szabású sötétkék zakó, alatta világoskék ing és barna mellény, élénk kék nyakkendő és díszzsebkendő, valamint tökéletesen beállított szakáll és hajkorona – így néz ki egy tipikus Mr. Erbil outfit az Instán. Az első gyűlést, vagy ahogy ők hívják, Gentlemen’s Gatheringet még 2016-ban tartották. Egy évvel ezelőtt, a világ egyik legrégebbi városában, a kurdisztáni Erbilben három fiatal találkozott, hogy létrehozzanak egy Gentlemen Clubot. Az elképzelés az volt, hogy megmutassák a fiataloknak, hogy nem a legújabb dizájneröltönyök viselése teszi őket férfivá, hanem az, ahogyan ők viselkednek.  A klubtagokat a PITTI UOMO olasz mintája inspirálta, akik szintén évente többször találkoznak Firenzében, hogy megvitassák a legújabb férfitrendeket.
A Mr. Erbil ötlet megálmodói Ahmed Nauzad, Goran Pshtiwan és Omer Nihad a tavalyi évben
a háború következményei miatt veszítették el munkájukat. Az országban fennálló bizonytalan gazdasági helyzet nagyon leszűkítette a lehetőségeiket, ekkor találtak időt és alkalmat arra, hogy a közös szenvedélyüknek, a divatnak hódoljanak. Mára már huszonheten csatlakoztak hozzájuk. „Mindannyian különböző háttérrel rendelkezünk. Vannak közöttünk autószerelők, borbélyok, tanulók, vállalkozók, de orvosok és művészek is. Hetente kisebb meetingeket is szervezünk, de a nagy, hivatalos Gentlemen’s Gathering szezonális. Ezt mindig valamilyen történelmi emlék közelében tartjuk, hogy közben
a kultúránkat is bemutathassuk a világnak – mondják a Mr. Erbil klub tagjai. – A gyűléseken megvitatjuk az új divattrendeket, a férfiakat, a gazdaságot és a környezetet érintő ügyeket, de beszélünk a nők jogairól, és arról is, hogyan tudjuk őket támogatni.”
Egy olyan területen, ahol a divatnak nem jut fontos szerep, ráadásul az ország más részein komoly harcok dúlnak, ott egy csapat tetőtől talpig elegáns öltözékben vonuló férfi biztos, hogy feltűnést kelt.
A Mr. Erbil férfiak ki is használták a helyzetet arra, hogy a figyelmet magukra irányítsák, a kurd öltözködési szokások modernizálásával pedig a világ elé tárják hagyományaikat, és pozitív gazdasági és társadalmi változásokat érjenek el. „Hisszük, hogy a divat képes komoly változásokat elérni, hiszen segítségével olyan képet festhetsz magadról, amilyet csak szeretnél. Ez az önkifejezés szabadsága, nem kell mindenkinek egyetértenie a stílusoddal és a ruhákkal, amiket hordasz. Mindig lesznek pozitív és negatív visszhangok is, de most, ha végigsétálunk az utcán vagy beülünk egy kávézóba, nagyon sokan jönnek oda, hogy elmondják, mennyire tetszik nekik, amit csinálunk” – fogalmaznak határozottan.

(…)

Kelemen Ágnes

A teljes cikket az ELLE magazin 2017. májusi számában találjátok!

divat Mr. Erbil

Még több
Divat