A divattörténelem alig ismert ikonjai

Az olyan világszerte ismert stílusikonok, mint Coco Chanel vagy Audrey Hepburn előtt és mellet is éltek olyan arisztokraták, művészek, kurtizánok, akikről kevés szó esik, pedig saját korukban ők is legendásnak számítottak - és még ma is inspiráló nők!

2016.01.15. 18:13
Katt a galériára!
11 fotó

A divattörténelem alig ismert ikonjai

1 of 11
2 of 11
3 of 11
4 of 11
5 of 11
6 of 11
7 of 11
8 of 11
9 of 11
10 of 11
11 of 11

  2 of 11
A divattörténelem alig ismert ikonjai

Erről ismert: Excentrikus olasz örökösnő. Védjegye: Sötét szemceruza, merész ékszerek, libbenő ruhák és egy pórázon tartott gepárd. Ezért szeretjük: Hírhedt szökéseivel rendre megbotránkoztatta a társadalmat, miközben olyan művészeknek állt modellt, mint Giovanni Boldini vagy Man Ray. Múzsája volt Jean Cocteau-nak és Cecil Beatonnak. 1998-ban John Galliano egy teljes Dior kollekciót szentelt neki, később megihlette Alexander McQueent és Karl Lagerfeldet is, a Marchesa divatház nevét pedig egyenesen tőle kölcsönözték.

  3 of 11
A divattörténelem alig ismert ikonjai

Erről ismert: A báróné szerepel John Singer Sargent egyik leghíresebb portréján. Védjegye: Kontyba fésült sötét haj, fehér ruha és átható tekintet. Ezért szeretjük: A művészet erejének iskolapéldája, hogy Sargent róla készült portréja egyenesen Anglia társasági elitjének élére röpítette. No persze közrejátszhatott ebben óriási és drága ruhatára is, melyet idősebb férje finanszírozott.

  4 of 11
A divattörténelem alig ismert ikonjai

Erről ismert: XV. Lajos francia király első számú, hivatalos szeretője volt. Védjegye: Olyan látványos masnikkal és virágokkal borított pasztell, rokokó ruhaköltemények, melyek mellett Marie Antoinette megjelenése szolidnak tűnik. Ezért szeretjük: Művészek és filozófusok, például Voltaire mecénása volt. Nagy szerepe volt abban, hogy Párizs az ízlés és a kultúra európai fővárosává vált. Jelentős befolyással bírt a királyra, neki tulajdonítják az 1755-ös francia–osztrák szövetség megkötését is. Rengeteg filmrendezőt és írót megihletett.

  5 of 11
A divattörténelem alig ismert ikonjai

Erről ismert: Színes, geometrikus festményeiről és textiljeiről. Védjegye: Cloche-kalapok, merész minták és sötét árnyalatú rúzsok. Ezért szeretjük: Ő volt ez első női képzőművész, akinek még életében retrospektív kiállítása nyílt a Louvre-ban. Számos operához és filmhez tervezett jelmezeket.

  6 of 11
A divattörténelem alig ismert ikonjai

Erről ismert: III. Napóleon francia császár szeretője volt. Védjegye: Olyan széles krinolin, ami alig fért ki az ajtón, hosszú, hullámos szőke haj, főkötő és álarc. Ezért szeretjük: Az elsők között ismerte fel a fotográfiában a művészetet. A róla készült portrékon még a csupasz lábszárát és karjait is látni engedte, ami akkoriban polgárpukkasztásnak számított. Több mint 400 róla készült fotó került a New York-i Met múzeum gyűjteményébe.

  7 of 11
A divattörténelem alig ismert ikonjai

Erről ismert: Művészek modellje volt, kórista, majd színésznő, akinek férje meggyilkolta korábbi szeretőjét, az ünnepelt építészt, Stanford White-ot. Védjegye: Hosszú loknik, szűk fűzők és botrányosan fedetlen vállak. Ezért szeretjük: Szupermodell volt, mielőtt a szó egyáltalán létezett volna. Ő volt Charles Dana Gibson híres Gibson Girl illusztrációinak egyik modellje is. A róla készült leghíresebb film az 1954-es The Girl In The Red Velvet Swing, melyben a fiatal Joan Collins alakította. Legutóbb a Gengszterkorzó című sorozatban Gillian karakterét ihlette.

  8 of 11
A divattörténelem alig ismert ikonjai

Erről ismert: Brit történész, újságíró, író. Védjegye: Kaftánok, sálak és az egzotikus utazásairól származó különleges ékszerek. Ezért szeretjük: Körbeutazta a világot, élményeit népszerű memoárokban és regényekben örökítette meg. Az egyik első elismert női fotográfussal, Lee Millerrel a hadseregben szolgáló nőkről készített riportot.

  9 of 11
A divattörténelem alig ismert ikonjai

Erről ismert: Zongoraművész, a párizsi társasági élet egyik vezéralakja, közeli kapcsolatot ápolt Coco Chanellel és sok művésszel. Védjegye: Gibson-konty, hosszú csipkeruhák, selyemvirágokkal díszített óriáskalapok. Ezért szeretjük: Segítette bohém művész barátait, például Szergej Gyagilevet. Otthonában olyan művészek forgolódtak, mint Monet, Renoir, Proust vagy Debussy. La revue blanche című újságjában a fiatal művésztehetségeket mutatta be. A bulvárlapok egyenesen Párizs királynőjének becézték.

  10 of 11
A divattörténelem alig ismert ikonjai

Erről ismert: Tehetős amerikai, aki családjával a Francia Riviérára költözött és összebarátkozott a ’20-as évek legnagyszerűbb művészeivel és íróival. Védjegye: Úszódresszei fölé hosszú gyöngy nyakláncokat halmozott. Ezért szeretjük: Picasso festette az ő és családja által ihletett karakterek illusztrációit F. Scott Fitzgerald és Ernest Hemingway könyveihez. Férjével ők tették népszerűvé a francia tengerpartot a nyári időszakban is - a napozással együtt -, előtte csak telelni jártak oda az emberek.

  11 of 11
A divattörténelem alig ismert ikonjai

Bár hazánkban ő minden, csak nem ismeretlen, stílusikonként tekinteni rá azonban mégsem olyan magától értetődő. Erről ismert: Az Osztrák–Magyar Monarchia uralkodónéja, osztrák császárné, magyar, horvát és cseh királyné. Védjegye: Fojtogatóan szoros fűzők, sok-sok rétegnyi alsószoknya, köves hajékszerek. Ezért szeretjük: A bőrápolás egyik úttörőjének is nevezhetjük. Természetes szépsége megőrzésére rengeteg házi maszkot, növényi tonikot, főzetet és krémet használt. Népszerűvé tette a szűkebb fazonú szoknyákat, a lovaglóstílust és a rendszeres testmozgást. Minden reggel órákat töltött extrahosszú hajának feldíszítésével: sűrűn teletűzte gyémántbrossokkal, gyöngyöket font a copfjába, és még így is volt ideje segédkezni a Monarchia létrehozásában.

Forrás: elle.com

Még több
Divat