Gasztrodivat, avagy a couture és a konyha

Spagettiruhák és keksztáskák – minden édesszájú álmának hangzik, igaz? Néhány ételrajongó tervező kapott is az ötleten, és elkezdték létrehozni saját ruhacsodáikat, mindet szigorúan fogyasztható alapanyagokból – miközben más, divatérzékeny séfek pedig a kifutókról nyert inspirációikat öntötték mézes-mázos formákba.

2012.02.08. 11:01

Spagettiruhák és keksztáskák – minden édesszájú álmának hangzik, igaz? Néhány ételrajongó tervező kapott is az ötleten, és elkezdték létrehozni saját ruhacsodáikat, mindet szigorúan fogyasztható alapanyagokból – miközben más, divatérzékeny séfek pedig a kifutókról nyert inspirációikat öntötték mézes-mázos formákba. Erre már tényleg csak annyit lehet mondani: egészségünkre!

Múlt héten még azon elmélkedtünk, hogy az alkohol és a divat egymásra gyakorolt hatása micsoda szivárványpéldákban mutatkozik meg a tervezők fantáziájában – az éremnek azonban két, határozottan finom oldala van! Nemcsak koktélkészítőket ihletett meg az haute couture, hanem a legkülönbözőbb nyalánkságok alkotóit is, mint ahogyan az itt látható édességek alkotóján is észrevehetjük: a képen könnyen fellelhető az ehető gyöngyök és virágok között a Chanel mágikus márkajelzése is, a maga divatcsászári mivoltában. Micsoda csemege egy igazi (divat)gourmandnak!

Na de milyen is az igazi gasztrodivat egy olyan korban, amikor gyakran maga az evés aktusa is huszonnégy karátos bűnnek számít? Egy dolog biztos: a zsíros pörköltöket kidobhatjuk, helyettük inkább kecsesen-kreatívan könnyed ételeket vehetünk divatszámba, gyakran egy kis humorral megfűszerezve. Kenyérpapucstól Miu Miu keksztáskáig bármi jöhet (ahogyan azt a képen látható londoni The Berkeley Hotel kávézójában is bebizonyították), sőt: egyes séfek még a férfi nemet is számításba vették, és a kedvükért megalkották a világ első edzőcipő-hamburgerét is! Ám ha az igazi, archetipikus divatétket keressük, az nem más, mint a francia macaroon (itthoni, póriasabb nevén „mandulás csók”). Az apró finomságokat a legdivatosabb színekbe öltöztetik, és méretüknél fogva még a leginkább kalória-számolós modell sem érez túl nagy bűntudatot fogyasztás esetén…

 Persze, nem ereszthetjük össze a konyhát és a divatot az ehető alapanyagokból készült ruhák megemlítése nélkül. Senki ne gondoljon itt a minden férfi álmának számító ehető fehérneműre, vagy akár Lady Gaga őfelsége húsruhájára; inkább komplett ruhakölteményekről an itt szó, ökodivat helyett gasztrodivat, couture, melyen aztán napokig csámcsoghatunk (a szó szoros értelmében). Agatha Ruiz de la Prada, Ted Sabarese, Nancy Wu és még az állatvédelemért folyamatosan harcoló amerikai PETA egyesület is végigvonultatta már nyálcsorgató viseleteiket a kifutókon, olyan alapanyagokkal dolgozva, mint a spagetti, a marhahús, a káposzta vagy a kalács. A divatbemutatók ugyan inkább szóltak a szemeknek, mint a gyomroknak – ráadásul a legtöbb alkotás csak ideiglenes, egyszeri viseletre készült – ám még így is bebizonyosodott az a tézis, hogy a konyha és a couture nagyon is hatással (és ellenhatással) vannak egymásra.

És hogy mi képezi az átmenetet az ehető ruhák és a divatétkek között? A brit Krispy Kremes ezt a kérdést szerette volna megválaszolni a legutóbbi London Fashion Weekre készített nyalánkságával, a lila és pink színekben pompázó Glamour Glaze fánkokkal, melyek kifejezetten abból a célból születtek, hogy a sok-sok divatbemutató alatt legyen mit rágcsálniuk a szemlélőknek. Divat is, finom is – ugyan eléggé sok cukor szorult a fánkocskákba, de legalább lesz mivel vigasztalnunk magunkat, ha legközelebb mi is egy tortaszelet felé vetemednénk. És amikor a második vagy harmadik adag után nyúlunk, emlékezzünk arra: igenis van köze a konyhának a divathoz. Bizonyíték erre Gaga, Sabarese, a macaroon és az említett tortaszelet. Nyamm.

Fotók: thesqueeze.net, delish.com

Szöveg: Almássy Noémi

Még több
Divat