Hogyan segíthet a kávé jobbá tenni a világot?

Nem tudjuk elképzelni nélküle az életet, pedig húsz éven belül luxuscikké válhat. És nem csak ez a probléma: alacsony bérek, globális felmelegedés- a világ nagy árat fizet a flat white- unkért. Pedig a felelős kávéfogyasztás milliók életét teheti jobbá.

2020.07.17. 11:49

Alig kikászálódva az ágyból. Munkába rohanás közben.  Ebédszünet előtt, után és alatt: a kávéfogyasztás mindennapi életünk részévé vált. Így hát nem csoda, hogy tízből hat ember nem tudja elképzelni, hogy mindennapi kávéja nélkül éljen: 44 százalékuk nagyon hiányolná, 20 százalékuk pedig egyenesen elképzelhetetlennek tartaná az életét nélküle. Márpedig a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás és a nem fenntartható gazdálkodás a termőterületek további drámai csökkenéséhez vezethet, ami hosszú távon a kávétermesztés végét jelentheti.

A Nespresso friss, reprezentatív kutatásából az is kiderül, hogy az emberek kétharmada (64 %) úgy gondolja, hogy a kávétermesztés fenntarthatóságának elősegítése elsősorban az ezzel foglalkozó vállalatok feladata, 59 százalékuk szerint ez a feladat a termelőké is. A többség tehát fontosnak tartja a kávéipar fenntartható működését, de ennek ellenére nagyon kevesen tartják szem előtt, hogy az általuk megvásárolt kávé milyen forrásból származik. A megkérdezettek mindössze 10-12 százaléka ügyel arra, hogy organikus, Fairtrade vagy az Esőerdő Szövetség által minősített kávét vegyen. Pedig az ilyen termékek vásárlásával a fogyasztók is sokat tehetnek a kávéterületek megőrzéséért.

Bár a világ nyugati felén egyre több és több kávét fogyasztunk, sőt, egyre inkább figyelünk a minőségre, és ezért anyagilag is hajlandóak vagyunk áldozatot hozni, a farmerek mindebből nem sokat érzékelnek. A kávéültetvényeken dolgozók munkája legendásan nehéz: alacsony bérek, komoly fizikai megpróbáltatások. A legjobb kávétermő vidékek pedig gyakran háborúk és környezeti katasztrófák sújtotta területen találhatók.

Azonban egyes cégek együtt dolgoznak a termelőkkel, olyan új technikákat tanítva meg nekik, ami biztosítja termésük lehető legjobb minőségét.

A Nespresso már az ezredforduló óta támogatja a farmereket, 2017-ben pedig megalapozta a Reviving Origins programot, melynek célja, hogy újjáélessze a kávétermelést és a helyi kávégazdaságot azokon a helyeken, ahol az a polgárháborúk, a gazdasági problémák vagy a környezeti katasztrófák miatt szinte teljesen megszűnt. A program segít, hogy a farmerek és közösségeik újra kiszámítható életet élhessenek, fenntartható módszereket alkalmazzanak, és biztosítja a világ néhány legritkább, legkülönlegesebb kávéfajtájának jövőjét. A cég 2019 és 2023 között, vagyis öt év alatt összesen 10 millió svájci frankot fektet a programba. Zimbabwében például a kávétermelés a klíma viszonyok és a gazdasági instabilitás miatt az elmúlt évtizedek során szinte teljesen eltűnt. A ’80-as évek végén még 15 000 tonnányi specialty kávét termeltek, de ez 2017-re alig 500 tonnára csökkent. Ezt a gazdasági összeomlást a kávétermelők is megérezték, és ez a kávéipar hanyatlásához vezetett. A gazdák egyre inkább elfordultak a kávétól, mert nem találták jövedelmezőnek, és nagyon munkaigényesnek gondolták a termesztését ahhoz képest, hogy a terméknek nincs biztosított piaca. A nonprofit TechnoServe szervezettel és a helyi kávétermelő közösségekkel működött együtt a Nespresso, hogy megalapozzák a fenntartható kávégazdálkodást, és szakértő oktatók segítségével új technikákat vezettek be a kávéfeldolgozás és a fagazdálkodás terén, ezáltal a farmerek jobb minőségű kávét tudnak termelni, amit magasabb áron tudnak értékesíteni, ezáltal csökken a szegénység a régióban, és a termelők és családjaik magasabb életszínvonalon tudnak élni.

De Kolumbiában sem könnyű a helyzet. A távoli Amazonas-vidékén megbúvó Caquetá régióban több mint 50 éven át dúlt a polgárháború. Ez a környék arról vált hírhedtté, hogy hatalmas erdőségei nyújtottak menedéket a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői (FARC) nevű katonai szervezet gerilláinak. A háború évtizedei alatt a termelők arra kényszerültek, hogy elhagyják ültetvényeiket, sokan pedig egészen más terményekre váltottak, így a kávé majdnem teljesen eltűnt.

2016-ban, a békeszerződés aláírása után a kávéültetvények elkezdtek újra felvirágozni, amihez a Nespresso Reviving Origins programtól kaptak segítséget. A Nespresso együttműködik a Kolumbiai Kávétermelők Szövetségével (FNC – Federación Nacional de Cafeteros de Colombia), hogy segítsenek helyreállítani a kávéipart. Az AAA Fenntartható Minőség Programon keresztül, a Nespresso agronómusai tréningekkel támogatják a termelőket, hogy fenntartható művelési módszereket alkalmazzanak, amelyek segítségével jobb minőségű kávét termelhetnek, és növelhetik az ültetvények termelékenységét. A programnak az is szerves része, hogy megoldja az ezeken a helyeken gyakori infrastrukturális hiányosságokat, ezért például 78 napenergiával működtetett kávéfeldolgozó üzemet építettek, és segítettek kávétermelő szövetkezeteket alapítani. A vállalat a környezeti problémák megoldásában is közreműködik, olyan kérdésekre összpontosítva, mint például a vízgazdálkodás vagy az erdőtelepítés.

A kezdeményezésnek megvannak az első eredményei: 2019-ben a zimbabwei Manicaland tartományban 9 százalékkal több AAA-minőségű kávét termeltek, mint egy évvel korábban, a kolumbiai Caquetában pedig 10 százalékos volt a növekedés ugyanebben az időszakban.

Azáltal, hogy a gazdák megtanulják, hogyan termelhetnek fenntartható módon kiváló minőségű kávét, a Nespresso pedig segít megteremteni a feldolgozás és a szárítás infrastruktúráját, a kávékultúra új életre kelhet ezeken a vidékeken.

És így nem csak a kávérajongók örülhetnek, de a Föld is boldogabb hellyé válhat.

Íme a  Nespresso három Reviving Origins kávéja, amit nem csak az íze miatt érdemes kipróbálni:

AZ AMAHA awe UGANDA KÁVÉ: „Uganda újjászületése”

Az Amaha awe Uganda kávé egy elegáns espresso, amelynek virágos ízjegyeit ritka szantálfás aroma egészíti ki. A közepesen testes, 8-as intenzitású AMAHA awe UGANDAkávé olyan ültetvényeken terem, ahol banáncserjék árnyékolják a kávét és táplálják a talajt – vagyis a terület igazi Arabica-mennyország. Az őrleményből kiegyensúlyozott és kényeztetően édeskés latte macchiato készíthető, amiben a tej kekszes és visszafogott gyümölcsös ízeket kelt életre.

TAMUKA mu ZIMBABWE KÁVÉ: „Zimbabwe ébredése”

A TAMUKA mu ZIMBABWE egy komplex, gyümölcsös ízvilágú kávé, amelyben az áfonyától a piros bogyós gyümölcsökig, a ribizlitől a szőlőig rengeteg aromát felfedezhetünk. Tej hozzáadásával krémes, selymes latte macchiatot készíthetünk belőle, amelyben a karamell édessége is megjelenik.

ESPERANZA de COLOMBIA KÁVÉ: „Kolumbia reménye”

A Caquetá régióban termelt ESPERANZA de COLOMBIA egy lágyabb ízvilágú kávé, nagyon könnyed, kiegyensúlyozott és kerek karakterrel, sárga gyümölcsökre emlékeztető aromákkal és egy csipetnyi gabonás ízvilággal.

Az AMAHA awe UGANDA, a TAMUKA mu ZIMBABWE és az ESPERANZA de COLOMBIA kávé 2020 májusától kapható Magyarországon – egyelőre szezonális jelleggel. Hosszú távú cél, hogy ezek a veszélyeztetett kávéfajták idővel, a termelt kávémennyiség növekedésével a márka állandó kínálatába is bekerülhessenek, és így a vásárlók egész évben élvezhessék majd különleges aromáikat.

kávé nespresso

Még több
Arcok