Kafiya: “Hittem abban, hogy mindig jobb lesz, azóta is ezt mondogatom”

Márciusi számunk egyik címlapsztárja, Kafiya Said Mahdi 15 évesen menekült el Szomáliából egészen Magyarországig, megszerezte az állampolgárságot és modellként dolgozik. Történetét ismerheted a 2018-as Könnyű leckék című dokumentumfilmből, ám holnap, azaz február 11-én élőben is találkozhatsz vele az ELLE X Sociéte Talks eseményén, ahol arról beszélgetünk, hogyan korlátoznak minket a félelmeink és hogyan élhetünk bátrabban. 

Kafiya: “Hittem abban, hogy mindig jobb lesz, azóta is ezt mondogatom”
2020.02.10. 22:05

Közel egy évig utaztál Szomáliából Magyarországig. Annak tudatában, amin keresztülmentél, nekivágnál még egyszer? Mi az, amire ez az út megtanított? 

Ha előre csak azt tudtam volna, hogy mennyire nehéz és mennyi dolgon kell keresztülmennem abban az évben, valószínűleg nem indulok el. De ha azt is tudom, hogyan változik meg az életem ennek köszönhetően, biztosan bevállalnám. Megtanultam, hogy ha nekifogsz valaminek, soha ne fordulj vissza! Fejezd be, bármennyire nehéznek is tűnik.

Mi hajtott előre az úton?
Amikor azt éreztem, hogy fel akarom adni, mindig a családomra gondoltam: hogy ha én elérek egy jobb országba, azzal segíteni fogok nekik is. És ha már eldöntöttem, akkor nincs visszaút. És hittem abban, hogy jobb lesz, hogy mindig jobb lesz. Azóta is ezt mondogatom.

Az erősen patriarchális szomáliai társadalom után egyáltalán hogyan igazodtál el a magyar női-férfi viszonyokban?
Az biztos, hogy meg kellett szoknom. Nekem Magyarországon nem is az volt a nehéz, hogy nő vagyok, hanem hogy egyedül kellett mindent megoldanom. De azért ezt élvezem is, mert így szabadon azt csinálom, amit akarok. Szomáliában a férfiak intézik az ügyeket a nők helyett, ezért azt várják el a nőktől, hogy mindenben az ő akaratukat teljesítsék.

Mi a legkönnyebb és a legnehezebb része a modell munkának?
Talán az a nehéz benne, hogy minden nap új kliensekkel kell megismerkedni. Számomra a legjobb része, hogy különféle projektekben vehetek részt, más koncepcióval, így sosem válik unalmassá a munka.

Rajtad is fotózták a Sugarbird új kollekcióját. Mit jelent számodra a márka?
A márka sosem egyhangú, mindig különböző stílusok és hatások jelennek meg a kollekciókon, melyek minden alkalomra tökéletesek. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Sugarbird csapatába tartozhatok. 

 JEGYEKET AZ ESEMÉNYRE ITT VEHETTEK!

Fotók, borítókép: Kristof Toth

elle címlap kafiya societe

Még több
Arcok