YouTuber, filozófus, fotós: Ő ContraPoints, a web leghíresebb transzneműje.

A videóesztéta forró témákat dolgoz fel pazar stílusban

YouTuber, filozófus, fotós: Ő ContraPoints, a web leghíresebb transzneműje.
2020.01.28. 08:02

A YouTube Oscar Wilde-jának is nevezik, a valódi neve azonban Natalie Wynn, a sztárneve pedig ContraPoints. Témái igen változatosak, szexizmustól a szélsőjobbig, rasszizmustól a klímaválságig. Pohárral a kezében, dús parókájában, flitteres ruhában kezdeményez vitákat, pontos adatokkal felkészülve. Mielőtt Natalie és ContraPoint lett volna, férfi volt és a filozófia professzora.

1988-ban született Virginiában, a Northwestern University-n doktorált filozófiából, majd tanítani kezdett, de rájött, hogy ez nem az ő útja. Azt mondja, az egzisztenciális szorongásig jutott, annyira unta, és úgy érezte, az akadémiai specializáció túl absztrakttá vált, messze az igazi problémáktól. Márpedig ő azokkal szeretne foglalkozni.

Így hát Baltimore-ba költözött, egy kétszobás lakásba, amely egyben hangstúdióként is szolgál. Néhány furcsa munka után – Uber sofőr is volt – most abból él, hogy az online követői a Patreonon támogatják. Egy-egy videó elkészítése több hétig tart, a kutatástól a dokumentáláson át a vágásig. Olyan meló ez, ami ha egy tévénél készülne, 10 ember munkáját igényelné. Az egyetem elhagyásáról a Why I Quit Academia c. videóban értekezik, ahol még férfiként láthatjuk. A közönség figyelemmel kísérhette az átváltozását hónapról hónapra. A Gender Disphoria c. videóban arról beszél, mennyire frusztráló, ha az ember úgy érzi, rossz testbe született.

A gender témák, a feminizmus és a transzfóbia gyakran tárgyalt témái közé tartozik. Natalie nem elégszik meg azzal, hogy odaáll a kamera elé is mondja a magáét. Igazi vitákat generál, melyekben különböző karaktereket játszik. Gyakran nagyon extrém, iszonyatosan túlzó alakokat, akik azt a pozíciót testesítik meg, amit szeretne lerombolni. Mindezt dekadens és feltűnő stílusban adja elő, drag trükkökkel és heteken át írt forgatókönyvvel, hosszas kutatómunka után.

Videóinak erőssége nem csak a kényes témák boncolgatásában rejlik, fontos tényező, hogy képes ellentétes véleményeket megfogalmazni úgy, hogy mások helyzetébe képzeli magát és az ő érdekükben szólal fel. Natalie meggyőződése, hogy a másik fél véleményének megsemmisítése, ignorálása nem a legjobb stratégia arra, hogy megnyerjük a vitát. Helyette, sokkal vitatottabb, de hatékonyabb módszert választ: beépíti a karaktereibe a különböző véleményeket és ezekkel együtt hallatja magát, mert hisz abban, hogy ha meg akarjuk érteni egy másik személy politikai hitvallását, ismernünk kell a személy érzelmi és pszichológiai hátterét is.

2016-ban kezdett el videókat készíteni ContraPoints-ként, három évvel később, már 750 ezer feliratkozója lett. A The New Yorker és az Atlantic újságok is beszámoltak róla, Twitteren pedig rengeteg párbeszéd indult el az ő hatására, olyan témákat kezdtek el boncolgatni az emberek, melyeket addig még soha. Számos videójában saját, kaukázusi, amerikai transznemű perspektívájából mutatja be a dolgokat. Ugyanakkor, hangot ad olyan kisebb csoportoknak, melyek még mindig nincsenek reprezentálva és bátorítja őket, hogy szólaljanak fel. A videói alatt létrejött párbeszédet mindig követi és moderálja.

Natalie mindezt egyedül csinálja. Több szemszögből mutat be témákat, beszélgetést kezdeményez és még a technikai kihívásokkal is egyedül néz szembe. A filozófiai és politikai diskurzusok látványosak, néha abszurdok, de sosem felszínesek. Sőt, a humornak és szarkazmusnak köszönhetően még találóbbak és élesebbek. Nem véletlen, hogy minden videója rövid idő alatt eléri a milliós megtekintést. Natalie nem egyszer találta magát Twitter-hurrikánban, amikor például feltette a kérdést, hogy a nonbináris személyeket milyen előraggal, megszólítással kell illetni. Egy dolog biztos: Natalie felteszi a kérdéseket és eléri, hogy az emberek között párbeszéd jöjjön létre. Pontos ez a videóinak a célja.

contrapoints drag influencer vita

Még több
Arcok