Biró Gabriella: “A pénzügyileg független, szabad nő még ma is provokatív”

A gazdasági szakember és író a pénz szerepéről a nők életében

2019.12.09. 08:13

Biró Gabriella adószakértőként és könyvvizsgálóként dolgozott, majd írni kezdett három olyan témáról, amik szerinte a legfontosabb és egyben a legtöbb hazugsággal járnak: kapcsolatok, család és pénz. Inspirátorként igyekszik tanácsokat adni mindazoknak, akik elakadtak valamelyik területen. Az ELLE x Société Talks következő eseményén  ő is részt vesz és segít megfejten, mi mindennel készülhetünk fel a minél sikeresebb jövőre. 

ELLE: Milyen változások vannak a pénzügyi szektorban jelenleg, milyen előrejelzéseket tudna mondani nagy vonalakban a közeljövőre nézve a laikusok számára?

Bíró Gabriella: Jóslásokra nem vállalkoznék, de úgy gondolom, hogy egyre nagyobb tudatosság jellemez bennünket általában és ez igaz a pénzügyeinkre is. Egyre tudatosabban fogyasztjuk az ételeket, használjuk a testünket, válogatjuk meg a szavainkat, ugyan miért ne tennénk ugyanezt a pénzünkkel is? Az is igaz, hogy ezen az úton sokszor épp egy válság indít el bennünket. Ugyanakkor furcsa megfigyelni, hogy még mindig hamarabb beszélünk a szexuális életünkről, mint a pénzügyeinkről. Van olyan megközelítés, és én is ebben hiszek, hogy a pénz eszköz a hatalom megszerzéséhez. Na ettől a szótól még több jó érzésű embert ver le a víz, mint a pénztől. Pedig a hatalom alatt a saját életünk feletti hatalmat értem, nem a másoknak való parancsolgatást. Ha van elég pénzünk, akkor szabadon (szabadabban) mondhatunk igent, vagy nemet egy munkára, egy kapcsolatra, vagy bármire. Persze, mint minden esetben, ez a szabadság felelősséggel is jár, de úgy hiszem, ezt tanulgatjuk éppen. Szóval ha a pénzre úgy tekintünk, mint egy eszköre, ami a saját életünk feletti hatalom megszerzésében (és megtartásában) segít, akkor bizonyos pénzügyinek tűnő kérdések mindjárt más színezetet kapnak. 

Ezeknek az információknak a tudatában hogyan tudnak ebből a nők profitálni hosszútávon?
A nők és pénz egy különösen érzékeny pontja a változásoknak. Ha a pénz a hatalomhoz vezető eszköz, akkor nyilván érthető, hogy miért. Ma az élet valamennyi területén a férfiak és a nők egyenrangúsága –  ami nem jelent egyformaságot –  felé tartunk, de hosszú még az út. 100 éve még azt kellett bizonygatni, hogy egy nő lehet szép és okos is, ma ugyanez a dilemma különösen a nőkre úgy igaz, hogy vagy gazdag valaki, vagy kedves, együttérző és érzékeny. Pedig mindkét dilemma feloldható egy és-sel. Szóval a nők szerintem nagyon fontos folyamatok elindítói, segítői annyiban is, hogy a túl macsó, túl kemény, kegyetlen üzleti, politikai életben is jót tesz, amikor megjelennek az árnyaltabb, a finomabb, az érzékenyebb tendenciák. És ez a feladat vélhetően ránk, nőkre marad – de ezt sem lehet a pálya széléről bekiabálva csinálni, ehhez meg kell tanulni kezelni a pénzt is. Úgy érzékelem, hogy a férfiak többsége sem élvezi a kíméletlen versenyt, hajtást, és ebben a nők sokat segíthetnek, ha aktívan megmutatjuk, hogy még a pénzügyeket is lehet másképp kezelni.
Miért fontos, hogy a nők is komolyan foglalkozzanak a pénzügyekkel?
A pszichológia több szempontot is említ arra vonatkozóan, hogy kit tekinthetünk felnőttnek. Ebben nagyon fontos elem szerintem, bár nem minden meghatározás része, hogy valaki önállóan képes-e megélni, eltartani magát – ehhez pedig szükséges, hogy tudja kezelni a pénzügyeit. Évszázadokra, évezredekre nyúlik vissza az a hagyomány, hogy a nők ne foglalkozzanak se pénzzel, se a hatalommal. De ez változik! Érdekes, azt hogy a nők tömegesen elkezdhettek foglalkozni a pénzzel itt Európában, a két világháborúnak köszönhetjük, akkor ugyanis konkrétan sokszor nem volt más választásuk, mert a család szinte valamennyi férfi tagja odaveszett. Ám kár lenne tagadni, hogy a pénzügyileg független, szabad nő még ma is provokatív és sajnos nem csak a férfiak, hanem akár a nők körében is. Sokan talán azért nem teszik, mert ezt valami önző, gonosz, rossz dolognak, vagy lehetetlennek, összeegyeztethetetlennek tartják, pedig nem az, és bízom benne, hogy egyre több nő veszi a kezébe tudatosan és nem kényszerből az élete pénzügyi irányítását, fejlesztését is. Nem találkoztam még egyetlen olyan kiegyensúlyozott párkapcsolattal sem, ahol a nő pénzügyi szempontból passzív vagy kiszolgáltatott volt. Pedig mennyivel őszintébbek, igazabbak a kapcsolataink, ha szabadok és függetlenek vagyunk – akár pénzügyi szempontból is. Egy (pénzügyileg) kiszolgáltatott nő könnyebben benne tartható egy rossz kapcsolatban, hiszen nem tud szabadon dönteni a saját, vagy akár a közös gyerekek sorsáról. Szerintem viszont az, aki szabad, az nagyon vonzó, nagyon szexi! 
JEGYEKET AZ ESEMÉNYRE ITT VEHETTEK!
Biró Gabriella inspirátor pénzügy societe

Még több
Arcok