Catherine Denevue legújabb filmje egy bonyolult anya-lánya kapcsolatot mutat be

A színésznő saját tapasztalait is beleadta a karakter megformálásába.

Catherine Denevue legújabb filmje egy bonyolult anya-lánya kapcsolatot mutat be
2019.10.15. 14:15

A 76. velencei filmfesztivál nyitófilmje, a Lá Vérité a japán rendező, Kore-eda Hirokazu első western filmje. A filmben Catherine Deneuve egy színésznőt alakít és miközben könyvének publikálásán dolgozik, megjelenik a lánya (Juliette Binoche) és férje (Ethan Hawke) New Yorkból. A cselekmény során régi titkok, vallomások és konfliktusok ütik fel a fejüket. A film egy bonyolult anya-lánya kapcsolatot mutat be, iróniával fűszerezve.

Catherine Deneuve és Juliette Binoche

“Igyekszem mindig sokat adni magamból a karakter formálása közben, mert ha nem így tennék, sokkal nehezebb lenne a munkám. Fabienne nagyon hasonlít rám, közben mégis nagyon távol van egymástól kettőnk személyisége. A film során a jelleme csak fokozatoans kerül felszínre, az alakításba beleadtam a saját élményeimet is.” – mondta a színésznő, akinek régi vágya, hogy Juliett Binoche mellett dolgozhasson. A közönség a filmet lelkesen fogadta, Deneuve a premieren egy elegáns, fekete csipkés ruhában jelent meg.

1943-ban született, karrierje során több mint 100 filmben tűnt fel, először tinédzserként szerepelt a Les collégiennes c. filmben. Párizsban nőtt fel, színész családban. Lánytestvérei autóbalesetben meghaltak 25 évesen, ezután egy jó időre elvesztette a lelkesedését a szakma iránt. Később találkozott Jacques Demy rendezővel, aki arra bátorította, hogy ne adja fel az álmait. Neki adta a Cherbourg-i esernyők című musical főszerepét 1964-ben, melyet rengeteg filmszerep követett olyan fontos rendezőkkel, mint Roman Polanski és Luis Bunuel. Erotikus és karizmatikus kisugárzása a vásznon nemzetközi sikereket hozott neki.  1969-ben olyan amerikai filmekben tűnt fel, mint az Április bolondja Jack Lemmonnal, a Sötét utcák Burt Reynolds-dzal. Az éhség című filmben pedig David Bowie oldalán szerepelt, aminek köszönhetően sokkal nagyobb rajongótáborra tett szert.

1975-ben César díjra jelölték a La Sauvage filmben nyújtott alakításáért, amit végül öt évvel később, a Truffaut rendezte Az utolsó metró filmért kapott meg, az Indokína pedig Oscar-díjat hozott neki.

Színésznőként mindig is az elegancia és az érzékiség szimbóluma volt. A kezdeti sikereiben közrejátszott modell karrierje is, ami a ’70-es években indult, a Chanel parfüm kampányának arcaként. 58 évesen a L’Oreal Paris a márka arcának választotta.

A magánéletét tekintve 2 fontos kapcsolata volt, melyekből két gyereke született. A rendező Roger Vadimtól született 1963-ban Christian, majd Marcello Mastroiannival élt hosszú ideig, akitől 1972-ben érkezett Chiara.

catherine deneuve film la verité színésznp

Még több
Arcok