Molnár Ferenc Caramel: A fejlődés a legfontosabb

Karrierjének 15. évfordulóját Caramel egy jubileumi koncerttel ünnepli meg. Az egész estés gálakoncertet 50 fős szinfonikus zenekar kísér végig, vendégül pedig olyan zenészek hívott maga mellé, mint Palya Bea és Tarján Zsófi. A Fonogram és Máté Péter-díjas előadóval az újrakezdésről, kislánya betegségéről és a közösségi médiáról is beszélgettünk.

Molnár Ferenc Caramel: A fejlődés a legfontosabb
2019.10.07. 11:29

2015-ben visszavonulót fújtál, akkor azt mondtad, a családodra szeretnél koncentrálni és elmélyülni a zeneírásban. Kevés az olyan előadó, akinek a rajongói tábora egy kihagyott időszak után is töretlen, neked pedig már a Megasztár óta megvan ez a bázis.

Azért ezt nem lehet a végletekig csinálni, én akkor nagyjából fél évig szüneteltettem a koncertezést. Elfáradtam, már 10 éve megállás nélkül hajtottam magam, kezdtem elveszíteni a motivációm. Másfelől szerettem volna bepótolni a kimaradt nyaralásokat a családommal. Érdekes, hogy az elmúlt másfél évben is kényszerpályára kerültem szakmailag a kislányom betegsége miatt, és az sem segít, hogy nagyon ritkán posztolok a közösségi oldalakra. De megfogadtam, hogy a jubileumi koncert és a most készülő két új lemezem miatt sokkal többet fognak látni a rajongók a Facebookon és az Instagramon. 

Szofi betegsége változtatott valamit az élethez való hozzáállásodon? 

Nehéz kérdés, szerintem nem változott sokat az értékrendem, mivel gyerekkorom óta kész világnézettel rendelkezem. Viszont sokkal zárkózottabb lettem a magánéletemmel kapcsolatban, Szofi betegségéről és arról, amin ezalatt keresztül mentünk, képtelen vagyok beszélni a nyilvánosság előtt. Az egyik legrémisztőbb az volt, hogy ami velünk történt, az egy nagyon is valóságos dolog. Biztos vagyok benne, hogy sok embernek segítene, ha részletesen mesélnék arról, hogyan változtak az érzéseink napról napra, és hogyan merítettünk erőt lelkileg. Lehet, hogy egyszer eljön ennek az ideje, lehet, hogy nem, egyelőre azt érzem, hogy belehalnék, ha beszélnem kéne ezekről. 

Pedig még egy életrajzi könyved is megjelent, amiből az egész ország megtudhatta, milyen mélyről jöttél és mennyire nehéz volt a gyerekkorod. 

Nekem nem a kitárulkozással van bajom, hanem azzal, hogy ez a szakma az olyan előadókat karolja fel, akik tudnak pózolni a semmire, akiket fel lehet öltöztetni, mint egy karácsonyfát, és ők ezt még élvezik is. Sok előadó azért kezdett el zenélni, hogy csajozhasson, és hogy a lehető legkevesebb munkával pénzt keressen. Ez a világ már csak erről és a külsőségekről szól. Néha azt érzem, hogy egy kicsit jobban kellene ehhez a mentalitáshoz simulnom. Az én közönségem is vágyik rá, hogy minél több helyen láthassanak szerepelni, sokszor mondják is, de nekem ez nem megy. 

Ezek szerint az, hogy nem vállalsz bulvár szerepléseket, nem tudatos döntés, hanem zsigerből elutasítod még a gondolatát is. 

Már a karrierem elején sem igazán akartam részt venni olyan műsorban, ami nem épít szakmailag. Elég jól ismerem magamat ahhoz, hogy tudjam, milyen helyzetekben tudok működni. Sok évnyi zsűrizés és tévés szereplés után rá kellett jönnöm, hogy én erre szimplán alkalmatlan vagyok. Nem akartam rájátszani arra, hogy roma vagyok, hogy bohóckodjak és harsányan viselkedjek a képernyőn, szerintem ez nagyon káros hatással van az egész társadalomra. Hívtak a Nyerő Párosba is, de annyira nem az én világom ez a fajta szereplés, hogy gondolkodás nélkül visszautasítottam a felkérést. 

2005-ben nyerted meg a Megasztárt. Újra tudnád csinálni a ma elvárásainak tudatában? 

Őszintén? Ezzel a fejjel nem kezdeném újra, kivéve, ha csak ez az egy út vezetne a zenéhez. Az biztos, hogy sokkal nehezebb lenne, hiszen eltelt 15 év, az akkori 23 éves énemhez képest már nyilván teljesen más érzések kavarognak bennem. 

Van olyan terület zeneileg, amit még nem próbáltál ki, de érdekelne?

Nagyon sok gyerekkori álmom megvalósult, ami hihetetlen. Van egy közönségem, akiknek hálás vagyok. Nekem az a legnagyobb ajándék és öröm, ha tudok fejlődni. Próbálom olyan emberekkel körülvenni magam, akik inspirálnak, és akiktől tanulni tudok. Ez visz előre. Egy dologra törekszem: minden, amit kiadok a kezeim közül, igazi zenei élmény legyen a hallgató számára. 

Az ELLE x Société Talks következő eseményén pedig élőben is találkozhattok Caramellel, jegyek ITT kaphatók!

Csáka Eszter

Fotók, borítókép: Stotz Natália

caramel elle société interjú molnár ferenc caramel

Még több
Arcok