Gábor Zsazsa, Magda és Éva: Az ’50-es évek Kardashian lányai

A magyar származású Gábor lányok voltak az első igazi ’socialite’-ok Amerikában: olyan híres társasági nők, akiknek a hírneve először főként a szépségükből és viharos magánéletükből, azután már inkább magából a hírességükből fakadt.

2019.04.11. 15:59

Gábor Éva, Magda és Zsazsa facebook és instagram nélkül csináltak celebkarriert a kezdetektől, főképp vitathatatlan szépségüknek és a hollywoodi forgatókönyveket megszégyenítő magánéletüket övező médiafigyelemnek köszönhetően. A Gábor lányok voltak az elsők, akik a maguk előnyére fordították a pletykákat és ennek anyagi hasznát is látták. Ezért is lehet őket a Kardashian nővérekhez hasonlítani (Kris Jenner lányai mesterei annak, hogyan lehet híres valaki csupán attól, hogy híres), de ami a részleteket illeti, talán még felül is múlták őket. Sok a közös pont: az anya, aki elhatározta, hogy a lányainak „könnyed és fényűző” életet biztosít, a szerelemről, árulásról, haragról szóló pletykák, amik az újságok címoldalán jelentek meg: a Gábor testvéreknek összesen 20 házasságot sikerült összehozniuk, és egész birodalmat építettek ezekre a történetekre, méghozzá hashtagek és like-ok nélkül.

A lányok az I. világháború alatt születtek Magyarországon, Magda 1915-ben, Zsazsa (azaz Sári) 1917-ben és Éva 1919-ben. Édesapjuk Farkas Vilmos, kereskedő és katona, édesanyjuk Gábor Jolie (született Tilleman Janka, akit egyébként Jancsinak becéztek, mert a szülei fiút akartak), egy ékszerbirodalom örökösnője volt. Zsazsa svájci internátusba járt, és 1936-ban szépségkirálynő lett Magyarországon. 1941-ben követte az akkor már emigrált testvéreit Hollywoodba, és színésznőként 1952-től vagy 50 filmben szerepelt. Lehengerlő megjelenésüknek és minden lében kanál édesanyjuknak köszönhetően hamarosan a társasági elit részévé váltak, a róluk szóló pletykák pedig futótűzként terjedtek. Nem csak gyönyörűek voltak, hanem polgárpukkasztóak és intelligensek is, emellett leplezetlenül imádták a luxust. A ’30-as, ’40-es években csüngtek rajtuk az amerikai magazinok, és már akkor ’socialite’-ok voltak, amikor ez a kifejezés még nem is létezett. Először is a kedves mamának, Jolie-nak jár az elismerés, aki felismerte különös szépségüket, megtanította őket, hogyan vonzzák magukhoz a gazdag férfiakat, de azt is, hogyan építsék fel – a mai szóval – önmárkájukat és a jövőjüket („Ha tudsz gondoskodni magadról, te döntheted el, ki legyen a férjed, és nem kell egy gazdag ember rabszolgájává válnod”- szól Jolie egyik híres mondása), emellett a magas szintű taníttatásukról is gondoskodott („A szépség ahhoz kell, hogy elcsábítsuk a férfiakat, az ész arra, hogy megtartsuk őket. Fontos az intelligencia, hiszen ha egy férfi csak a szépséget keresi, azzal az erővel egy szép festményt is vehet magának”.)

Bár a Gábor testvérek közül nem csak Zsazsa tört be Hollywoodba, egyértelmű, hogy a legnagyobb tehetségük abban állt, hogy önmagukat adják. Éva először a Kényszerleszállás című filmben szerepelt 1941-ben, aztán többek között Elizabeth Taylor vagy Dean Martin oldalán az Amikor utoljára láttam Párizst és az Egy csókkal kezdődött alkotásokban. 1953-ban saját talk showt is kapott. Később legendás Disney karaktereknek adta a hangját, például a Hercegnőnek a Macskarisztokratákban, vagy Biancának A mentőcsapatban. Zsazsát először Richard Tauber tenorénekes hívta színpadra, hogy énekeljen szubrettet a Der Singende Traum (Az éneklő álom) című operettben a bécsi Theater an der Wienben. Hollywoodba érkezvén 1952-ben a Moulin Rouge-ban kapta első főszerepét, amit John Huston rendezett, aztán hol nagyobb, hol kisebb sikerrel szerepelt a legkülönfélébb filmekben. A legfontosabb talán A gonosz érintése volt Orson Welles rendezésében, Charlton Heston, Janet Leigh és Marlene Dietrich oldalán, 1958-ban.

Ám a Gábor lányok igazi hivatása az volt, hogy színt vigyenek a társasági életbe, legfőképp számos házasságuknak köszönhetően. Magda hatszor mondta ki a boldogító igent (emellett híres volt még a Magyarországon szolgálatot teljesítő portugál nagykövettel, Carlos Sampaio Garridóval való liaisonja, és egy spanyol nemessel, José Luis de Villalongával való kapcsolata is), Zsazsa kilencszer („Egy férfit akkor ismerhetünk meg igazán, amikor már elváltunk tőle” – szól az egyik aranyköpése), Magda pedig ötször. És ami példátlan: két Gábor nővérnek egy közös férje is volt. George Sanders brit színész először Zsazsát vette el, később pedig Magdát. A húsz házasságból azonban mindössze egy örökös született, Constance Francesca Hilton, Conrad Hilton és Zsazsa lánya. Conrad Hilton egyébként az egész Hilton-birodalom alapítója és Paris Hilton nagypapája volt, aki 2015-ben, 68 évesen hunyt el. „Egy lány szerelemért házasodik, és addig kell újra házasodnia, amíg meg nem találja” – szól Zsazsa egy másik örökbecsű tanítása. Úgy tűnik, a Kardashian lányoknak ez jóval kevesebb próbálkozásból sikerült – bár ki tudja, mit hoz még a jövő.

éva gábor zsazsa kardashian magda socialite

Még több
Arcok