Lukoviczki Réka a robotlábáról és a testi hibák elfogadásáról

Vajon mikor veszítjük el az egészséges kapcsolatot a saját testünkkel? - ezt a kérdést járja körbe az ELLE x Société Talks áprilisi 9-i eseménye. A beszélgetésen részt vevő négy nő, Király Linda, Lukoviczki Réka, Marge és Szentesi Éva egyben júniusi számunk címlaplányai is lesznek. Most Lukoviczki Rékát kérdeztük a témában.

2019.04.08. 20:01
Miért volt fontos számodra, hogy részt vegyél ebben a kampányban? Mi a legfontosabb üzenet, amit szeretnél átadni az embereknek  a történeteddel?
 Azért veszek részt a kampányban, hogy a saját testképünket ünnepeljük, akármilyen “tökéletlen” is az az elvárásokkal teli modern társadalom szemében. Szerintem fontos átadni az üzenetet, hogy minden hibánkkal együtt önmagunk vagyunk, és ezt fontos értékelnünk.
Hogyan változott az évek során a saját testeddel való viszonyod? 
Régen nem gondoltam a testemre úgy, hogy el tudnám fogadni száz százalékosan. Ma sem vagyok mindig elégedett, hiszen vannak rosszabb periódusok, amikor valami kifejezetten nem tetszik. Viszont összességében örülök, hogy ebben a testben élhetek és nem hiszem, hogy cserélni akarnék mással.
Mi mindent teszel meg naponta (hetente, havonta) a testi és lelki egészségedért?
Rendszeresen edzem a testem és igyekszem úgy élni, hogy boldogságot okozzon az adott tevékenység a testemnek és a lelkemnek is. Sokat meditálok reggel és az edzések előtt, hogy kizárjak minden olyan zavaró tényezőt, ami hátráltatna a paralimpiai felkészülésben.
Mik azok a dolgok, amikről szerinted többet kellene beszélni a testtel kapcsolatban? Vagy éppen kevesebbet?
A kisebb-nagyobb testi hibák elfogadásáról nagyon keveset hallunk, és kifejezetten fontos lenne, hogy már tinédzser korban pszichológiai segítséget kapjunk, hogy jobban el tudjuk fogadni saját magunkat, kívül-belül.
Milyen lelki folyamatokon keresztül vezetett az út odáig, hogy teljesen elfogadd a műlábadat? Mi volt a legfontosabb dolog, amit eközben tanultál?
 Teljes elfogadás? hmmm, nem tudom, hogy létezik-e. Néha biztos vagyok benne, néha cáfolom. Mindig attól függ, hogy milyen lelki állapotban vagyok. A legfontosabb tanulság az volt, hogy szeretettel forduljak a robotlábamhoz és ne csak egy eszköz legyen, amit “kihasználok”.
Rékával az április 10-én megjelenő számban olvashattok hosszabb interjút, az Elle x  Societe Talks április 9-i eseményén pedig élőben is meghallgathatjátok gondolatait a témával kapcsolatban!
elle x talks lukovickzi réka robotgirl societe

Még több
Arcok