Harcos nők Hollywoodban – Charlize Theron

Charlize Theron sosem akart naivát játszani. A színfalak mögött az egyenlő képviselet szószólója. „Nem lehet elmesélni a mai világ univerzális, sokféleségen alapuló történeteit a nők részvétele nélkül” – mondja.

2019.02.01. 13:54

Fotó: Thomas Kronsteiner/Getty Images

A romantikus vígjátékok fénykorában A rém című film utcalányból lett sorozatgyilkosát alakította, a szerepért majdnem 15 kilót hízott, és végül Oscar-díjat nyert. Tizenöt évvel ezelőtt Theron megalapította a Denver and Delilah produkciós céget, részben azért, hogy olyan bonyolult nők történetét vihesse vászonra, mint az Atomszőke kegyetlen Lorraine Broughtonja, vagy a Pszichoanyu Marlója, a szülés után halálosan kifáradt, háromgyermekes anyuka. Theron most Megyn Kelly, a Fox News hírcsatorna korábbi riporternője bőrébe bújik a róla szóló filmben.

Arról, hogy nem lepték meg a Harvey Weinsteint érő vádak:

„Ha visszatekintek és felidézem a tapasztalataimat vele kapcsolatban, hogy mit éreztem – nem szeretnék csupán feltételezések alapján ítélni –, voltak konkrétumok. Megint egy dolog, ami megerősített abban, hogy bízhatok a megérzéseimben. Elérkezett a pillanat, hogy fejlődjünk ezen a téren. Nem csak a férfiak, a nők is.”

Arról, hogy még több hősre van szükség:

„A támogatás mindkét nem irányából nagyon fontos most. Nem akarom megkérdőjelezni a támogatást, amit férfiaktól kaptunk ebben a harcban, hiszen egyedül nem boldogulunk. És az a jó, hogy nem is kell! Igenis vannak pasik, akik éppolyan elkötelezettek a változás mellett, mint mi. Mindenkit hívok, hogy szálljon fel erre a hajóra. Akar csatlakozni a harcunkhoz? Isten hozta! Csak jöjjön!”

Arról, amikor ugyanannyi gázsit kért A Vadász és a Jégkirálynőért, mint a férfi főszereplő, Chris Hemsworth:

„Úgy éreztem, mintha nem tűnnék elég hálásnak. A nők folyton bocsánatot kérnek azért, akik, és amit érzéseik szerint megérdemelnek. Én is megéltem ezt. Aztán fogtam magam, rákérdeztem, és a válasz ennyi volt: »Igen, persze.« De azt is tudom, hogy a nők többsége ebben az iparágban nem engedheti meg magának ezt a luxust. Azok, akik úgy érzik, simán helyettesíthetők. Épp ezt a harcot szeretném megvívni.”

Hollywood kettős mércéjéről a megbukott filmek tekintetében:

„A nőknek sokkal keményebben kell dolgozniuk, hogy felálljanak egy bukásból. Úgy veszik, mintha ez nem annyira függene a sztártól, ha az történetesen férfi. Akkor inkább ezt mondogatják: »Hát igen, ez a film valahogy nem működött.« Miközben, ha női főszereplőről van szó, azt halljuk, a film miatta nem lett elég sikeres. Ez nem maradhat így. A befektetők szívesebben finanszíroznak egy férfi sztárt. Azon szoktam gondolkozni, mennyi gyönyörű történetet hagytunk már ki, mert nem bíztak a női sikerekben.”

Az imposztor-szindrómáról:

„Minden egyes alkalommal, amikor elkezdek egy munkát, még mindig bennem munkál a félelem, hogy ki fognak rúgni. Rájönnek, hogy pocsék színész vagyok. Hogy majd most jönnek rá, valójában csak egy nagy kamu vagyok.”

A lányairól:

„Ránézek a két gyönyörű lányomra, és ugyanazok az aggodalmak ébrednek fel bennem, mint minden más anyában. Biztonságban akarom tudni őket, és azt szeretném, hogy teljes életet éljenek. Én bizony ölnék értük! Na, ezt egyszer majd felhasználják ellenem
a bíróságon!”

charlize theron egyenlő bér hollywood keira knightley mia farrow nők

Még több
Arcok