Alexandria Ocasio-Cortez – A legfiatalabb amerikai képviselőnő

Ismerd meg a mai amerikai politikai élet egyik legjelentősebb női alakját!

Alexandria Ocasio-Cortez – A legfiatalabb amerikai képviselőnő
2019.01.22. 19:44

2018 novemberében zárultak le a félidős választások Amerikában. Ezek az esemény általában izgalommentesen zajlanak, mivel az elnöki turnusok félidőjében történnek, tavaly viszont megválasztották a valaha volt legfiatalabb női kongresszusi képviselőt. Alexandria Ocasio-Cortez 29 évesen írta be magát a történelemkönyvekbe, a rekordot előtte Elise Stefanik tartotta, aki 2015-ben 30 évesen került be a kongresszusba. Érdekes, hogy Cortez ellenfelét, a republikánus Joseph Crowley-t 78%-os fölénnyel győzte le. Ez a tendencia rávilágít arra, hogy az amerikai politikai élet igenis igényli a változást, szüksége van a vérfrissítésre.

Bronxi gyökerek

Egy évvel ezelőtt Cortez még egy bárban dolgozott felszolgálóként, pár héttel ezelőtt pedig a kongresszusi hagyományokhoz híven az eskütételen vett részt. Apja tősgyökeres New York-i munkáscsaládból származik, édesanyja pedig Puerto Rico-ból költözött át az államokba. Lányukat, a Bronx-ban nevelték fel, ám nem voltak elégedettek az oktatás színvonalával, amit Alexandria kapott, ezért távoli rokonai anyagi segítségével beíratták egy jobb iskolába. Egy interjúban elmesélte, hogy miközben gazdag rokonai és New York legszegényebb negyede között ingázott, egyre érzékelhetőbbé vált számára, hogy mennyire aránytalanok a keresetek a különböző negyedekben. A Bostoni Egyetemen nemzetközi tanulmányai mellett gazdaságot hallgatott. Diploma után felszolgáló és pincérnői állásokat vállalt el, hogy segíthessen szüleinek.

Önjelölt demokrata

A félidős választásokat megelőzik az előválasztások, amiket legutóbb 2018 júniusában tartottak. Itt indult először Cortez, aki tapasztalatát az egyetemi szakmai gyakorlata alatt szerezte. Kampányának fő alkotórészét egy olyan támogatási csomag képezi, amiben az orvosi ellátást minden amerikai lakos számára ingyen elérhetővé tenné, de nagy hangsúlyt fektet a bevándorlás kérdésére és a munkaerőhiány problémájára is. Természetesen az előválasztásokat is megnyerte. Beszédében rendszeresen támadja Trump bevándorlási politikáját, ami a zéró tolerancián alapszik, szerinte nem lehet ilyen felületesen kezelni ezt a komoly és mély rétegződésű problémát. Júniusban meglátogatta a mexikói határvonalat, ahol tüntetéssel fejezte ki felháborodását a fogvatartott gyerekek miatt.

Közel a cél

A júniustól egészen novemberig tartó kampányidőszak alatt Joe Crowley ellenfelével ellentétben minimális büdzséből, barátok segítségével készítette el kampányvideóját, amivel azonban ellenfelénél sokkal nagyobb tábort tudott elérni. Ebben az időszakban folyamatosan járta az országot, minden idejét kampányolással töltve, és ott díszelgett az újságok címlapjain. A New York Times magazinnak adott interjújában elmondta, hogy annyira magasak a washingtoni albérlet árak, hogy nem tud beköltözni a városba, mert nem telik rá. A kongresszusi tagok ugyanis novemberben, a választás után kapják meg a fizetésüket. December végül elárulta, hogy megoldódott a lakásproblémája, barátjával közösen béreltek egy lakást pár hónapra. A novemberi választások után a női magazinok piedesztálra emelték, hirtelen Cortez lett a modern női példakép az amerikai politikai életben. Nem meglepő, hiszen számos öltözékének mondandója van, és hitelesen áll ki azon értékek mellett, amiket képvisel.

 

Mindenki tévedhet

Alig került be a politikai körforgásba, máris meg kellett ejtenie az első nyilvános bocsánatkérését. A ’60 minutes’ című televíziós műsorban politikai stratégiájáról, és a kampánytervéről esett szó, amikor a műsor házigazdája, Anderson Cooper tájékozatlan újoncnak nevezte. A félreértés lényege az volt, hogy Alexandria eltévesztett pár gazdasági kifejezést, a műsor után azonban bocsánatot kért Twitter oldalán. „Azt gondolom, hogy az emberek, ahelyett, hogy az erkölcsi tartásukra koncentrálnának, azzal vannak elfoglalva, hogy minél pontosabbak, tökéletesebbek, és tényszerűbbek legyünk. Bármikor, amikor hibázom, belátom, hogy nem volt igazam, aztán pedig elmondom, hogyan is gondoltam igazából. De ez még mindig nem ér fel azzal a hazudozással, amit az elnöktől láthatunk nap mint nap. “

Divat a Fehér Házban

A januári eskütételen Cortez hófehér kosztümben tette le az esküt, ami azért keltett feltűnést, hiszen erre a ceremóniára általában szolid, neutrális színekben szokás megjelenni. Elő szokott fordulni, hogy egy-egy ruhán megjelennek a kulturális hagyományok. A hófehér kosztümről a kongresszusi tag később azt nyilatkozta, ezzel szeretné tisztelegni azok előtt a nők előtt, akik előtte a kongresszus tagjaként kövezték ki az utat a fiatalabb nők számára, valamint, akik majd Cortez után kerülnek be a politikába. Állítása szerint a női politikusokon először úgyis azt nézik meg, milyen ruhában vannak, ezért ő azt választja, ha már ezzel foglalkozik a média, akkor üzenete is legyen öltözékének.

Meg sem áll az elnöki posztig?

Hiába nem telt el még száz nap sem működése óta, Cortez máris az egyik legmegosztóbb politikusnő. Humorával, és kijelentéseivel rengeteg embert tudott elérni, úgy tűnik, erre a fajta vérfrissítésre van szüksége Amerikának. Sokan hisznek a kampánytervében és abban, hogy a kitűzött céljait megvalósítja, hiszen ijesztő többséggel verte meg ellenfelét. Sokan arra tippelnek, Cortez karrierje annyira fellendült, hogy pár év múlva már az elnöki székért fog ringbe szállni. Amellett, hogy kemény és komoly kijelentéseivel egyetértenek az emberek, vicces posztjaival, táncolós videóival nagyon könnyű azonosulni, lehet, hogy pont ez a kettőség teszi ennyire népszerűvé.

alexandria ocasio-cortez politika usa

Még több
Arcok