A Tenki-gének

A gyerekszobában állítólag még szó sem volt arról, hogy egyszer majd közösen interjúznak. Egyszerűen nem egyeztették, hogy mindketten színésznők lesznek.

2018.04.17. 08:20

ELLE: Megkésett nőnapi tulipán?

Tenki Réka: Dalmától kaptam ajándékba a díjaim miatt.

ELLE: Ez kedves. Akkor essünk is túl ezen. Rékának csak abból van hét díja, ami úgy kezdődik, hogy „a legjobb”, a napokban a filmszakma elismerése mellé egy Jászai-díjat is begyűjtött. Híres színészek gyerekei ilyenkor szoktak nevet változtatni. Mit tehet egy húg?

Tenki Dalma: Ezt a hátizsákot sokáig cipeltem. Kiskorom óta a nővérem nyomdokaiban lépkedtem: ugyanabba az általános iskolába, gimnáziumba és néptánccsoportba jártunk, majd megpróbáltam a színművészetit is, ahová nem vettek fel – utólag azt mondom, hál’ istennek. Amikor a felvételin elhangzott, hogy itt van a „Tenki Réka húga”, egy időre belém tett egy jókora görcsöt. Aztán elvégeztem a Kaposvári Egyetem színész szakát, ahol ez soha nem került szóba.

TR: A rivalizálást mindig a közeg gerjeszti, köztünk fel sem merült ilyesmi. Dalmánál öt évvel korábban kezdtem
a pályát, és hihetetlen szerencsével velem nagyon fiatalon és gyorsan történt meg minden: huszonegy évesen kerültem
a Katonába, négy évvel később a Nemzeti Színházba, majd az Örkénybe. Dalma csak két éve végzett, és már most ugyanezt szeretnék tőle elvárni.

TD: Pedig amennyire hasonlítgatnak minket, annyira különbözünk. Külsőre is, a személyiségünkben pedig
a szarkazmusunkon kívül alig van közös.

ELLE: Tehát nem azonos szerepkörökre pályáztok? A Három nővér Másája már mindkettőtöknek megvolt.

TR: És Dalma korábban játszotta! Nekem eddig szinte kizárólag szenvedő, drámai hősnőkben volt részem…

TD: Nekem is az idei Marica grófnő szubrettszerepe volt az első, ahol anyukámnak végre nem kellett végignéznie, ahogy megvernek vagy megerőszakolnak. Úgy látszik, a karakterünkben hordozzuk az áldozattípust.

TR: Pedig tényleg teljesen normális gyerekkorunk volt.

Mi a legjellemzőbb életkép a gyerekkorotokból?

TD: Közös lakótelepi szoba, emeletes ággyal, a szőnyegen ülünk, én egy értelmezhetetlenül nagy tütü szoknyában, Réka pizsamában, és játszunk.

ELLE: És közben egyeztettétek a közös karrierterveket?

TR: A Legón kívül másról nem nagyon beszélgettünk akkoriban, a színházról legalábbis biztosan nem: sokáig fel sem merült, hogy ezt a pályát választjuk majd – annak ellenére, hogy a fél családunk a debreceni színházban dolgozott.

ELLE: Dalma a Miskolci Nemzeti Színházban, Réka a budapesti Örkényben tag. Kölcsönösen eljártok egymás előadásaira?

TR: Mióta gyerekem van, nehezebben tudom megoldani a vidéki utakat, a szabad estéimet próbálom otthon tölteni. Persze sokszor láttam már Dalmát színpadon, nyáron például a szegedi szabadtérin a Vízkereszt, vagy amit akartok előadásában nagyon izgultam érte.

TD: Nekem is ez volt az eddigi legmeghatározóbb színészi élményem. Az olvasópróbán körbenéztem, Alföldi, Hernádi, Bodrogi, majd több ezer néző figyelt Viola szerepében. Én Rékát szinte minden munkájában láttam.

(…)

ELLE: A híres színésznőktől hallott inspiráló beszédek közül ti melyikre kaptátok fel a fejeteket?

TD: Amikor Meryl Streep a tavalyi Golden Globe-on nemcsak a nők helyzetéről beszélt, de kritizálta Trump sérülteken való gúnyolódását is. A sérültek régóta  szívügyem, a szakdolgozatomat is a Baltazár Színházból (értelmi sérültekből álló társulat – a szerk.) írtam, és nemrég beiratkoztam gyógypedagógia szakra is. Egyszer szeretnék alapítani egy színházi csoportot érintett gyerekekkel.

TR: Nekem nem beszéd, hanem Audrey Hepburn UNICEF-nagyköveti missziói vagy Angelina Jolie jut eszembe,
aki több harmadik világbeli gyereket fogadott örökbe. Én általában minden olyan ügyre érzékeny vagyok, ami nehéz körülmények között élő gyerekekkel kapcsolatos.

ELLE: A színház mennyire szolidáris a kisgyermekes munkavállalóival szemben?

TR: Ha erős vagy, és meghatározod a feltételeidet, akkor jól működik ez a kapcsolat. Ha nem adsz hangot az igényeidnek, akkor magadra maradsz. Kisgyerekes színésznőként is minden nehéz helyzetet meg lehet oldani, ezt tapasztalatból mondom.

Patakfalvi Dóra

interjú színésznő tenki dalma Tenki Réka

Még több
Arcok