Gal Gadot – A csoda csillaga

Új jelenség ütötte fel a fejét Hollywood profi ligájában: egy női szuperhős, aki menőbb az összes férfinál. Egész idő alatt csak Gadot-ra vártunk.

Gal Gadot – A csoda csillaga
2017.12.08. 10:21

Háromnegyed századdal azután, hogy a Wonder Woman debütált a DC Comics képregényekben, Petty Jenkins rendező elhozta nekünk a szuperhősnő filmvászonra álmodott történetét, Gal Gadottal a főszerepben. „Sokan azt hiszik, egy nőt az tesz erőssé, ha valójában sérült. Az emberek összekeverik az erőt a védekezéssel, és erre azt gondoltam: »Miért kellene védekezőnek lennie? Teljes mértékben bízik az emberekben! Miért kellene haragosnak lennie? Feltételezi, hogy jól fognak vele bánni. Nincs benne sértettség, nem érzi, hogy igazságtalanok lennének vele szemben«” – mondja Jenkins, de csak várjuk ki a végét, amikor rájön, hogy csak a 80%-át keresi annak, mint a férfi szereplőtársai!

Gadot egyszerűen és fegyvertelenül száll ki egy sofőr vezette városi terepjáróból. Fekete, visszafogott inget és merész rövidnadrágot visel, hozzá Gucci papucscipőt. Fénylő fekete haját lófarokba kötötte, apró, gyémántos karika fülbevalója megcsillan a napfényben. Sokkal fiatalabbnak tűnik 32 événél. Amikor Jon Hamm először találkozott „ezzel a baseballsapkát viselő rámenős csajszival” a Kémek a szomszédban című film forgatásakor 2016-ban, azt mondta,  azt hitte, ő az egyik produkciós asszisztens.

Akcentusa határozottan előnyére válik. Mély és egzotikus. Ennek köszönhetően bármit is mond, az viccesebbnek, szomorúbbnak, ostobábbnak vagy sokkal komolyabbnak hat, és összességében iszonyatosan bájosnak. Az pedig még inkább, amikor felcseréli a szavakat, vagy kihagy egyet a mondatból. „Amikor Izraelben éltem, még a Wonder Woman előtt, elmentem a beszédtechnika-tanáromhoz, és azt mondtam neki: »Az a célom, hogy egy éven belül tökéletesen beszéljem az amerikai angolt. Azt gondoltam, ezzel az akcentussal csak egy piaci rés vagyok: az, aki a külföldi lányt játssza. Viszont nincs minden egyes filmben ilyen szerep.« Erre a tanárnő azt mondta: »Te emiatt vagy különleges. Van róla fogalmad, hogy mennyi amerikai él Los Angelesben, aki szerepekre vár, és akik sokkal inkább tűnnek és hangzanak amerikainak, mint te? Csak légy önmagad.«”

Ez a tanács, mint kiderült, látnoki volt. 2013-ban a Warner Bros. vezetői és Zack Snyder rendező próbafelvételt tartottak Wonder Woman szerepére a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala című filmhez. Kis szerep volt, egyfajta bevezetés. Olyan konkrét személyre volt szükségük, aki karizmatikus, szép, erős és kecses, aki mind a két nemre hatást gyakorol, valaki, aki kissé szemtelen, aki képes arra, hogy egy potenciális franchise-t képviseljen.

„Ez volt a legelső alkalom, amikor felvételt készítettünk róla – emlékszik vissza Snyder. – Ez egy teszt volt, hogy kiderüljön, működik-e Gal és Ben (Affleck) között a kémia. Felvettünk egy jelenetet, hogy lássam, hogyan nézne ki egymás mellett Batman és Wonder Woman. Elég intenzív jelenet volt. Ben is azt mondta, hogy »ez a nő félelmetesen jó!«. Mindannyian tudtuk, hogy ő az igazi a szerepre.”

Jenkins és Gadot először Atlantában találkoztak egy szusi­étteremben 2015-ben, hogy beszélgessenek az elképzeléseikről a Wonder Woman kapcsán. Jenkinst nagy sietve szerződtették le a filmre, miután Michelle MacLarent, a Wonder Woman eredeti rendezőjét ejtették a kreatív megközelítése miatt. (MacLaren, aki többek között a Totál szívás, a Trónok harca és a The Walking Dead legütősebb epizódjaiért is felel, sokkal keményebb Wonder Womanben gondolkodott.) „Patty megkérdezte tőlem: »Milyennek szeretnénk ezt a filmet?« – mondja Gadot. – Egyetértettünk abban, hogy arra szeretnénk törekedni, egy olyan mestermű jöjjön létre, amelynek mélyebb üzenete is van – nem nyomasztó módon, hanem inkább könnyedebb formában.”

(…)

A következőket lehet biztosan tudni Gadotról az Igazság Ligája ügyosztály dossziéi alapján: Tel-Avivtól nem messze, Rosh Ha’ayinban nőtt fel a húgával együtt. Ebben a kisvárosban dolgozott az édesapja mint gépészmérnök, az édesanyja pedig testnevelő tanárként. Gadot elmondása szerint
a gyermekkora boldog volt, és a futballcsapat pomponlányaként, kosárlabda-játékosként és hiphoptáncosként is élvezte a kamaszkorát. Érettségi után Miss Israelnek koronázták 2004-ben, mielőtt megkezdte volna a kétéves katonai szolgálatot az Izraeli Védelmi Erőknél (IDF) mint kiképzőtiszt.
Ő szerepel a Maxim 2007-es szeptemberi címlapján mint az IDF egyik női tagja. Uniformis nélkül pózol szexbombaként az alábbi cím kíséretében: „A kiválasztott: Az izraeli hadsereg női tagjai a világ legszexibb katonái?” Gadot képaláírása a következő: „A katonák azért szeretnek, mert fitten tartom őket.”

Miután teljesítette a kötelezettségét, Gadot fénysebességgel vágott bele a jogi tanulmányokba és a modellkedésbe, majd otthagyta az iskolát, és beválogatták a Bubot („Babes”) elnevezésű, igencsak rövid életű, izraeli forgatókönyv alapján készült sorozatba a modellek életéről. Két éven belül megkapta a Halálos iramban egyik szerepét. Miközben háromszor is magára öltötte a franchise-film karakterét, a kisebb szerepek is sorra megtalálták: Törtetők, Párterápia, Kéjjel-nappal, Beépített tudat, és mielőtt kettőt pislanthattunk volna, Gadot az egyik legbefolyásosabb sztárrá vált Hollywoodban.

(…)

A cikket teljes terjedelmében az ELLE magazin 2018. január-februári számában találjátok!

gal gadot hollywood izrael wonder woman

Még több
Arcok