Emilia Clarke: Uralkodásra született

A Trónok harca Daenerys Targaryenjeként Emilia Clarke a popkultúra egyik legerősebb, legemlékezetesebb női karakterét alkotta meg. De honnan ered ez a mérhetetlen tűz?

Emilia Clarke: Uralkodásra született
2017.08.06. 12:54
  1. Nem ő volt az első választás Daenerys Targaryen szerepére. A karakter egy magas, karcsú szőkét kívánt, de amikor a Trónok harca próbaepizódja problémákba ütközött, az akkor 22 éves, londoni Emilia Clarke – alacsony, kerekded, és csak a mára védjegyévé vált paróka miatt platinaszőke – fejest ugrott a meghallgatásba.

„Szándékosan választottunk nehéz jeleneteket, amelyekhez olyan, Jeanne d’Arcot idéző merészség kell, ami túllép a józan ész határain – mondta el David Benioff és Dan B. Weiss, a sorozat két alkotója. – A videóját először csak egy apró képernyőn tudtuk megnézni. Aztán találkoztunk vele, ott állt egy kedves, százötven centis csaj. Azt kérdeztük: »Ez tényleg te voltál?!« Újra megcsinálta, és tudtuk, hogy ő az igazi.”

Hogy tökéletesen választottak, az már az elejétől kezdve nyilvánvaló volt – egy fiatal királynő hatalomra kerülésének története, ami összefonódik a szexuális ébredésével. Bepillantást nyerünk Daenerys jövőbeli képességeibe, amikor belökik egy előre elrendezett házasságba, konkrétan a hitvesi ágyba a Dothraki klán majd kétméteres uralkodója mellé. Ez a törékeny, addig szűz nő hamar a szexuális bűvkörébe vonja a férfit, aki arra is kész, hogy a parancsára világuralomra törjön. A halál korán kiiktatja a férjet a képből, de Clarke „Khaleesi”-je (ezt a nevet a dothrakiaktól kapta tiszteletük jeléül) épp csak elkezdi küzdelmét a Vastrónért, a Hét Királyságot bemutató 67 részes eposz hatalmi központjáért. Egy alakulóban lévő nő, aki helyesen szeretne cselekedni, de ha az a célszerű – és ez nem ritka az alternatív középkori világban –, senkit sem rest felakasztatni, és emiatt nincsenek álmatlan éjszakái. Ha a hagyományos politika cserben hagyja, kijátssza a sárkánykártyát (egy másik, nem metaforikus becenév: „a sárkányok anyja”), és egy tűzfalból bukkan elő meztelenül, miközben a népe döbbenten csodálja, és hidegvérű utódai fenyegetően köröznek az égen.

George R. R. Martin író sokáig csak rétegeknek szóló fantáziavilága az HBO által a televízió új aranykorának egyik pillérévé vált a Reklámőrültek és a Maffiózók mellett: csak a hatodik évad záróepizódját 8,9 millióan nézték. Clarke pedig barátjával és szereplőtársával, Kit Haringtonnal (alias Havas Jon) együtt a show szívévé-lelkévé lépett elő. „Meghökkentett ez a teljességgel lehengerlő, pöttöm, metsző humorú lány. Nagyon gyorsan összebarátkoztunk” – idézi fel Harington az első találkozásukat. Bár a kettőjük karaktere közötti összecsapás elkerülhetetlen, eddig még nem volt közös jelenetük.

Clarke a Whitney Amerikai Művészeti Múzeumot választja New York-i találkozónk helyszínéül – már régóta meg akarta nézni. „Szerencsém van, hogy folyamatosan dolgozom, de ez nagyon beszűkíti az ember tudatát – mondja. – Ezért is járok kiállításokra és koncertekre.” A múzeumban a színésznő a legkevésbé felismerhető álcáját viseli: önmagát. A többi látogatónak fogalma sincs arról, hogy ez a nő játssza napjaink egyik legikonikusabb szereplőjét. Élőben nem igazán emlékeztet Danyre, ahogy a rajongók nevezik. Rózsás arca, telt ajkai és hangsúlyos szemöldöke barátságos szépséggé teszik. Barna haja vállig ér, stílusa távol áll a harcos-domina külsejű Dany kivágott, fehérnemű-hangulatú ruháitól.

Ez a relatív névtelenség most illik hozzá. Alapvetően bőbeszédű, de most titoktartásra van ítélve. A sorozat újabb fordulatainál is titkosabbak karrierjének legutóbbi és legnagyobb sikerét övező részletei: pár hete kezdődött a Han Solo korai éveiről szóló új Star Wars-film forgatása. Az egyetlen, még a Trónok harcát is túlszárnyalni képes szórakoztatóipari univerzumba csöppent. „A szereplőtársaim (köztük Thandie Newton és Woody Harrelson) mind »színész-színészek«, ami igazán csodálatos.”

(…)

Clarke hívókártyája a vagányság. Végül is ő játszotta Sarah Connort a 2015-ös Terminátor: Genisysben. És bár nem tudni, milyen szerepe lesz a Han Solo-filmben, elképzelhetetlen, hogy ne tisztelegjen a fiatal Carrie Fisher előtt: Emilia is elbűvölő, elszánt, és ösztönösen képtelen arra, hogy elviselje a férfiak hülyeségeit.

(…)

Joseph Hooper

(A cikket teljes terjedelmében az ELLE magazin 2017. szeptemberi számában olvashatjátok!)

emilia clarke trónok harca

Még több
Arcok