“Bőrt akarnak látni, nem púdert” – interjú Ágoston Zsomborral

Minél természetesebb megjelenés – Ágoston Zsombor sminkmester, nemzetközi produkciók rendszeres közreműködője szerint a reklámokban is egyértelműen ez a trend mostanában.

“Bőrt akarnak látni, nem púdert” – interjú Ágoston Zsomborral
2014.04.17. 18:42

Sokan nem tudják, milyen rengeteg külföldi reklámfilm készül nálunk, hány nagy nemzetközi cég forgatja itthon, magyar szakemberek közreműködésével a nemzetközi piacokra szánt reklámjait. Ágoston Zsombor sminkmester számtalan ilyen nemzetközi produkcióban vesz részt, a japánoktól a norvégokig, az arab országoktól Dél-Amerikáig a világ legkülönbözőbb pontjairól érkezett stábok kérik fel közreműködésre.

ELLE: A munkád során te is azt tapasztalod, hogy a trend az utóbbi időben eltolódott a természetes megjelenés felé?

Ágoston Zsombor: Nagyjából három éve érzékelhető, hogy a külföldi stábok az esetek 90 százalékában azt kérik, ha ki vannak sminkelve a szereplők, akkor az a smink minél natúrabb legyen, minél természetesebb. Bőrt szeretnének látni, nem púdert. Hasonlóképpen a hajnál sem akarnak „megcsinált” frizurát, hanem szép, természetes hajat. Mivel én inkább reklámfilmek forgatásán dolgozom, az igények nyilván mindig attól is függenek, mi a termék. De úgy látom, még a nagy világcégek is, mint például az üdítőipari multi, akiknek két éve a világkampányuk munkálataiban vettem részt, azok is nagyon természetes, nagyon casual, nagyon hétköznapi embereket akartak láttatni, az volt a céljuk, hogy a végeredmény minél természetesebb legyen.

Milyen típusú arcokat keresnek?

Ez szintén nagyon termékfüggő. Mostanában kezdenek a reklámok is abba az irányba menni, hogy nagyon hétköznapi emberek legyenek a szereplők. Természetesen köztük is vannak karakterek, ott is a szebb arcokat keresik, de nem szupermodelleket.

Neked mint sminkesnek milyen eszközeid vannak arra, hogy számítógépes beavatkozás nélkül is a legszebb arcát hozd elő valakinek?

A bőr előkészítése mindig nagyon fontos. Nagyon trend, hogy maradjon természetes, nagyon egészséges és üde hatást keltsen. A mostanában nagyon népszerű BB és CC krémek nekem is abszolút kedvenceim. A CC krém a colour correction rövidítése, ami azt jelenti, hogy van egy aránylag vékony textúrájuk, ami különböző pigmenteket tartalmaz: zöld, kék, piros, sárga. Ezek úgynevezett komplementer színek, kioltják egymást, tehát úgy tudok eltüntetni mondjuk egy rosaceás, piros arcot vagy bőrhibát, hogy szép, természetes, nagyon vékony textúrát teszek a bőrre, és az kiüti a piros színt. Ezeknek a krémeknek ragyogó fényük van, a modellek úgy néznek ki, mintha semmi nem lenne rajtuk, viszont eltüntetem a pirosságot vagy a lila foltot a bőrről, anélkül, hogy vastag réteget vinnék fel. Az is egy jó trükköm, hogy mindig megfigyelem, ami a legjobb az arcon, és azt helyezem a középpontba. Ha valakinek egyenetlenségek vannak a bőrén, akkor a gyönyörű szemét hangsúlyozom, amit megint csak természetesen emelek ki, nem úgy, hogy túlsminkelem, hanem finoman odateszem a fókusz. Nem az a cél, hogy óriási babaszeme legyen, hanem mondjuk felrakok úgy műszempillát, hogy nem látszik, hogy az műszempilla. Mindent úgy kell megcsinálni, mintha a sajátja lenne, mintha természetes lenne, ez a trükk. Ez egyébként nem könnyű feladat, és úgy látom, nem mindenki tudja.

ágoston zsombor alapozás bőr bőrhibák photoshop retusálás smink sminkmester természetes

Még több
Arcok