Kulináris kalandok ízHUSZÁRRAL

Az egyre hosszabb őszi estéket semmi sem fűszerezheti meg jobban, mint a finom illatok és különleges ízek. Az ezerszínű piacok szerencsére ősszel is elárasztanak minket mindenféle friss gyümölccsel és zöldséggel. Így hát felkerekedtünk és a hangulatos budapesti piacok kofái között járva kiválasztottuk kedvenc alapanyagainkat, amiből ízHUSZÁR segítségével egyszerű, ötletes, de legfőképp ízletes kompozíciókat varázsolhatunk.

Kulináris kalandok ízHUSZÁRRAL
2013.10.12. 13:00

Gyermekkorában babakonyhát kért karácsonyra, egyetemistaként megállás nélkül kísérletezett a konyhában. Kárai Dávid, alias ízHUSZÁR Magyarország legnépszerűbb receptoldalának és gasztromagazinjának, a NoSalty-nak egyik szerzője. Írásaiban hűen tükröződik a gasztronómia iránti elkötelezettség és szenvedély, valamint bátran megosztja velünk tapasztalatait és élményeit, legyen az egy recept vagy egy felejthetetlen esemény. Dáviddal egyre több alkalommal találkozhatunk főzőversenyeken vagy akár főzőshow-kon. Most közösen főztünk az évszak kedvenceiből!

Valójában mióta “kontárkodsz” a konyhában?

A válasz viszonylag egyszerű, hiszen mindennek a mozgatórugója, hogy szeretek enni. Valószínűleg a sorsom akkor dőlt el, amikor 4-5 éves koromban babakonyhát kértem karácsonyra (ez egyébként még a mai napig megvan). Akkoriban készültek az első leveseim, leginkább homokból és kavicsokból. Aztán kamaszkoromban megpróbálkoztam egy-egy kedvenc ételem elkészítésével. Végül azt vettem észre, hogy a szabadidőmben megállás nélkül gasztroblogokat, magazinokat és Pinterest boardokat nézegetek, és főzök megállás nélkül.

Melyik ízt szereted a legjobban?

Az ellentétes ízekből születnek a legjobb harmóniák. Erre nagyszerű példa az édes-sós kombináció, gondoljunk csak a sós karamellre, ami elsőre bizarr párosításnak tűnhet, annak idején én is ódzkodtam tőle, de ha megkóstoljuk (és jól el vannak találva az arányok), akkor tökéletes ízélmény születik.

Kinek a főztjét szereted a legjobban?

Akiét mindenki: az édesanyámét. A gyermekkori élmények mindenki életében meghatározóak, és ez, ahogy az élet minden területére, úgy az ételekre is igaz.  Elég kritikus alkat vagyok, bár az ő főztjét sosem kritizáltam, mert rosszat még sosem készített, ennek ellenére lassan eljutunk oda, hogy nem mer nekem főzni. Legutóbb például megkérdezte, hogy jól vágja-e a hagymát.

Ki a kedvenc sztárséfed?

Ha a celebek közül kell kiemelni valakit, akkor Jamie Oliver lenne az, és nem feltétlenül azért, amit csinál, hanem ahogy csinálja. Zseniálisan felépítette saját magát és a saját nevével fémjelzett brandet, amely már túlmutat a televíziós főzőműsorokon és szakácskönyveken. Az egészséges iskolai étkeztetésre hívja fel a figyelmet, fiatalokat próbál a helyes útra visszaterelni és munkát adni nekik a saját éttermében, és még sorolhatnám. Mindezt mesterien kommunikálja, jól kihasználva a közösségi média nyújtotta előnyöket. Rengeteget lehet tőle tanulni.

Ha éttermi séfekről beszélünk, akkor pedig Ferran Adrià munkáját csodálom. Eszméletlen mennyiségű munkával, kísérletezéssel alkot csodát és így válhatott a gasztronómia egyik legkreatívabb művészévé. Bár étterme, az El Bulli 2011 nyarán bezárt, a tervek szerint hamarosan megnyitja kapuit egy általa vezetett iskola, ahol a jövő nagy reménységű szakácsai tanulhatnak majd tőle.

Mit ettél ma reggelire?

Croissant-t a Briós Kávézóból, mellé pedig egy espressót.

Melyik a kedvenc éttermed Budapesten és miért?

Mi, fővárosiak nagyon el vagyunk kényeztetve, hiszen szinte nem telik el úgy hét, hogy ne nyitna meg egy újabb étterem, kávézó, bisztró vagy sütiző. Éppen ezért nehéz a választás, mert rendre új élményekkel és új kedvencekkel gazdagodhatunk, így inkább azt mondanám, hogy mi az amit most a legjobban várok. Az idei Gourmet Fesztiválon már bemutatkozott a megújuló Babel étterem, ahol mindenkit elkápráztattak és bebizonyították, hogy valóban számolni kell velük a jövőben. Ha valóban olyan minőséget és szellemiséget tudnak hozni, mint amit tavasszal láthattunk, akkor meglehet az újabb Michelin-csillagunk. Csak győzzük kivárni!

 

Őszi gasztrotúránk során három zöldséget (kelbimbó, tök, padlizsán) és két gyümölcsöt (alma, körte) választottunk ki, melyekről véleményét és ötleteit is megosztotta velünk Kárai Dávid:

Nem kell kétségbe esnünk, ha vége a nyárnak, hiszen a hűvösebb hónapokban sem kell lemondanunk a zöldségekről vagy a gyümölcsökről. Én kifejezetten vártam, hogy végre megjelenjen a piacon a friss körte, a cékla vagy a sütőtök. Ezekből a hozzávalókból könnyedén varázsolhatunk olyan ételeket, amelyek nem csak a testünket, de a lelkünket is melengetik.

Zöldségek tekintetében nálam ősszel a kelbimbó az egyik favorit. Annak idején annyira szerettem, hogy rendszerint kihalásztam a vasárnapi húslevesből az összeset. Persze nem kell belőle feltétlenül egy több órás rotyogást megkövetelő levest főzni. Sokszor készítem mandulával összepirítva, és friss zöldfűszerekkel gazdagított tejfölbe mártogatom őket. Kevés hozzávaló, kevés idő, eszméletlen ízek. Kell ennél több egy könnyű vacsorához?

A Valentin-naphoz hasonlóan a Halloween ünnepe is évről-évre egyre jobban beférkőzik az életünkbe. Ennek elengedhetetlen kelléke a sütőtök, amit nem csak faragni érdemes, hanem megenni is! Egyrészt egészséges (jelentős a C-vitamin tartalma és antioxidáns hatása sem elhanyagolható), másrészt nem túl markáns íze miatt kiválóan kombinálható szinte mindennel. Ha édességet készítenénk belőle, akkor jól mennek hozzá a klasszikus téli fűszerek: fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, de jó kiegészítője lehet a citrusos frissességet adó narancs is. Ha az ebéd utáni kávénkat szeretnénk feldobni, akkor ezt sütőtökkel is megtehetjük. Nincs szükségünk másra, mint a már említett fűszerekre, cukorra és kevés vízre. Ebből főzünk szirupot, amihez némi sütőtökpürét keverünk, majd felöntjük egy lattéval. Hihetetlenül finom és új magaslatokban fogja repíteni nem csak a koffeinadagunkat, hanem minket is.

A polcokon és a kofák portékái között ott mosolyognak az elragadó színű padlizsánok is, amelyeknek nehéz ellenállni. Általában én is elcsábulok, ám csak akkor vegyük meg, hogyha a héja feszes és nem ráncos, máskülönben könnyen keserű meglepetés érhet minket – szó szerint. A legnépszerűbb belőle készülő étel kétség kívül a padlizsánkrém. Az elkészítéséhez szinte mindenkinek van bevált receptje, nálunk a NoSalty.hu-n is rengeteg verzióból válogathatnak az olvasók. Azt viszont kevesen tudják, hogy a hiedelemmel ellentétben a sült padlizsán megtisztításához nyugodtan használhatunk kést. Nem szükséges mindenféle faeszközzel ügyetlenkednünk, hiszen hol vannak már a régi vaskések? Ma már szinte mindegyik nemesacélból készül, ettől pedig nem lesz keserű a padlizsán húsa! Ha esetleg fehér padlizsánnal találkoznánk valahol, akkor se ijedjünk meg, sőt nyugodtan vegyük meg, mert sokkal koncentráltabb ízű és édeskésebb, mint lila társai.

Gyümölcsök tekintetében ilyenkor az alma és a körte a legnagyobb sztár. Az almáról rögtön a nagymamám almás pitéje ugrik be, aminek már a gondolata visszarepít a gyermekkorba. Valószínűleg olyan finomat, mint ő, nem tudnék sütni, ezért én inkább kicsit megreformálva készítem: klasszikus omlóstészta-alap megbolondítva kevés kínai ötfűszer keverékkel, rajta a megdinsztelt alma, a tetején pedig fénylő koronaként kevés narancslével elkevert mascarpone krém. Nagy sikert szoktam aratni vele, így bátran ajánlom mindenkinek, hogy kísérletezzen ezzel.

A körtét is legtöbben inkább édességben tudjuk elképzelni, pedig expressz sebességel varázsolhatunk belőle igazi gourmet vacsorát. Nincs másra szükség, mint készen kapható leveles tésztára, amit megkenünk natúr sajtkrémmel, ráfektetünk néhány füstöltsonka szeletet, amire jöhet a vékonyra vágott körte, majd elszórva rajta kevés kéksajt. 20 perc a sütőben és készen is vagyunk. Nyugodtan lépjünk ki a komfortzónánkból és kísérletezzünk bátran új ízekkel, így legalább az ételek révén színt tudunk vinni a szürke, borongós őszi hétköznapokba!

ÍzHUSZÁR cikkeit és receptjeit a NoSalty weboldalán olvashatjuk.

alma gasztro gasztroblog gyümölcs ízhuszár kárai dávid kelbimbó körte NoSalty padlizsán piac recept tök zöldség

Még több
Arcok